reklama

reklama

Fox TALAS 34 a FLOAT X – Tech news

Fox TALAS 34 & FLOAT X - 2014Přesně před týdnem jsme informovali o nové all-mountain vidlici a tlumiči RockShox, nyní je zde zpráva o obdobných novinkách u Foxu. Jako by si to ti kucí americký mezi sebou domluvili!

Toto představení zároveň doplňuje informace o novinkách DH programu Fox 2014 publikované před dvěma týdny. Dnešní se bude vše točit okolo inovované vidlice Fox 34 TALAS CTD, která dostala vylepšený systém změny zdvihu a zcela nového vzduchového tlumiče Fox Float X. Ten je pro změnu obohacen o expanzní nádobku a upravený systém tlumení.

Fox TALAS 34 & FLOAT X - 2014

Fox TALAS 34 & FLOAT X - 2014

Fox 34 TALAS CTD 2014

Inovace aplikované u TALASky s nohami průměru 34 mm a zdvihem 160 mm se soustředili na dosažení hladšího chodu a jistějšího ovládání kola. S tím úzce souvisí zrevidovaný systém kompresního tlumení CTD, který by měl zajistit v každém módu jistější a efektivnější funkci vidlice. Druhou podstatnou novinkou je již zmiňovaný vylepšený systém změny zdvihu TALAS. Ten bude nově postaven na základech klasické vzduchové komory FLOAT, což by mělo těmto vidlicím umožnit lépe a citlivěji reagovat na ataky terénu.

Změnu zdvihu ze 160 na 130 mm bude nově zajišťovat nikoliv pneumatický, ale hydraulický systém – nová generace řešení TALAS. Díky tomu by měly být úpravy délky kroku rychlejší a pohotovější, přičemž by měl zůstat charakter kroku vidlice prakticky nedotčen. Podstatnou informací je, že tuto novou generaci ovládání zdvihu budou využívat všechny vidlice Fox 2014 v provedení TALAS (tedy z řad 32, 34 i 36).

Tlumič Fox FLOAT X 2014

Podobně jako u tlumiče RockShox Monarch Plus bude i nový Float X určen především pro nesmlouvavé all-mountain řádění. K lepším výkonům v náročném terénu by měl i v tomto případě dopomoci přídavný reservoár – expanzní nádobka – , díky němuž došlo k nárůstu objemu tlumícího oleje. Toto řešení, společně s novým systémem tlumení, které využívá duální píst, by mělo zajistit vysoký výkon tlumiče a pocit stability a vyrovnaného kroku zadní stavby v rozbitých členitých pasážích. A jak už si pomalu začínáme zvykat, tak chybět nesmí ani „klasické“ Foxácké tlumení CTD, které by u tohoto kousku mělo nabídnout obzvláště široký rozsah možného nastavení a perfektního vyladění pro jednotlivé módy Climb, Trail a Descend (Výjezd, Trail, Sjezd).

Fox a RockShox se utkají v kamení a blátě

Jak jsem již zmiňoval v úvodu, nová vidlice Fox TALAS 34 a Tlumič Float X jsou přímou odpovědí na nedávno představenou vidlici RockShox Pike a tlumič Monarch Plus. Vypadá to tak, že se nejspíš brzy dočkáme na trailech a all-mountain kolech ještě těsnějšího souboje mezi značkami FOX a RockShox.

Na závěr stručné shrnutí vlastností a specifikací nové vidlice a nového tlumiče Fox:

FOX FACTORY 34 TALAS CTD / Trail Adjust 160
Inovovaný systém změny zdvihu TALAS
Zdvih 160mm/130mm
3 režimy kompresního tlumení CTD (Climb/Trail/Descend )
3 kroky nastavení účinku tlumení v režimu Trail (1, 2, 3)
Nastavení tlaku vzduchu
Nastavení odskoku
Pevná osa 15QR
Varianty 26” a 27.5”
Hmotnost – 1,964 g (26”)

FOX FACTORY FLOAT X CTD / Trail Adjust
Nová expanzní nádobka a vylepšený okruh tlumení
3 režimy kompresního tlumení CTD (Climb/Trail/Descend )
3 kroky nastavení účinku tlumení v režimu Trail (1, 2, 3)
Nastavení tlaku vzduchu
Nastavení odskoku
Úprava pro snížení tření
Možnost dálkového ovládání
Hmotnost – 365 g (8.5 x 2.5, bez doplňků)

Fox TALAS 34 & FLOAT X - 2014