reklama

reklama

Ergonomické gripy SQlab – po první jízdě

SQlab - gripyKonečně jsem se dostal k tomu, nasadit na kolo ergonomické gripy od SQlab a ozkoušet je pěkně v akci. První dojmy? Nejdřív šok, pak lehké rozčarování a nakonec…

SQlab - gripy

SQlab - gripy

…údiv a nadšení! Hlavou mi dokonce v jednu chvíli probleskla myšlenka, že už jiné gripy nechci! Vím, zní to jako tisíckrát oprané marketingové heslo a také je mi jasné, že by bylo hloupé dělat definitivní závěry po pár hodinách jízdy. Každopádně ať to zní jakkoliv, skutečně mě to napadlo.

Pokud sledujete bedlivě náš facebookový profil, dost možná jste zmínku a jednu fotku komponentů od SQlab mezi ostatními novinkami zahlédli. Rovněž jste si mohli všimnout, že na test máme půjčeny dva druhy gripů. Základní „plně ergonomický“ model a potom novinku užší a méně výrazně tvarovanou MTB variantu. Dnes jsem to vzal poctivě a vyzkoušel obě verze. Zajímal mě už jen rozdíl mezi nimi.

Začnu zlehka

Nejdřív jsem nasadil užší MTB variantu, která je ale bohužel ve velikosti „S“. SQlab dělá gripy ve třech rozměrech (S, M, L), podle velikosti ruky. Měrka, která je v katalogu tohoto výrobce, moje ruce zařadila do kategorie M – Medium. Není se tedy co divit, že „eskové“ gripy mi připadaly poněkud úzké. Já ostatně preferuju spíše silnější gripy a rukavice s hladkou dlaní bez jakýchkoliv vycpávek, gelů a jiných opičáren.

Hejbni si ploutví

Před první ostrým nasazením jsme se bál, že mi nejvíc bude vadit ploutvička na konci gripu, ale tak tomu rozhodně nebylo. Zaprvé je u MTB verze hodně malá, za druhé je ze spodní strany hodně vybraná. Navíc příjemně podpírá vnější část dlaně. Vadil mi naopak výstupek v přední části pod prsty, především proto, že pevně fixoval moji dlaň a při snaze pootočit ruku na řídítkách, mě nepříjemně tlačil.

Kápni tam lepidlo!

Po čase jsem to ale pochopil – ono to má ruku fixovat! Postupně jsem této fixaci začínal přicházet na chuť, a teď vás možná překvapím, hlavně v technických sjezdech. Ruka krásně, jistě a stabilně drží na gripu! Najednou máte pocit mnohem užšího propojení jezdce a kola! Je to něco, jako když z obyčejných volných pedálů a kecek přejdete na dobře udělané platformy a koupíte si k tomu i správné bikové boty nebo se rovnou nacvaknete do nášlapů.

A teď už naplno…

Abych to dnes neprodlužoval. Zhruba ve dvou třetinách vyjížďky jsem se rozhodl, že je čas nasadit ostřejší kalibry, tedy původní „plně ergonomickou“ variantu, která je navíc v mojí velikosti „M“. A? BOMBA! Pohodlí neskutečné, obrovská opěrná plocha z horní strany, žádný problém s dostatečně pevným a jistým sevřením řídítek a dojem spojení ještě o úroveň lepší. „Sakra, mě musel někdo v noci otisknout ruku! To jinak není možné, aby to tak dokonale sedělo!“

S tímto „výkřikem do tmy“ svůj popis prvního dojmu z gripů od SQlab uzavírám. Více v dohledné době v kompletním testu. Těšte se…

A to na mě v dílně čeká ještě ergonomické sedlo Race, rovněž od SQlab…

Všechny věcičky od SQlab máme půjčené díky lidem ze Singltreku pod Smrkem, respektive z TrailShopu.cz, kde se tyto gripy a další ergonomické vychytávky dají pořídit.

SQlab - gripy

SQlab - gripy

SQlab - gripy

SQlab - gripy

SQlab - gripy