reklama

reklama

Kona Explosif 27,5 – Představení

Kona Explosif 27,5Kola o rozměru dvacet sedm a půl palce se zkraje letošního roku objevila v nabídce americké společnosti Kona. Pověstná první vlaštovka, dlouhou minulostí opředený model Explosif, míří dobývat singletracky vybaven ocelovým rámem a říznou geometrií.

Kona Explosif, jež se v katalozích značky objevuje již téměř čtvrt století, se pro letošní sezónu dočkala velmi důstojné reinkarnace, která v sobě spojuje svěží modernu a starou dobrou klasiku. Tradicí ctí nadvakrát zeslabovaný ocelový rám,  současné trendy svým rozměrem reprezentují zapletená kola a také řada technických detailů. Nutností je zejména kónická hlavová partie rámu, chybět nesmí  ani sloty ISCG pro případnou montáž napínáku řetězu nebo navářky připravené pro vedení kabeláže teleskopické sedlovky.

Kona Explosif 27,5

Ryze praktickou drobností jsou posuvné zadní patky, které pracují jak s klasickým rychloupínákem, tak s pevnou osou standardu 142×12 mm. Jezdci vyznávající jednoduchost, respektive jednoduchost letmo hraničící s masochismem, uvítají možnost jednoduché instalace singlespeed převodu. Mezi trumfy inovované Kony Explosif vyčnívá nabroušená geometrie kombinující hlavový úhel 68 stupňů s nízkým středem a krátkou zadní stavbou. Krátké sedlové a řetězové vzpěry poskytují dostatek stability a zkvalitňují přenos sil ve chvíli, kdy se jezdce vestoje opírá do pedálů, a současně se méně prohýbají pod brzdou. Přednosti takto koncipované zadní stavby se naplno projeví v utažených zatáčkách, v nichž Explosif překvapí živým jízdním projevem.

Kona 2013 Explosif 27.5 from Kona Bikes on Vimeo.

Co přijde příště?

Revoluce sedmadvacetipalcových kol výše zmíněným modelem rozhodně nekončí. Kolegové z francouzského magazínu VeloVert před nedávnem zveřejnili špionážní snímky endura, které se nápadně podobá celoodpruženým modelům značky Kona. Bez zajímavosti nejsou ani použitá zapletená kola, Easton totiž prozatím do vlaku 27,5“ nenaskočil. Dočkáme se další premiéry?

kona-prototyp

Více informací naleznete na webových stránkách českého dovozce www.kona.cz. Další porce novinek je k dispozici na Facebooku.