reklama

reklama

Joy Ride EMTB Enduro Series 2013 – pozvánka

Joy-Ride-EMTB-Enduro-Series-2013Enduro se ve své zábavné i závodní podobě stává rychle se rozvíjejícím fenoménem dnešní doby. Zatímco jsme vloni plakali nad tím, že se u nás, až na pár ojedinělých výjimek, skoro žádné enduro klání (oficiálně) nekoná, letošní rok slibuje slušné žně. To jak u nás, tak i u nejbližších sousedů.

O zcela novém enduro seriálu v rámci obecně známého kolotoče Kolo pro život, jehož pilotním projektem byl loňský závod Specialized Enduro Race Kouty, jsme vás nedávno informovali. Ještě snad můžu doplnit informaci, že, dle posledních zpráv, by se letos mely odehrát čtyři závody, namísto původně avizovaných tří. Ve stejném článku jsme přinesli avízo o zajímavém enduro etapáku MTB Trilogy konaném v Broumovském výběžku. K tomuto souhrnu přihodím ještě jednu informaci, respektive odkaz na pozvánku na polský závod JoyRide EMTB Enduro Mieroszowiem, který se odehrál 21.7. 2012, shodou okolností také mezi Broumovskými skalami.
Joy Ride EMTB Enduro Series 2013

A tímto oslím můstkem (promiňte mi ten obrat), jsem se dostal k chystanému polskému enduro seriálu Joy Ride EMTB Enduro Series 2013, jehož bude posledně zmiňovaný přeshraniční závod opět součástí.

Polsko jako takové, se svým převážně rovinatým krajinným reliéfem, sice na první pohled nevypadá jako ideální místo pro pořádní enduro klání, když si ale uvědomíme, že všechny čtyři závody z tohoto seriálu se konají na Česko-Polském, případně Slovensko-Polském pomezí, kde není nouze o kopce… A navíc jsou tyto lokality pro nás poměrně snadno dostupné, či alespoň místně lákavé. Pojďme si tedy konkrétní závody více přiblížit.
Joy Ride EMTB Enduro Series 2013

Data a místa konání

4.5. 2013 – Świeradów-Zdrój (v blízkosti Singltreku pod Smrkem)
Popis: Dlouhé kamenité sjezdy (550 m převýšení) a řada příjemných flow trailů.

25.5. 2013 Kluszkowce
Poněkud vzdálenější lokalita ležící severovýchodně od Vysokých Tater. Tento závod je rovněž součástí největšího polského bike festivalu Joy Ride Fest (joyridefest.pl)
Mieroszów (termín bude upřesněn)
Další ročník již jednou zmiňovaného závodu JoyRide EMTB Enduro Mieroszowiem, který nabídne maximálně technické a strmé sjezdy, které skutečně prověří vaše schopnosti pilotáže.

28.9. 2013 Zakopane
Proslulé horské středisko (skoky na lyžích) ležící na severním okraji Vysokých Tater, které nabízí nekonečné flow traily a úchvatné výhledy na majestátní masívy nejvyšších hor našich východních bratří.

Formát závodů

Joy Ride EMTB Enduro nabízí „klasický“ formát jednodenních enduro závodů se čtyřmi až pěti měřenými úseky (RZ – rychlostní zkoušky) – převážně z kopce, v několika málo případech s krátkým výjezdem. Jednotlivé RZ jsou propojeny neměřenými přejezdy.

Ochrana jezdců

V rámci tohoto seriálu není nutností používat integrální helmu, použití chráničů je ale maximálně doporučeno. Jedná se o enduro, což znamená, že je třeba počítat také s výjezdy, krátkými v rámci některých RZ, delšími v průběhu transferů, proto není integrálka vyloženě praktickým doplňkem. Někteří jezdci ale sebou vozí helmy dvě (integrální a sportovní otevřenou).

Sečteno podtrženo, kdo si letos bude chtít užít slušnou porci enduro zábavy, o příležitosti letos nouzi mít rozhodně nebude.

Všechny další informace, přesné propozice atd. najdete na stránkách emtb.pl
Joy Ride EMTB Enduro Series 2013

A na konec loňská video pozvánka na závod JoyRide EMTB Enduro Mieroszowiem: