reklama

reklama

Sandman Fat Bike – nová dimenze AM?

Sandman Fat BikeMalé kolo, velké kolo nebo střední kolo? To už je slušné rozhodování. Co kdyby do toho ale vstoupila ještě čtvrtá varianta – „tlusté kolo“ neboli v anglickém originálu lépe znějící Fat Bike?

Myslíte si, že to je jen taková okrajová „úchylárna“ pro blázny, kteří musí na kole mermomocí jezdit celý rok, brodit se ve sněhu, ničit stopu běžkařům nebo bojovat o přežití v šíleném závodě napříč zimní Aljaškou? Ano i ne! V takových podmínkách tlustá kola vznikala a z Čechů je rozhodně nejvíce proslavil a prosadil Jan Kopka. Fat Bike ale nemusí být jen strojem do nepříznivých podmínek, jak se nám názorně snaží ukázat a dokázat značka Sandman.
Sandman Fat Bike

Kdo by nevěděl, co jsou „tlustá kola“ (Fat Biky) zač, pak vězte, že jde o 26“ stroje s extrémně širokými ráfky a na nich extra širokými plášti. Ty vzešly primárně z různých podomácku upravovaných zimních speciálů, například se zdvojenými ráfky, který umožnil nasadit široké „moto“ gumy, co by se tolik nebořily ve sněhu.

Této speciality se pak chytlo pár značek, z těch českých například Duratec, který dělal (dělá) zakázkové Fat Biky pro Jana Kopku a jeho polární cestovku. Na Fat Bicích se již pořádají i zimní závody a řada jiných taškařic.
Sandman Fat Bike

Musím se sám přiznat, že mě již párkrát napadlo, jak jezdí takový Fat Bike na suchu, respektive za normálních klimatických podmínek. Velké gumy, větší celkový průměr kola, obrovský záběr, velká míra pohodlí díky velkém objemu vzduchu. Ale ještě jsem na Fat Biku nejel. Zatím! No a teď je tu Sandman, který začíná Fat Biky oficiálně propagovat jako ideální kola pro all-mountain!
Sandman Fat Bike

Je to jistě zajímavý nápad a zajímavá alternativa a rozhodně si nenechám ujít nejbližší možnou příležitost si takové kolo zkusit, ale… Má to skutečně význam? Velká a hlavně tlustá kola budou těžká, o svižnosti šestadvacítek si jistě mohou nechat jen zdát a tipnu si, že by je v tomto směru převálcovaly mnohé lehčí devětadvacítky. Pohodlí a prostupnost terénem asi budou lákavými vlastnostmi, ale nenabízí zase tady devětadvacítky už dost? A to do toho nemotáme ještě nejmladší rozměr 27,5“.
Sandman Fat Bike

Fat Biky bych ale rozhodně tímto nechtěl zařadit do škatulky vývojových omylů. Své místo na zemi si jistě najdou. Pro zimní radovánky to musí být něco úžasného a na pouštní expedice nebo závody také. Ono se nejspíš najde i pár nadšenců, kteří se na tlustých kolech budou běžně prohánět v lese v průběhu klasické cyklistické sezóny, proč také ne. Ale upřímně. V mých očích představuje kvalitní konstrukce zadního závěsu a dobře zvolené a nastavené odpružení, neřku-li správně zvolený průměr kol, mnohem větší potenciál pro většinu běžně dostupných terénů. Ale každý, ať si zvolí vlastní cestu.
Sandman Fat Bike

PS: Nevím jestli to byl záměr nebo to jen tvůrce nepraštilo do očí, ale ty dvě drobné slečny, co tam tak nepřirozeně sedí na velkém a dlouhém kole… To vypadá fakt divně…

Why Sandman. from Martín Campoy on Vimeo.

2012 Farmer’s Fat Bike Race – 1.14.12 from XXC Magazine on Vimeo.