reklama

reklama

Santa Cruz Highball / Superlight 29

Santa Cruz Highball a Superlight 29 – Tech NewsStalo se již pomalu tradicí, že s předzvěstí jara přichází novinky z kalifornského pobřeží, z vývojářské dílny Santa Cruz. Letos si pánové s premiérou nových strojů celkem pospíšili. Nebojte se, další karbon se nekoná, zpět na scénu vstupuje hliník!

Ne, že by snad dva nové biky měli z těžce vydobytých pozic sesadit již etablované karbonové klenoty, toho se asi opravdu nedočkáme, na druhé straně je jednoznačně pozitivní, že i tento exkluzivní výrobce zakázkově stavěných kol nezapomíná na méně movité bikery nebo zkrátka ty, kteří pouze preferují hliníkové rámy. Ať již jsou jejich důvody jakékoliv. Karbonu je poslední dobou skutečně nějak moc. A čeho je moc, toho je příliš, proto pějme sborem „halelujá – ať žije hliník, ať žije hliník!“ (hliník přeci nepatří jen do Humpolce…). Zpět na zem. Dvě zmíněné novinky představují stroje Highball (hliníková alternativa loni představeného 29“ pevňáku – historicky prvního mezi koly Santa Cruz) a dále pak znovuoživení legendy Superlight, protentokrát rovněž na velkých kolech.

HIGHBALL
Zkráceně řečeno se jedná o hliníkový remake již existujícího karbonového modelu, který pro snazší rozlišení a logické zařazení do sestavy Santa Cruz ponese nově označení Highball C (hliníková verze pouze Highball). Nebyl by to ale Santa Cruz, kdyby nepřidal i pár vylepšení. Nebo zkrátka jen tento nový model nějak odbyl. Toho se vskutku bát nemusíte. Rám je tradičně precizně zpracovaný, účelně a efektně tvarovaný a doplněný o nezbytné moderní výdobytky. Tedy kónickou hlavovou trubku (taper), výměnné patky (pevné pro klasiku, posuvné pro singlespeed) a pozor, klasický závitový střed – s ohledem na vyšší životnost a snazší údržbu.
Santa Cruz Highball a Superlight 29 – Tech News

S – jakože malý, hodně malý!
Nový hliníkový Santa Cruz Highball bude vyráběn ve čtyřech velikostech (konfekční označení S, M, L, XL), přičemž „esková“ velikost by měla být opravdu maličká, aby si velké obruče mohli naplno vychutnat i drobní jezdci a jezdkyně. Z technických vychytávej na rámu vypíchněme ještě asymetrický kovaný můstek zadní stavby (pro maximální pevnost, tuhost a dostatek místa v oblasti převodníků) a zesílení rámu u zadní brzdy, aby se předešlo vibracím a pískání. Patky, jak jsem se již zmiňoval, jsou plně výměnné. Obě!
Santa Cruz Highball - geometrie

Santa za hubičku
Highball bude v USA k dispozici za cenu 1499 USD (cca 29 000 Kč), v setu označeném D/XC (plně osazené kolo s komponenty Shimano Deore/SLX), což zní velice lákavě. Je totiž o 400 USD levnější než samotný rám karbonového sourozence! A ještě pozor – rozdíl v hmotnosti rámu proti karbonu je pouze v řádu gramů (1,125 Kg Highball Carbon / 1,12 Kg Hoghball)! Takže za mě je to jasné! Highball bude zkrátka elegantní, praktický a hlavně dostupný stroj pro milovníky značky Santa Cruz, co mají hluboko do kapsy nebo vedle svého vyvoněného karbonového krasavce potřebují ještě „obyčejnou hlínu“ na zimu a do špatného počasí…
Santa Cruz Highball a Superlight 29 – Tech News

SUPERLIGHT29
„Tohle kolo jsme chtěli udělat už dávno. Spojit prověřené schopnosti legendárního modelu Superlight a snadné odvalování a nekompromisní prostupnost velkých kol. Povedlo se! Konečně je tu – Superlight 29.“ Výstižné. Dodejme, že i v tomto případě máme co dočinění s efektně tvarovaným hliníkovým rámem, který využívá služeb pro Santa Cruz specifického jednočipového závěsu se zdvihem rovných 100 mm. Ten je maximálně jednoduchý, proto provozně spolehlivý, servisně nenáročný, ale přitom funkční. Projev toto řešení je hodně specifický – pod šlapáním výrazně mrzne funkce zadní stavy, jinak je extrémně aktivní – ve výsledku tak je pro mnohé dosti návykový. Je to už řadu let, co jsem se vozil na Superlightu, stále si ale na ten pocit živě pamatuji. Úžasné kolo! Žádná tuctovka.
Santa Cruz Highball a Superlight 29 – Tech News

Za pár kaček vše čeho si tvé srdce žádá
Podobně jako Highball je i Superlight 29 vyráběn ve stejné škále velikostí, opět i zde se pamatovalo na drobné jezdce velikostí „S“. A řekněme si ještě něco k rámu. Horní a spodní trubka byly tvářeny horkým olejem, taper hlavová trubka je již prakticky nutností, stejně jako výměnný hák přehazovačky. Opět i zde je vsazeno na klasické závitové středové složení, k výbavě ale samozřejmě patří i tlumič Fox Float RL, speciálně odladěný pro tento model atd. V tomto případě je stanovena cena základního kitu (stejný jako u Hoghballu) na částku 1850 USD (cca 35 150 Kč), což je opět velice rozumné. Pravda, v Čechách tato číslovka asi trochu vyskočí, ale pořád je to Santa Cruz!
Santa Cruz Highball a Superlight 29 – Tech News

Vyplňte objednávku
Oba nové modely již pomalu rotují po výrobních linkách, takže pokud máte známe v USA, mohli byste vlastnit jeden z těchto kousků již letos na jaře. Koupě Santa Cruzu se ale nesmí uspěchat, proto, pokud se vám líbí, zajděte, zavolejte nebo napište do obchodu 03Probike, kde vám rádi objednávku ze zámoří vyřídí!

Více informací o celé sestavě Santa Cruz na stránkách santacruzmtb.com