reklama

reklama

No Summit In Sight – Nepálské dobrodružství Geoff Gulevich a Tito Tomasi (GoPro edit)

Jsem nesmírně rád, že se s vámi můžu podělit o tuhle prvotní sbírku záběrů a fotek, které jsme posbírali minulý rok během naší cesty po Nepálu. Byl jsem tam s filmařem JB Bazzarinim a freeridovou legendou Geoffem Gulevichem. Zažili jsme neuvěřitelné dobrodružství při putování napříč horním Mustangem a pohořím Annapurna v Nepálu.

Text: Tito Tomasi / Překlad: Štěpán Hájíček / Foto: JB Bazzarini

Dva týdny na vysokohorských stezkách, zdolávání obrovských vzdáleností na vlastní pěst s využitím jen velmi malé pomoci místních nosičů a jiné podpory. V podstatě jen my tři napříč dvěma obrovskými oblastmi Nepálu! To byl neskutečný čas!

Naše parta přitom byla po celou dobu silná, zábavná a odhodlaná! Námi naplánovaná cesta vedla z dolního Mustangu do horní části této oblasti až na tibetské hranice. Nejprve nás čekal pětidenní okruh, než jsme se vydali na přechod hřebene Annapurny.

Cestou jsme pokořili vícero vysokohorských průsmyků s výškou 4000 m, pak 4200, 5416 až 5000 m! Nejednou jsme museli čelit mimořádně náročným podmínkám, počínaje bojem s nadmořskou výškou, suchem, prachem a později i mrazem nebo sněhovou bouří! Neskutečné! Na cestách jsme i tak zažili spoustu legrace a potkali mnoho zajímavých lidí, kteří přežívají ve vesnicích tím nejjednodušším možným způsobem.

*Při potížích s přehráváním videa zkuste původní článek na pinkbike.com


reklama

Popáté v Nepálu

V Nepálu jsem byl už popáté, přitom již podruhé kvůli filmování, což je, dle mého, samo o sobě slušný výkon. Je to hlavně proto, že se zde snoubí mimořádné a vskutku ojedinělé zážitky v sedle kola se skutečným dobrodružstvím, kdy je mnohdy nutné dobře zvážit skutečně každý následující krok.

Své dobrodružné výpravy skutečně miluju a baví mě vlastně i natáčení a práce na různých dokumentech. Je ale nesmírně vzácné a často dost náročné spojit tyto dvě aktivity v jedno. Tentokrát se to ale podařilo nanejvýš dobře.

Samozřejmě jsme mohli zkusit vyjít a dojet dál a třeba i více riskovat! Ale stálo by to za to? Už takhle byla celá výprava dost náročná a já cítil určitou zodpovědnost i za ostatní členy výpravy, proto jsem je nechtěl zbytečně ohrozit a nechtěl jsem také nahlodat jejich důvěru ve mně.

Nemůžu se proto dočkat, až se v květnu se všemi podělím o kompletní nepálský dokument. Zatím můžete nahlédnout do pozadí naší cesty díky sestřihu snímků z GoPro kamery a sadě zajímavých fotek.

Díky všem za účast a podporu

Obrovská poklona patří našemu fotografovi a kameramanovi – JB Bazzarini –, který celou tuhle výpravu zvládl na kole i za kamerou skutečně na jedničku! Fotky, videa, akce, počasí, vysoké hory. Je to borec!

Musím věnovat také něco slov mému příteli Gullymu, který si doma léčí svou zlomenou stehenní kost… Tenhle chlapík byl mým hrdinou již dávno před tímto výletem. Na jedné straně žasnu nad jeho dosavadní kariérou ve freeridu, na straně druhé pak musím smeknout před tím, co předváděl při naší výpravě do Nepálu. Je to zkrátka legenda, kterou prostupuje výrazná mentální ale i fyzická síla! Respekt!

Poděkovat musím také sponzorům (Shimano, EVOC) a všem dalším, kteří nám podali pomocnou ruku na naší cestě.

Aloha, Tito

Všechny fotky a původní znění článku najdete na webu: pinkbike.com