reklama

reklama

Chytré computery Giant Dash L200 a M200 | Tech News

Nové kusy cyklistické elektroniky asi nebudou až tak zásadní novinkou jako nová kola, komponenty a podobná technika, přesto by bylo škoda si jich nevšímat. Giant kupříkladu uvádí na trh dva nové cyklocomputery Dash M200 a Dash L200, které by měly být skvělými společníky při tréninku, na závodech nebo při cestách přírodou.

Jedná se o dva pokročilé přístroje, jeden menší Dash M200 (77 g, displej 2,2“) a jeden větší L200 (105 g, displej 2,7“). Oba s barevnou grafikou, pestrou škálou možného připojení, vnitřní pamětí 16 GB, dlouhou výdrží baterie (18+ hod.) a hromadou funkcí.

Třetí generace Stages

Oba modely jsou navrženy a vyráběny v úzké spolupráci se společností Stages Cycling. Pro ni jde již o třetí generaci těchto zařízení, avšak první vyvíjenou a navrhovanou společně s Giantem. Tyto pokročilé cyklocomputery se přitom na světovém trhu objeví jak pod značkou Giant, tak i Stages, vždy ale se stejnou funkcionalitou.

Jak již bylo zmíněno, oba přístroje mají jasný a přehledný barevný displej, jeden je menší (M200 – 2,2“), druhý krapet větší (L200 – 2,7“). Oba nabízejí intuitivní ovládání pomocí pěti tlačítek a odolnost vůči vodě a prachu spadající pod certifikaci IP57 (bezproblémový provoz za středního deště).

reklama

Připojíš… Cokoliv!!!

Hodně pestré jsou rovněž možnosti jejich konektivity, jelikož nové cyklocomputery Giant Dash M200 a L200 využívají protokoly ANT+, Bluetooth (BLE) a také WiFi. Spárovat je proto můžete s celou řadou senzorů od rychlostních snímačů, přes měřiče výkonu, chytrá světla, měřiče tepu až třeba po moderní radarové systémy.

Další úroveň propojení slouží k provázání s aplikací Stages Link, která dále rozšíří jejich možnosti. Cyklocomputery Giant Dash M200 a L200 lze díky aplikaci Stages Link individualizovat, podrobně nastavovat, lze sdílet, ukládat či analyzovat nasbíraná data, importovat trasy, aktualizovat mapy a mnoho dalšího. Zkrátka co vás jen v dnešní moderní a digitálně provázané době napadne.

Šikovnou a praktickou funkcionalitou je rovněž nabídka různých profilů dle kola, na kterém svůj cycklocomputer právě provozujete. Střídání profilů může být i automatické, jelikož přístroj Giant Dash pozná aktuálně připojené snímače a podle toho zvolí profil odpovídajícího kola.

Neztratit se!

Jednou, vcelku očekávatelnou funkcí, je i GPS čtení polohy. Její pole využití se přitom skrývá nejen v rovině záznamu absolvované trasy, ale rovněž v možnostech navigace. Přístroje Giant Dash M200 a L200 k navigaci využívají barevné mapové podklady Open Street Maps a jsou schopné vás navigovat graficky (na mapě) nebo strukturovaně, od odbočky k odbočce.

Z dalších čidel nechybí barometr, jako podpora pro GPS při zapisování změn nadmořské výšky, nebo třeba teploměr, pokud je pro vás údaj o venkovní teplotě důležitý.

Praktická kompatibilita

Otočný bajonetový systém uchycení s pestrou škálou dostupných držáků (kompatibilní i s držáky Garmin) je navržen tak, aby bylo možné používat oba přístroje při zobrazení na výšku či na šířku. Co se vám více líbí, co se pro vás více hodí.

Pro uživatele a majitele elektrokol Giant je rovněž vítanou zprávou, že přístroje Giant Dash M200 a L200 nabízejí možnost bezdrátového propojení s eBiky Giant (ANT+), a tedy i zobrazení všech jízdních dat – zvoleného režimu dopomoci, stavu baterie apod.

Oba přístroje již nyní znají své české ceny a měly by být poměrně brzy dostupné na našem trhu.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giant Bicycles

GIANT DASH M200 / DASH L200 – ceny

MOC: 7 499 Kč / 8 899 Kč
Web: Giant Dash M200 / Giant Dash L200

Giant Dash M200 a L200 – Vlastnosti

  • displej velikosti 2,2“ / 2,7“ (M200/L200 – možno otočit i na šířku)
  • barevná a opticky čistá obrazovka Stages Everbrite™ poskytuje živé barvy a ostré detaily – vestavěný světelný senzor pro automatickou úpravu jasu a optimalizaci výdrže baterie
  • odolnost proti vodě a prachu: certifikace IP57
  • rychlé spojení s GPS (satelitní sítě: GPS a QZSS se systémem SBAS)
  • integrovaná čidla – akcelerometr, barometr a teploměr
  • jednoduché připojení k elektrokolům Giant a Liv (přes ANT+) – lze zobrazit zvolený jízdní režim, hodnotu asistence motoru a stav baterie
  • doba provozu 18+ hodin v režimu snížené spotřeby, 10 hodin při plném používání (zapnuté mapy, jeden připojený senzor, plné podsvícení)
  • kompatibilní s chytrými telefony Android a iPhone
  • konektivita: BLE (Bluetooth Low Energy), ANT+, WiFi
  • mapové aplikace – kompatibilita: StagesLink, Strava, Komoot, TodaysPlan, Relive, RideWithGPS
  • tréninkové aplikace – kompatibilita: StagesLink, TrainingPeaks, TrainerRoad
  • paměť pro mapy: 16 GB
  • baterie: Li-Ion, 1600 mAh (M200) / 2300 mAh (L200)
  • uchycení kompatibilní s Garmin držáky
  • rozměry: 81 x 51 x 22 mm (M200) / 94 x 60 x 22 mm (L200)
  • hmotnost: 77 g (M200) / 105 g (L200)
  • Podrobnější informace: www.giant-bicycles.com/../dash