reklama

reklama

Klewenalp – přírodní traily a Natural Bikepark | Andrea D.

Švýcarský Klewenalp se svými dvěma lanovkami nad Luzernským jezerem patří spíš mezi menší střediska, co do počtu cyklostezek je ale označovaný jako ráj bikerů. Nejde sice o žádnou trailovou arénu a většina tras tu vede po přírodních nebo šotolinových cestách, pokud ale budete mít cestu kolem, střihněte si Choltal trail či Seeblicktrail nebo netradiční Natural Bikepark.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Zážitek sám o sobě byl pro mě už jen výjezd visutou lanovkou z přístavního městečka Beckenried na Klewenalp (1600 m), kde se otevře výhled jednak na masív Urnských Alp a jednak na rozlehlé jezero Vierwaldstättersee známější spíš jako Luzernské jezero. Káva na terásce s výhledem byla před výletem naprosto neodmyslitelná 😁

Terasa restaurace Klewenstube

Ale zpátky k trailům. Z nabídky navrhovaných možností na webu  www.klewenalp.ch/de/sommer/biken/biketrails jsme si vybrali Choltaltrail, který sliboval celkově vyšší náročnost. Na tenhle trail se nejrychleji dostanete kabinkovou lanovkou z Emmettenu na Stockhütte, odkud je trasa už značená cedulkou Choltal 922. Poté je potřeba ještě asi 15-20 minut šlapat dle do mírného kopce.

Pak už se ale před vámi objeví přesně ten pohled, kdy se vám začnou endorfiny vyplavovat do krevního oběhu jak přívalová vlna při záplavách!  Frčíte tu totiž hned na úvod panoramatický přírodním singltrailem ve stylu pozvolného flow.

Choltal trail

Po chvíli se ale trail zanořil do lesa a rázem změnil svůj charakter. Hned první dva switchbacky jsem musela projít vedle kola, protože se do zatáčky ne a vejít! Pak už ale už zatáčky povolily a dali se v pohodě vykružovat.

Trail by se mi v téhle části podél potoka i docela líbil, nebýt toho, že se tu jelo v uvolněných kamenech. Naštěstí se s námi souběžně ale šutry nesypaly, takže šlo jen o to si zvyknout na trochu jiný povrch.

Choltal trail

Po nějaké chvíli se kameny „usadily“ a přibylo trochu lesní techniky v kořenech, místy se dala volit na jednom místě i různá stopa. Střídaly se tu prudší i mírnější pasáže, takže nakonec se z Choltal trailu vyklubal docela příjemně hravý zážitek.

Choltal trail

Do městečka Emmetten se už ale muselo sjet po asfaltce, v Emmettenu jsme ale rovnou mohli navázat na Natural Bikepark, který je od první křižovatky značený. Stačí tedy vyjet na protější malý kopec a jste na startu Natural Bikeparku.

Příliš jsem nevěděla, co od takového „bikeparku“ bez lanovky a s jednou tratí čekat? Navíc, vzhledem k tomu, že byly všude kolem cedule ixcéčkařů, jak zde demonstrují techniku jízdy, jsem si moc velké naděje na technické vyžití nedělala. Nakonec jsem ale byla docela překvapená! Začátek se jel sice po jednoduchém trailu s pár kameny na pohodu, pak se ale začalo přiostřovat.

Natural Bikepark Emmetten

Místy mi trať připomínala určité pasáže ortodoxních slovinských trailů alá Krvavec, až jsem si posteskla, že jsem si sebou pro jistotu nevzala chrániče na kolena!

Jde rozhodně o zajímavé místo, kde lze potrénovat techniku jízdy na kole, už jen proto, že tu jsou na kamenech barevně vyznačené lehčí (modré) a těžší stopy (červené). Bez mučení se přiznám, že jsem častěji volila modrou variantu!

Hlavním technickým oříškem byly kameny a skalky „od přírody rozházené“ po trailu, sem tam to zavánělo i trialovou vložkou. Klobouk dolů před těmi ixcéčkaři 🤘🏻

Natural Bikepark Emmetten

Natural Bikepark nás svezl kousek nad Luzernské jezero, kde jsme mohli navázat na třetí trail Seeblicktrail, který je označovaný jako downhillový. Nutno říct, že šlo o technicky nejtěžší trail co jsme zde potkali.

DH to sice nebylo ve smyslu, že by se zde sjíždělo po nějakých bikeparkových dálnicích, ale naopak se tu jelo po strmé hrabankové pěšince. Ta navíc místy nabídla nejeden prudký a technický switchback s přírodními schody navrch, za který by se nemuselo stydět ani Trilogy. Trail vede až k Luzernskému jezeru.

Natural Bikepark Emmetten

Dalších cyklotras v okolí je opravdu nespočet, přičemž se pro přepravu k nim dají kombinovat lanovky, poštovní autobusy nebo dokonce i parník, který různě křižuje Luzernské jezero. V jeden den si tak klidně můžete zajezdit na obou březích. Jízdní řád a ceny nejdete zde.

Co dál můžete dělat na Klewenalpu kromě bikování můžete zkouknout na videu na konci článku. 

Sjezd ze Stockhütte na Bikeboardu

Kdo si chce vychutnat večerní kouzlo hor, ať se ubytuje přímo na Klewenalpu u výstupu lanovky. Na snídani i večeři si tu můžete zajít do vedlejší restaurace Klewenstube, přičemž po šesté hodině už hory nad jezerem patří jenom vám.

Snídaně v restauraci Klewenstube

Klewenalp v kostce:
Vzdálenost z Prahy                                                               8 hod
Celodenní jízdné dospělí                                                      40 CHF
Celodenní jízdné děti (6-15 let)                                            zdarma (v doprovodu rodičů)
Bikeboard dospělí                                                                15 CHF
Bikeboard děti (6-15 let)                                                       15 CHF
Provozní doba lanovek                                                         www.klewenalp.ch
Webové stránky střediska                                                    www.klewenalp.ch
Webové stránky ubytování                                                   www.klewenstube1600.ch