reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #50-2018

Čas od času se mě někdo zeptá, jak je to s BikAndRide.cz a jeho mimosezónním provozem, přesněji s testy v průběhu zimních měsíců? Pravidelný čtenář podobné otázky klást samozřejmě nemusí, jelikož odpověď zná, přesto se občas stane, že takovýto dotaz padne. Odpověď je přitom prostá a stále stejná: „Jezdím celý rok!“

Již jsem víckrát zmiňoval, že znám lidi, kteří na podzim svého jednostopého miláčka zazimují a vytáhnou jej znovu až s příchodem prvních teplých jarních paprsků slunce. Budiž, je to jejich volba, ale vlastně i jejich chyba, jelikož neví, o co přichází.

O co vlastně přichází?

Občas o slušný marast, zimu, vlhko, bláto, kluzké listí, nebo dokonce mráz, led a sníh! O nákup řady ne zrovna levných svršků, které člověk využije mnohdy jen párkrát do roka, složité rozhodování před šatní skříní a nekonečné skládání těch správných částí sportovního oblečení, či řešení, jaké všechny záložní vrstvy nacpat do batohu, aby byl člověk připraven pokud možno na všechny myslitelné vrtochy počasí…

Dále přichází o brzkou tmu a potřebu mít ideálně s každou vyjížďkou nachystané a nabité světýlko pro dojezd za šera, výrazné výkyvy teplot a střídání počasí – slunce, chlad, bláto, mráz… Po vyjížďce často o špinavé kolo (a oblečení), které je potřeba někde umýt, i když už není venku ani světlo, ani teplo, aby to bylo alespoň trochu komfortní. O zvýšené nároky na údržbu – častější mazání apod. – rychlejší opotřebení destiček či řetězu, riziko poškození tlumiče či vidlice vlivem provozu v silném mrazu, a tak by se dalo ještě nějaký čas pokračovat…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nenechte se odradit!

I když by předchozí dva odstavce mohly působit možná i silně odrazujícím efektem, pravda je taková, že mně, a mnohým dalším, všechny tyto peripetie stále stojí za to, aby své kolo (v mém případě kola testovací) vytáhli i na podzim a v zimě a ze svého koníčku tedy nepolevili ani v tomto ročním období.

Ano, uznávám, že já mám situaci výrazně ulehčenou tím, že se o kola provozovaná v zimě stačí postarat v podobě jejich očisty, promazání a vše ostatní se řeší někde jinde poté, co je odešlu zpět po testu. Ale stejně bych jezdil (možná jen trochu méně často), i kdybych musel pokaždé vytáhnout svoje vlastní kolo.

Je toho totiž poměrně dost, co mě na cyklistice v tomto období baví. V první řadě mě prostě baví kolo, bez kterého bych to jednoduše dlouho nevydržel. Nejspíš je to profesní deformace spojená s notorickým návykem usedat za řídítka několikrát do týdne, ať se děje, co se děje! Výjimkou jsou snad jen období vážnějších nemocí… Stejně tak v můj prospěch hraje možnost jezdit na kole přes den, kdy je alespoň na chvíli světlo a někdy i relativně teplo.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Odlišné vnímání tepla (zimy)

Ostatně je vlastně docela zajímavé, jak letos přistupuju k hodnocení aktuálního počasí. Vzhledem k tomu, jak dlouhé, suché a teplé léto, přecházející v podobně dlouhý, suchý a netradičně teplý podzim máme za sebou, jsem letos příchod skutečného podzimu a podzimního marastu přijímal nějak hůř než minulé roky.

Člověk byl zhýčkaný nezvykle vysokými teplotami, až najednou přišlo období, kdy máte radost, že zrovna nemrzne, přičemž pokud se poštěstí a teplota přes den vyšplhá k 10°C, říkáte si, jaké je vlastně krásné teplo! Jak je super, když si můžete obléknout jen tři vrstvy místo pěti, že stačí lehká větrovka a tak podobně.

Ale já mám vlastně rád i když přimrzne, pokud to nejsou takové extrémy a holomrazy jako zkraje tohoto roku. Vždy mě přiměřené zimní mrazíky vlastně dost bavily a lákaly na kolo. Dostaví-li se totiž standardní „mokrý podzim“, oceníte, když na pár dní, nebo třeba i na pár hodin po ránu bláto ztuhne, zmrzne, a ještě jej třeba ozdobí lesklá jinovatka.  

Člověka prostě najednou baví jezdit zase po tvrdém podkladu, který obvykle docela slušně drží, navíc pod koly sympaticky ledově popraskává. Jenže k tomu je potřeba projít si nejprve mokrou podzimní fází, zvyknout si na bláto a naučit se opět ovládat kolo na vlhkém, kluzkém povrchu, abyste občasné křupající zmrazky plně docenili.

Cestování na sever místo cest na jih?

No nic, trocha vláhy poslední týdny konečně spadla z nebe, přičemž netvrdím, že by mi nějak extrémně vadily dlouhodobě suché traily, protože v blátě, neřkuli za deště jezdím vážně nerad. Z mých zkušeností z minulého týdne ale zatím v lesích (alespoň u nás okolo Prahy) zůstává stále poměrně sucho. Přeschlá hlína na mnoha místech velkou část vlhkosti rychle absorbuje, díky čemuž se, až na tradičně vlhká údolí, dá stále jezdit podobně jako v obvykle sušších částech roku.

Co jsem tím vším chtěl vlastně říct? Sám o tom přemýšlím, nejspíš jsem měl chuť podělit se s vámi o v jádru pozitivní zkušenosti zpoza řídítek i v těchto částech roku a přimět vás přemýšlet, zda je skutečně nutné kolo odkládat a zazimovávat.

O to spíš dnes, když nás dost možná čeká výraznější globální oteplování, kvůli němuž možná za pár let budeme řešit spíš to, jak daleko na sever budeme muset vyrazit v létě, abychom se v sedle kola nedusili horkem než to, kam z jara vyrážet za teplem a suchem?!

Zkrátka, abychom za pár let neměnili jarní Finále za letní Norsko a tak podobně :-O

www.instagram.com/bikeandride.cz

Ella Shreds

Je super, že si náš (mužský) sport oblíbilo tolik žen a dívek. Jen je někdy skličující sledovat, jak příslušnice něžnějšího pohlaví jezdí lépe než maskulinní část obce bikerské :O

Hromada fotek na: www.pinkbike.com

Ride Québec City – Episode 4 – Sentiers du Moulin

Québec není Whistler, ale rozhodně to na místních trailech nevypadá zle! Jen mi někdo řekněte, jak to dělají, že jim to na těch mokrých šutrech a zejména pak na mokrých lávkách neklouže?!

Cornering Carnage Through The Woods Of Washington | Sound of Speed w/ Bryn Atkinson

Z pralesa na východním pobřeží šup na druhou stranu Severní Ameriky do státu Washington, kde nám Bryn Atkinson předvede, jak zní rychlost!

All Out Alloy

Dobrá myšlenka od kluků z Rocky Mountain. „Současná karbonová kola na sebe strhávají skoro veškerou pozornost světa MTB, pravdou přitom zůstává, že s jejich hliníkovými bratry si užijete přinejmenším stejnou míru zábavy!“ Jak nám to názorně předvádí Dylan Forbes, Jakob Jewett a Justin „Dewey“ Roy v sedle strojů RM Instinct Alloy 50 BC Edition a Thunderbolt Alloy 50.

CHRIS AKRIGG – FROM THERE TO HERE

Na tenhle kousek si musíte vyhradit o dost více času než normálně, bez mála 40 minut trvající dokument nám ukáže, čím vším si prošel Chriss Akrigg, jaký byl jeho „profesní vývoj“, než se stal tím, kým je dnes!

SDG Junior Pro Kit

Nyní pohled na vývoj bikera či bikerky z trochu jiné perspektivy. Z pohledu výbavy, jakou můžeme dopřát dnešním začínajícím nadějím. SDG se do toho vážně opřelo a připravilo dětská a juniorská sedla, řídítka, gripy, pedály atd.

Více v původním článku: www.pinkbike.com

Max McCulloch × NOBL | Self-Shot

Tak tohle znám víc než dobře – najít místo, upevnit kameru (foťák), zapnout, vyběhnout, projet danou sekci, vypnout, zkontrolovat, dát si to znovu, posunout se na další místo, vše x-krát zopakovat a pak to vše sestříhat do pár minut záznamu!

The Road To Haida Gwaii

Jedna parádní expedice kombinující MTB a 4×4 startující ve Whistleru, vedoucí až do místa zvaného Haida Gwaii.

Paws & Wheels

Pes nejlepší přítel bikera, nebo je to biker nejlepší přítel psa?

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

bierRIDE 2018

Jedna zastávka u domácí produkce, jedno ohlédnutí se za rokem 2018…

**BONUS**

A relationship with cycling: Alf

Vysoký věk ani prodělaná rakovina vás nemusí zastavit v tom, co vás baví, či v hledání nových možností a nových způsobů, jak si užít kolo!

Life Cycles – Jumping in a Hayfield – Full Part – Stance Films [HD]

Menší připomínka jednoho slavného MTB filmu!

A Trip on the Bronson

Poněkud výstřední snímek oslavující novou generaci oblíbeného all-mountain modelu Santa Cruz Bronson.

Více na webu: www.santacruzbicycles.com

The ALL NEW LEGO Mountain Bike

Ještě jedna světová premiéra – zbrusu nové horské kolo LEGO!