reklama

reklama

Říčky – 50 odstínů černé (trati) Andrea Drengubáková

Říčky jsem letos navštívila poprvé a již při první jízdě jsem nechápala, čím to, že mi tahle paráda tak dlouho unikala? Zábavné, precizně šejpované, kamenité i vyhlazené, svižné i technické. Menší počet trailů je přitom kompenzován jejich propracováním a fun factorem.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký

V Říčkách momentálně najdete dva traily – poměrně jednoduchý červený s řadou modrých odboček a techničtější černý. Nejprve jedeme na červený trail, který se z velké části skládá z různě vysokých klopených zatáček. Úvodní partie je pozvolnější a střídají se tu jednoduché lesní pasáže s pohodovými klopenkami. Jede se svižně, ale přesto máte dostatek času usměrňovat kolo a hrát si s ním.

Čím více toho naklesáte, tím se klopenky zvyšují, takže nakonec jedete slušným tobogánem. Klopenek je zde sice nezpočet, žádná ale nenudí a spíš vás nutí k větším a větším náklonům a rychlejším průletům.

Vyšší rychlosti se díky vysokým klopenkám bát nemusíte, protože vždy je do čeho se opřít. Trať na mě působí přehledně a bezpečně, takže nebylo divu, že tu na ní lítal i malý prcek (nejsem si jistá, jestli to nejezdil líp, jak my :-).

Trail je z většiny vyhlazený, přesto se tu místy najdou i technická zpestření jako jednoduché kamenité sekce nebo nějaká jedna dřevěná lávka. Ta hned na začátku kousíček stoupá, takže pokud si nechcete šlápnout, je potřeba poslední zatáčku před ní projet pěkně v tempu.

Ve spodní části se to jen hemží lavicemi různých velikostí a délek, na což je potřeba dát si trochu pozor a pamatovat si, která je která. Protože já jsem třeba první lavice obvykle nedoskočila, a když jsem se pak rozjela na další trochu víc, zjistila jsem s úžasem, že patří k těm kratším. Dopad jsem tedy v tomto případě naopak přeletěla…

Lavice jsou tu nicméně stavěné docela do výšky, aby se tu méně zkušení nepouštěli do něčeho, na co nemají, díky tomu je lze i v pohodě přejet.

Kdo si na sekci se skoky netroufá, může část objet po jednoduché modré flow variantě.

Kdo má rád hravou lesní techniku, bude se mu v Říčkách líbit zejména černý trail s přírodním charakterem. Jelikož byl budovaný tento rok, jsou určité pasáže ještě poměrně čerstvé, takže si zde užijí hlavně milovníci „hrabanky“, která je na mnoha místech proložená kořeny a místy i kameny.

reklama

Na černé trati se mi líbí hlavně její rozmanitost a ryze přírodní charakter, nikoli typická parková uhlazenost. Je vidět, že stavitelé museli tu a tam ručně sahat do trati, nebránili se ale využití různých hravých přírodních nerovností.

Na trailu se můžete nechat na chvíli unést vyhlazenou flow sekcí a vzápětí si dát ostrou rock garden. Černý trail zkrátka nemá jednolitou tvář, naopak se neustále mění, což se nám ale dost líbilo. Zkrátka takových 50 odstínů černé (trati).

Líbí se mi také možná variabilita stop, kdy můžete techničtější pasáž prodrncat napřímo, nebo nějaký ten kořen či kámen vzít jednoduše okolo. Za povedené považuju i místo s vysokými kořeny, které jsou proskládané různě velkými kameny tak, aby úsek působil technicky, ale zároveň se dal i poměrně bezpečně projet.

Ve spodní části černého trailu na vyhlazené lajně se bude líbit hlavně letcům a dalším skokanům díky velkému množství příležitostí, kde to lze krásně odpálit!

Na oběd si můžete zajít do restaurace Skirest přímo v hlavním zázemí areálu, která je v létě s obsluhou, a to i na venkovní terase. Vybírat můžete z teplých jídel jako je svíčková, masové kuličky s rajskou omáčkou nebo domácí borůvkové knedlíky.

Letní kabátek si tu navlékla nápojová nabídka, která nyní zahrnuje názvy jako mojito, hugo spritz nebo americká limonáda. Objednat si můžete dokonce i dva různé druhy ovocných smoothie.

Kam v Říčkách za delším cyklovýletem a co kromě kola? Mrkněte na tipy ve videu 😉

Říčky v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                   2 hod 18 min
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                         100 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                        490 Kč
Zapůjčení sjezdového kola dospělí (1 den)              750 Kč    
Sjezdové káry dospělí 1 jízda                                   70 Kč 
Provozní doba lanovky září                                       Víkendy 9:00 – 17:00 v půlhodinových intervalech
Lanové centrum                                                        www.lanovyparkricky.cz
Webové stránky střediska                                         www.skiricky.cz

V Říčkách jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc a batůžkami Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký