reklama

reklama

Madonna di Campiglio – neprofláklý italský bikepark

Pokud byste měli vyjmenovat známé italské bikeparky, pravděpodobně byste bikepark Brenta v Madonně di Campiglio neuvedli. I když nepatří mezi italské klasiky, zaujme bikery svou směsí přírodních i umělých sekcí, kamenitými i kořenovitými pasážemi na tratích.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Andrea D., Tom Rucký

Svézt se navíc můžete i po okolních neparkových trailech a výhodou nevelké známosti tohoto bikeparku je také fakt, že traily i lanovku máte obvykle sami pro sebe!

Bikepark Brenta obsluhuje kabinková lanovka z Pinzola, na kterou navazuje sedačka vyvážející turisty i bikery až na vrchol Doss del Sabion (2099 m), který odkryje pohled na vápencové pohoří Dolomiti di Brenta s typickými strmými štíty.

V překladu se před vámi náhle vyjeví ideální fotospot na tvorbu provokativních fotek pro vaše přátele, co musí sedět v práci.

Bikepark nabízí oficiálně 4 trasy – jednu modrou, dvě červené a jednu černou lajnu. Modrá de facto představuje běžnou šotolinovou cestu, takže tu jsme rovnou přeskočili a jeli rovnou na červenou trať Sfulmini, která má začátek shodný se všemi dalšími traily. Dominantou je zde příkrý dřevěný wallride, který se dá samozřejmě podjet a nemusíte se ho ani „dotknout“.

Mít ale fotku na wallridu a v pozadí Dolomiti di Brenta? To už stojí za menší zkoušku odvahy!

Po wallridu se už necháte jen unášet pohodovým flowtrailem s pár terénními vlnami a klopenkami. Kvůli výhledům je tu trošku složité koncentrovat se na trať…

Sfulmini je přírodní trail, který kromě přejezdu na dřevěné lávce a dlouhé dřevěné klopenky nezahrnuje moc dalších umělých překážek, takže si vychutnáte ryze lesní pěšiny s kořeny i kameny. Vše ale v plynulém a poměrně jednoduchém duchu, takže není potřeba ani kola sjezdového, postačí běžné celoodpružené.

Druhá, červená lajna zvaná Tosa naservíruje po oddělení od Sfulmini jízdu v uvolněných kamenech, což bylo jediné místo, které jsem si nijak extra neužívala. Nicméně netrvá to dlouho a následně se dostanete do „floučkových“ klopenek, které jsou postavené přesně tak, abyste si rádiusy zatáček mohli parádně užít.

Zdejší černý trail není nijak zákeřný a jeho náročnost je daná jen prudším sklonem klopených zatáček, které jsou poměrně vysoké, nicméně díky tomu i bezpečné. Zpestřením jsou místy skoky a dropy z dřevěných lávek. Vše se dá ale objet po tzv. „chicken line“, takže tuto černou trasu zvládnou i průměrní trailoví jezdci. Dropy ale nepatří k těm, z nichž byste museli mít posvátnou hrůzu, s trochou odvahy je seskočí i širší škála jezdců.

Jediné, co bikeparku trochu chybí, je nějaká „jump line“ nebo alespoň pár cvičných skoků nebo lavic. Menší a větší cvičný drop se nachází na červené lajně Tosa a v její druhé polovině najdete i jeden dominantní, ale vcelku jednoduchý table.

Balanc nejlíp potrénujete v závěrečném úseku tratí, kde si můžete zkusit jízdu po kládě zakončenou minidropíkem. Toť asi vše k překážkám tohoto typu, bikepark je jinak spíše přírodního charakteru.

reklama

Z vrcholu Doss del Sabion se můžete vydat i na řadu cyklistických okruhů nebo neparkových trailů, které jsou značené a popsané v základní mapce bikeparku, jež je zdarma k dostání na pokladnách.

Vyzkoušeli jsme tedy enduro trail Circina, který má délku 13,2 km, téměř polovinu trasy ale tvoří nájezdová šotolina. Zbytek je už ale po hravém a lesním trailíku s minimem kořenů, takže jsme si tu užili pohodovou jízdu až do města Pinzolo.

S přítelkyní nebo rodinkou si střihněte pohodový sjezd Bandalors (11 km), který vede z většiny po šotolině. Na úvod vás ale protáhne po čerstvém vyhlazeném trailu a odkryje fotogenickou Brentu.

Kam na rodinný cyklovýlet?

S rodinou vyrazte podél řeky Sarca do údolí Val Genova, které je protkané vysokými horskými vodopády, a je tak známé jako „údolí vodopádů“. Nejdominantnější je Nardis (130 m) nacházející se hned v úvodní části.

Kam na horskou túru?

Hlavní startovní čárou pro většinu pěších výletů je Passo Grosté, které dosáhnete pohodlně lanovkou z městečka Madonna di Campiglio. My se od výstupní stanice vydali na ferratu Gustavo (č.390), která trvá přijatelné 2 hodiny, přičemž zde není potřeba ferratový úvaz.

Kde se ubytovat?

Ubytovaní jsme byli ve vile Fosine v městečku Pinzolo, která nabízí polopenzi, wellness se saunou i vířivkou a venkovní terásku k posezení.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Andrea D., Tom Rucký

Madonna di Campiglio v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                               8 h 20 min
Celodenní jízdné na lanovku dospělý                                   32 eur
Celodenní jízdné na lanovku roč. nar. 2002 a mladší           22 eur            
Půjčovna kol                                                                         www.lacomodabike.it
Zapůjčení horského kola (1 den)                                          25 eur
Zapůjčení elektrokola (1den)                                                40 eur
Provozní doba lanovky                                                         Denně 8:30 –17:30
Webové stránky ubytování                                                    www.villafosine.wixsite.com/hotelpinzolo
Webové stránky                                                                    www.campigliodolomiti.it

V Madonně di Campiglio jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.