reklama

reklama

Top lokality českých MTB hvězd | #1 Michal Maroši

Předpokládám, že představovat někomu jméno Michala Marošiho, rodáka z Benátek nad Jizerou, by bylo absurdním nošením dříví do lesa! Tento všeuměl a mistr všech možných i nemožných MTB disciplín je bez diskuzí skutečnou žijící legendou. Našel by se proto lepší kandidát, s kterým bychom mohli otevřít náš nový seriál „Kde jezdí nejlepší?“

Těžko, přetěžko hledat druhého takového jezdce, alespoň v českých vodách, který by dokázal zanechat svůj nesmazatelný otisk v tolika různých disciplínách. Možná, že Michal není mistrem světa, mnohonásobným vítězem Světového poháru nebo snad olympijským medailistou. Ale komu to vadí? Michalovi určitě ne! Čtyřikrát se zúčastnil největšího freeridového závodu světa – Red Bull Rampage, kde se v roce 2010 dostal až do finále, objevil se na X-Games a sám organizoval celou řadu závodů a jiných vypečených akcí.

Backstage video z focení:

Michal je přitom neskutečně všestranný talent, který holduje skoro všemu, co lze na horském kole zažít. Sjezd, freeride, slopestyle, dirtjump, 4X, dual slalom, enduro, back-country a nevím, jak dlouhý by ještě tento výčet mohl být. Když jsme byli navštívit Michala poblíž jeho rodných Benátek – kousek odsud stále žije ve vlastním domě – vystřídali jsme tři různé spoty a tři různé disciplíny, čímž jsme se jen okrajově dotkli celého Michalova repertoáru.

Abychom byli konkrétní, zastavili jsme se na Michalově pumptracku pod mostem, podívali jsme se na BMX dráhu do Benátek nad Jizerou a nakonec jsme zabrousili do bývalého vojenského prostoru Milovice, abychom si užili pořádný tankodrom. Nebo to byl bikový punkodrom? Více nám už řekne Michal sám!

Pumptrack pod mostem – Žraločí ploutev! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Michale, máš tu čest stát se naším prvním průvodcem v rámci seriálu mapujícím domácí lokality našich nejslavnějších jezdců. Kde bychom měli začít? Co máš nejblíž od svého současného bydliště?

Začít bychom mohli u mě doma, kde mám nakopané vlastí dirty, ale předpokládám, že vás zajímají spíše veřejně dostupná místa. Proto bych jako první výkop viděl pumptrack nacházející se pod mostem mladoboleslavské dálnice u obce Předměřice nad Jizerou.

Na tomto spotu už točíme pátou sezonu v řadě. Celé to vzniklo tak, že poté, co jsem se přestěhoval z Benátek na vesnici, což bylo před sedmi lety, postavil jsem si jako první zmiňované dirty za barákem. Brzy jsem ale zjistil, kolik je s tím práce! Pak jsem si všiml, že kousek od baráku máme největší most na mladoboleslavské dálnici a pod ním je hromada prostoru a spousta bordelu. Ten jsme spolu s kámošema uklidili, tedy přesněji použili jsme ho jako základ boulí, a vše jsme pak překryli hlínou. Takto vznikl základní pumptrack, od kterého jsme se odrazili.

„Když je venku ošklivo, mokro a nedá se jezdit na bikroskách ani na trailech, pak se jezdí pod mostem.“

reklama

Pumptrack pod mostem – Transfer z cihel! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Postupem času se na tomto místě začaly stavět další a další věci, zorganizovali jsme zde řadu společných brigád, otvíraček sezony a jiných akcí a celé to postupně rostlo až do dnešní podoby. Tohle místo je o dost techničtější než klasické pumptracky, jelikož jsou mezi boule zakomponované i dirty, takže to není rozhodně pro každého. Celkově je zdejší lajna dost dlouhá a nabízí řadu variant a kombinací. Každý, kdo sem přijel, říkal, že je to hodně technicky náročný, ale to byl náš cíl!

Super na tom je, že nám ‚střecha‘ v podobě dálničního mostu zaručuje možnost zimního tréninku. Tedy ježdění prakticky kdykoliv, což se dokonale hodí jako příprava na další sezónu. Tuhle lokaci proto využíváme převážně od podzimu do začátku jara. Zkrátka, když je venku ošklivo, mokro a nedá se jezdit na bikroskách ani na trailech, pak se jezdí pod mostem. Tady se dá fungovat, dokud není mínus pět.

Pumptrack pod mostem – Mrtvá nevěsta! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Schovka pod mostem je rozhodně luxusní a praktickou záležitostí, kam ale jezdíš trénovat, když potřebuješ vypilovat techniku, rychlost a třeba i ostré starty?

Přesně k tomu se hodí další z lokalit, kam jezdím pravidelně. Mám na mysli bikrosovou dráhu v Benátkách nad Jizerou. Jezdím sem už jen proto, že můj kluk závodí v BMX právě za benátecký oddíl. Tahle bikroska vznikla také někdy čtyři až pět let nazpátek. Momentálně má zdejší oddíl na 70 členů, což je skoro neuvěřitelný, protože se začínalo někde s deseti.

Vhodně to vygradovalo během posledních pár let, což je důkaz toho, že BMX chytlo druhý dech. Navíc naše benátecká dráha patří mezi nejlepší tři bikrosky v republice! Systém, který tu funguje, je super funkční. Bikros jako takový je zároveň skvělý odrazový můstek pro děcka a jejich další rozvoj a přestup do dalších disciplín. Ať už to jsou kola nebo třeba motorky. Evidentně si to uvědomují i rodiče, kteří sem vozí své děti a rozhodně nejsou všichni jen z Benátek.

BMX Benáty nad Jizerou – Muž a jeho pes! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Jedna otázka tak trochu mimo plán dnešního tématu. Zapojuješ se do dění na BMX dráze i trenérsky, nebo jsi jen „trochu slavnější táta“?

Aktivně jsem se zapojil jen párkrát, a to hlavně přes zimu v tělocvičně. Ono to není ani třeba, jelikož v teamu jsou trenéři, kteří jsou proškolení přímo na BMX. Navíc já tím, co dělám, nemám ani moc čas, a hlavně bych nemohl chodit trénovat pravidelně. A vlastně to není ani můj obor. Sice dělám kempy i pro děti, ale to je něco jiného, než když funguješ jako trenér celý rok na jedné a té samé dráze.

BMX Benáty nad Jizerou – Speed and style! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Takže to máme pumptrack pod mostem, BMX a co trocha přírody? Kam jezdíš, když chceš „zmizet v lese“ a potrápit kolo s plným odpružením?

Pro takovéto vyžití se v okolí nabízí zejména lesy v blízkosti Milovic, kde se nachází druhý největší vojenský prostor v republice. Tady si člověk, když chce, najde celou řadu různých variant na ježdění, skákání, kopání a jiné řádění, protože právě tady teď hodně frčí různé offroadové sporty. Především terénní auta, motorky, čtyřkolky a tak podobně.

Tento prostor je proto radikálně proježděný a na kolo to tam není vůbec špatné. Stejně tak sem jezdím, když chci provětrat svoji motorku. Člověk tu najde i luxusní enduro okruhy, kde za půl dne najedeš na mašině slušnou hromadu kilometrů a přitom se ani zdaleka nemusíš motat jen na jednom fleku.

Bývalý vojenský prostor Milovice – Nas.. to tam! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Vojenský prostor rozbagrovaný drapáky motorek a offroadů je jistě zajímavé místo, kam ale bereš kolo, když se chceš jen tak povozit, vypadnout do čisté, klidné přírody?

Z toho, co mám já rád, a co je relativně v dosahu, bych vypíchl Český ráj a Kokořínsko. Tady jsou krásné přírodní stezky, na nichž člověk zmizí klidně na celý den. Parádní svezení se zde nabízí už jen když se držíš klasických turistických značek. Ale samozřejmě, když chce člověk něco víc, je dobré vědět kam uhnout… Případně, když si chci užít něco drsnějšího, potrápit nějaké větší kopce, pak se sbalím a jedu do Špindlu. To pak obvykle spojím s prací, jelikož mám na starosti podobu zdejších bikeparkových tratí.

Bývalý vojenský prostor Milovice – Ať to stříká! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)

Když se vrátíme do okolí Benátek, tak jsme zde vystříleli lokalitu pro zábavu a zimní trénink, závodní okruh, tankodrom a čistou přírodu… Zapomněli jsme ještě na něco?

Různých zajímavých míst, kam se vypravit s kolem, je v mém okolí rozhodně víc. Jedním z příkladů by mohl být skatepark v Benátkách, na kterém jsem se podílel v rámci výstavby a plánování. Tento spot nabízí i jednu lajnu zaměřenou více pro kola, než pro fošny a brusle. O kousek dál v okolí jsou například ještě dvě menší dirtoviště, kde se občas zastavím. Jedním z nich je Šibák v Lysé nad Labem, druhá podobná atrakce je o kousek vedle v Čachovicích.

Super! Myslím, že jsme vyčerpali snad všechny myslitelné možnosti. Díky moc za tvůj čas a myslím, že nejen pro jezdce, pro něž jsi velkým vzorem, budou tyto tipy přínosnou inspirací!

Bývalý vojenský prostor Milovice – Poslední vodpal! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)
BMX Benáty nad Jizerou – Say goodbye! (foto: Jakub Douda – fotojd.cz)