reklama

reklama

SRAM Roam 50 – Karbonová kola na každý den

Karbon již dávno není výsadou závodníků v elastických kombinézách. Černé zlato, jak tomuto materiálu rádi přezdíváme, je dnes doslova všude, kategorie trail a enduro nevyjímaje. Lehké rámy, široká řídítka, ráfky i celá zapletená kola, to vše tu máme jako na dlani.

Americký SRAM nyní přikládá další polínko do ohně, a to v podobě od základu přepracovaných zápletů Roam 50, jak jinak než s širokým karbonovým ráfkem v hlavní roli.

SRAM Roam 50 – přední
SRAM Roam 50 – zadní

SRAM Roam 50 jsou všestranná karbonová kola určená pro každodenní použití v terénu. Ať už soupeříte s časem na trati nebo s kamarády odpoledne po práci, možná právě tahle kola jsou pro vás tím pravým ořechovým.

Asymetrický karbonový ráfek, horká to novinka tohoto modelového ročníku, od základu mění pravidla hry. Kola jsou díky němu znatelně tužší, přesněji reagují na povely jezdce a díky širšímu vnitřnímu profilu nabízejí také více opory dnes tolik oblíbeným širokým plášťům. Ráfky jsou samozřejmě plně bezdušové, s hookless patkami. S pětadvaceti milimetry vnitřní šíře plně odpovídají nárokům „trailridingu“ tak, jak jej v současné chvíli chápeme.

Výplet tvoří čtyřiadvacet plochých ztenčovaných drátů s dvojím křížením. Díky technologii Solo Spoke bylo dosaženo konstrukčního a hlavně servisního zjednodušení, jelikož si celý set vystačí s jedinou délkou drátů. Tedy naprosto stejné špice pro přední i zadní kolo, pro pravou i levou stranu. Čistou, s kotoučem nebo s kazetou, to nehraje roli!

reklama

SRAM Roam 50
SRAM Roam 50

Celý balík technologií!

Náboje jsou vybaveny snadno vyjímatelnými bezzávitovými koncovkami Side Swap a pojmou takřka jakoukoliv přední či zadní osu na kterou si vzpomenete. Počínaje rychloupínákem, přes moderní pevné osy standardu Boost (110/148 mm – P/Z), konče osou RockShox Predictive Steering. Zadní náboj typu Double Time je nově vybaven čtyřmi západkami a rohatkou s šestadvaceti zářezy. Konkrétně tak hovoříme o dvaapadesáti kontaktních bodech v průběhu každého otočení ořechu! To vše bez nutnosti zmenšení jednotlivých zubů či změny vnitřního uspořádání náboje.

Zadní náboj je osazen ořechem XD Driver Body s možností použití kazety s rozsahem od deseti zubů výše. Co se použitých ložisek týče, všechny vnitřní součásti, dokonce i ta poslední kulička, pocházejí od jednoho a toho samého dodavatele. Ložiska v náboji sedí tak přesně, jak jen je to možné, s minimálními výrobními tolerancemi. Tento proces, vzletně označovaný termínem Speedball, má být zárukou bezúdržbovosti po dlouhé a dlouhé kilometry.

Více informací na internetových stránkách výrobce www.sram.com


Specifikace

Dostupná velikost: 29“
Doporučené použití: trail
Počet drátů: 24
Typ drátů: ploché, ztenčované (2,0-1,8 mm)
Typ výpletu: 2x křížený
Niple: hliníkové
Ráfek: karbonový s asymetrickým profilem, bezdušové provedení, hookless patky
Povrchová úprava: směrová karbonová vlákna překrytá matným lakem, šest barevně odlišných polepů jako součást balení
Vnitřní šířka ráfku: 25 mm
Hmotnost: 765 g přední, 890 g zadní (1655 g pár)
Náboje: 4 západky (Double Time), zapouzdřená kuličková ložiska (Speedball), 6 děr pro montáž kotouče
Kompatibilní kazety: SRAM XD / SRAM a Shimano
Kompatibilní přední osy: QR / 15x100mm (klasické či „torque cap“ koncovky) / Boost 15x110mm (klasické či“ torque cap“ koncovky) /  RockShox Predictive Steering
Kompatibilní zadní osy: QR / 12x142mm / Boost 12x148mm / 12×135 mm (koncovky pro QR a 12×135 mm jsou dodávány samostatně)
Použité technologie: Solo Spoke, Double Time, Speedball, Side Swap, XD driver body, Carbon Tuned, Boost, Predictive Steering
Cena: €653 – €763 (jedno kolo)

Foto: sram.com

SRAM Roam 50 – přední

SRAM Roam 50 – zadní