reklama

reklama

GHOST – hlavní novinky roku 2017

GHOST - novinky 2017Je to zhruba rok, co na nás GHOST vyrukoval s celou řadou nových modelů náležících scéně plného odpružení i trhu s pevnými koly, až se v tom člověk trochu ztrácel. SLAMR, FRAMR, Lector, Asket a k tomu různá Xka… Tento „chaos“ zdá se pokračuje, či se spíše budoucí nabídka GHOSTu přesněji profiluje, kompletuje, rozšiřuje či usazuje.

Vybrané novinky GHOST 2017 jsme si měli možnost osobně prohlédnout na Eurobike Demo Days zkraje července a zde i něco málo vyzkoušet (viz samostatný článek). Druhá prezentační akce se konala v druhé půlce července v domovském prostředí značky GHOST, kde jsme ale tentokrát pro plnou vytíženost redakce chyběli.

Proto pojďme seznam aktuálních novinek proběhnout trochu zkratkovitě, abychom měli více prostoru na naše osobní zkušenosti se stroji, které jsme si v Rakousku osobně osahali. Konkrétně se jednalo o GHOST FRAMR, Path-Riot a v té době ještě surový prototyp SLAMR X 29.

GHOST - prvni testy modelu 2017Jeden z testovaných kousků – GHOST FRAMR LC (viz samostatný článek)

Asket konečně baští hliník

Ze strojů, které jsme viděli na Eurobike Media Days, nás zaujalo několik nových, či upravených modelů. Začneme-li u pevných strojů, pak je třeba říct, že poměrně lákavě vypadal model Asket v hliníkovém provedení. Doposud byl dostupný pouze s karbonovým rámem, který byl krásně lehoučký, ale také dost tvrdý a hlavně drahý. Hliníková verze se zdá být v kategorii pevného trailbiku mnohem smysluplnější. Navíc tento nový rám je i krásně zpracovaný a při jeho bližší obhlídce snadno najdete řadu charakteristických rysů, díky nimž jasně poznáte, že tento stroj patří do rodiny GHOST.

Co se dalšího rozšíření této modelové řady týká, tak se nám podařilo dopátrat, že se pro rok 2017 snad chystá i 29“ verze Asketu. Kdo tedy radši volí větší kola pro jejich lepší prostupnost, ten bude mít nyní příležitost vyřádit se i na těchto hravých pevných strojích se zdvihem vidlice 130 mm (27,5“) a s teleskopickou sedlovkou v základní výbavě.

GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017GHOST Asket Al (pár fotek jsme si „s dovolením“ vypůjčili z fotos.mtb-news.de)

Křovácká raketa

Ještě o něco drsnější variantou Asketu bude model Roket, tedy vlastně takové jeho dobrodružné „křovácké“ alter ego postavené na kolech parametru 27,5+. Tato zcela nová řada bude primárně využívat služeb pevného hliníkového rámu, peckou bude nejvyšší model osazený 18rychlostní převodovkou Pinion. Navíc ve standardu vybavený originálními cestovatelskými brašnami GHOST, jež na zakázku vyrábí český Pinguin.

GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017GHOST - novinky 2017GHOST Rocket v „plné polní“ s originálními brašnami Ghost (by Pinguin)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Kladivo na cestovatele

Ani Roket nebude ve svém tažení osamocen, jelikož jeho pokrevní příbuzný si oblíbil plné odpružení, nesmířil se s ničím menším než se zdvihem 140 mm, s pluskovými plášti a jmenuje se GHOST HAMR. Tedy další rozšíření loni zásadně modernizované rodinky AMR. Na stroji GHOST HAMR jsem na Media Days chvilku seděl, ale skutečně jen chvilku, projížděl jsem se s ním čistě mezi stánky, přičemž dojem ve mně vzbudil vskutku pozitivní. Tak snad dojde v dohledné době i na praktický test.

Také GHOST HAMR nabídne několik verzí s tím, že nejvyšší model do svého rámu integruje 18rychlostní převodovku Pinion a bude obohacen o originální brašny GHOST AMR. Převodovka Pinion mě již dlouho láká, tak se snad konečně naskytne příležitost svézt se na kole s tímto řazením v reálných podmínkách a ne jen na trenažéru upnutém v hale na Eurobiku.

GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017GHOST HAMR – naložený a „vyložený“ 😀

Větší = lepší, aneb SLAMR 29 přichází na scénu

Původní celoodpružené stroje GHOST AMR na velkých 29“ kolech poslední dobou tak nějak odpadávaly z nabídky GHOST a čekalo se, kdy konečně přijde jejich plnohodnotný nástupce. Pokud jste na tento okamžik čekali i vy, pak můžete konečně začít slavit. GHOST totiž v modelovém roce 2017 uvede na trh stroje SLAMR 29 a SLAMR X 29. Základní verze by měla do světa vystartovat se 130 mm zdvihu, „ixko“ pak bude lehce posíleno na 140 mm, dostane hrubší pláště atd.

Prototyp GHOSTu SLAMR X 29 LC jsme ostatně sedlali na Eurobike Media Days, proto jen co dokončím tento přehled inovací, pustím se do popisu mých jízdních dojmů s tímto a s dalšími novými stroji GHOST.

GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017 GHOST - novinky 2017GHOST SLAMR 29 LC | RockShox Deluxe s ložisky místo běžných pouzder (uprostřed) | Specifické uchycení adaptéru zadní brzdy převzaté od modelů Riot (dole)

Není toho málo… ?

Tímto jsme vyčerpali nezákladnější přehled novinek značky GHOST pro rok 2017, i když dobře víme, že to nejsou úplně všechny novinky. Dále bychom mohli zmínit zajímavý set modelu GHOST Lector s originálně tvarovanou pevnou vidlicí (karbon samozřejmě) nebo Lector v juniorském provedení na 26“ kolech, který bude možné výhledově přestavět na 27,5“, takže vám z něj dítko hned tak nevyroste.

Zajímavostí je také častější nasazení pružinových tlumičů u řad GHOST FRAMR a Path-Riot, či použití nových metrických tlumičů s ložisky místo klasických kluzných pouzder na celé řadě fullů. K těmto kolům se snad ještě někdy dostaneme blíže, ne-li osobně!

Foto: Štěpán Hájíček / (fotos.mtb-news.de)