reklama

reklama

Val di Fiemme – bez bikeparku, ale na lanovku klidně s kolem

DCIM100MEDIADJI_0024.JPGTentokrát nečekejte žádný „hardcore“ v bikeparku, ale spíš bikovou projížďku, kde je potřeba občas šlápnout do kopce, i když lanovky ve Fiemme vám hodně sil ušetří. Výhled na Dolomity nebo tyrkysové jezero vás nenechají chladnými a budou nutit vaše ruce k neustálému mačkání spouště fotoaparátu.

Text: Andrea Drengubáková
Val di Fiemme je poměrně velká oblast zahrnující střediska Alpe Cermis, Latermar/Obereggen a Alpe Lusii, díky čemuž máte možnost nechat se vyvézt lanovkou na vrcholy Dolomit, a to i s kolem. Nečekejte ale, že z každé výstupní stanice vede hravý, na bikery zaměřený trail, ačkoli se vás o tom bude občas snažit přesvědčit mapička z infocentra.

Chrániče i integrálu nechte tentokrát doma a vezměte si spíš pořádný foťák a velkou svačinu. Nejoblíbenějším bikovým okruhem v této lokalitě je Giro del Latemar, měřící okolo 33 km. Nástup na něj najdete ve vesničce Predazzo a pomoci si samozřejmě hned na úvod můžete lanovkou, která vás vyveze na Passo Feudo – výš už to nejde!

Val di Fiemme

Než jsme se ale z Passo Feudo vydali na cestu, neodolali jsme stejnojmenné hospůdce. Být to obyčejný bufet, tak se ani nezmiňuji, ale tuhle restauraci jsme si tu oblíbili už v zimě a celkově pokládám italské jídlo za jeden z důvodů, proč zde trávit dovolenou.

Zatímco u nás byste se ve vysokohorském „bufíku“ dočkali tatranky a coca coly v petce, tady si můžete dát plnohodnotné jídlo od lasagní přes pizzu až po opravdu velké dortíky s hutnou horkou čokoládou. Ceny hlavních jídel se pohybují mezi 10 až 16 eury – zřejmě daň za výhled, který si u jídla rovněž můžete vychutnat.

Val di Fiemme

Na rovinu řekneme, že značení není, tak jako jinde v Itálii, nikterak valné. Hodně ale pomůže mapička, kterou tu dostanete v každém infocentru nebo na pokladně s jízdenkami.

Ze sedla Passo Feudo sledujte nejdříve ceduli Discover Latemar, která vás povede kolem části Dolomit zvaných Rosengarten, jež jsou známé pro svou růžovou až červenou barvu. Zejména ve svitu zapadajícího slunce. Cesta vede stále z kopce, nejprve kousek po sjezdovce, následně po šotolinové cestě, takže bych se tu nebála ani pevného kola.

Val di Fiemme

Dlouhý sjezd, který je z části po asfaltu a z části po sjezdovce (až ke konci), vás dovede až do Obereggenu a odtud už sledujte ceduli s nápisem Carezza, což je zároveň název jezera, jež je známé pro svou výrazně tyrkysovou barvu.

Cesta je po celou dobu zpevněná a až k jezeru se jede pohodově převážně po vrstevnici. Zatímco u jezer Laghi di Bombasel jsme byli prakticky sami, u tyrkysového jezera už takové „intimčo“ nebylo. Jelikož je jezero dostupné i autem, hemžilo se to podél jeho břehů turisty všech národností, takže na některé jezerní vyhlídky místy i stála fronta. U jezera jsme ale byli ve slunečnou neděli, takže možná budou dny v týdnu trochu klidnější.

Val di Fiemme

Od Carezzy se držte směrem na Karerpass, kde už je potřeba trochu šlápnout do kopce. Jakmile se ale přes sedlo přehoupnete, čeká vás do Moeny už jen cesta vedoucí z kopce dolů, která se ke konci na chvíli změní v zábavný singltrail. Upřímně jde ale snad o jediné místo, kde využijete celopéro.

Z Moeny vás dále doprovodí asfaltová cyklostezka mírně klesající až Predazza. Trasa je tedy zvládnutelná za čtyři hodiny a díky lanovce vás na ní ani nečeká moc kopců. Respektive kdo lanovky vynechá, ať se těší na pořádnou nálož!

Trasa zde: www.bikemap.net

Další typy na cyklovýlety: www.visitfiemme.it

Val di Fiemme

Trochu zklamáním pro nás bylo, že na řadu hezkých míst se na kole dostat vlastně ani nedá. Proto kdo chce vidět další krásy z Fiemme, musí nasadit pohorky, řídítka vyměnit za trekové hůlky a vyrazit pěšky.

My zkusili třeba pěší výlet k jezerům Laghi di Bombasel, který začíná v městečku Cavaleze. Odtud vás vyveze kabinková lanovka do střediska Alpe Cermis a dále až do výšky 2 230 m na vrchol Paion del Cermis. Pak sledujte cedule mířící na horu Cimon del to della Trappola. Krpál to je sice pořádný, ale finální 360stupňový výhled za to rozhodně stojí!

Val di Fiemme

Z tohoto vrcholu se nám záhy nabídl i výhled na jezera Laghi di  Bombasel, ke kterým nás dovedl velmi pěkný trek, po němž se z Cimon del to della Trapola šlo už jen z kopce. Od jezer, která se stala naším hlavním cílem dne, se šlo sice ještě kousek do kopce, cesta byla ale poměrně pohodlná a celkově túra zabrala 3 – 4 hodiny, i s posezením u jezer 😉

Val di Fiemme

Než jsme se vydali lanovkou zpět do Cavaleze, nezapomněli jsme si udělat (možná až nepřiměřeně moc) fotek s kravičkami, oslíky i husičkami (no co, jak často je člověk vidí takhle pěkně ochočené). Také jsme se zastavili v naší opět ze zimní sezóny osvědčené horské chatě Rifugio Paion, kde se obsluha učí dokonce i česky, takže tu klidně pozdravte slovy „ahoj“ D

Ceny jídel odpovídají nadmořské výšce, ale porce jsou zde poměrně velké a hlavně velmi chutné. Ať už jde o klasickou polentu s chuťově vyladěnými houbami nebo domácí lasagne.

Val di Fiemme

Třešničkou na dortu je ve Fiemme rafting, který sliboval díky ne zcela klidné hladině i trochu dobrodružství! A když už kombinovat cyklodovolenou i s ostatními aktivitami, tak ať je jich co nejvíc!

Přihlašovacím místem na rafting je dolní stanice lanovky v Alpe Cermis, kde se odehrávají hromadné vyjížďky s instruktorem každý den vždy od 9:30 a od 14:30. Rafting je vhodný i pro úplné začátečníky, protože na začátku dostanete od instruktorů krátké školení (i v anglickém jazyce).

Celá záležitost trvá asi 3 hodiny, dospělé vyjde na 40 eur a děti pod 14 let 28 eur. Nečekejte ale žádnou nudu bez peřejí, dolomitská řeka docela teče a jednou z „nej“ atrakcí byl i skok s raftem, kde jste se vodě v obličeji prostě nevyhnuli!

Val di Fiemme

Adrenalinovým zpestřením na této plavbě byla zastávka v místě zvaném Cascata, kde jsme ochutnali i trochu moderního canyoningu. Tohle už bylo jen pro odvážné a ty, kterým nevadí studená voda tekoucí rovnou na hlavu.

Jednalo se o přebrodění řeky po vlastních, kdy se prsty držíte skal, po kterých se sype vodopád. Po té, co zdoláte tuto zkoušku odvahy, vás čeká ještě skok ze skály rovnou do vody, což už je třešnička na dortu a můžete si být jisti, že vás místní fotograf zvěční v té nejlepší chvíli!

Více info o raftingu: www.avisiorafting.it

Val di Fiemme

Ve Fiemme jsme byli ubytovaní v hotelu Belvedere (www.belvederepanchia.it) v městečku Panchia. Za osobu na noc zaplatíte s polopenzí 48 eur, výhodou ale je, že dostanete kartičku Fiemme Motion, která platí na všechny lanovky v okolí, něco jako v Saalbachu Joker Card. Uplatnit můžete s kartičkou i další slevy třeba do národních parků nebo muzeí (www.visitfiemme.it).

Val di Fiemme

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Val di Fiemme v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                   7 h 47 min (mapa)

Cena jízdného na lanovky                                         Při zaplacení vzdušného 2 eura je jízdné s kartičkou zdarma

Půjčovna kol                                                              www.sportlatemar.com

Zapůjčení horského kola (1 den)                               20 eur

Provozní doba lanovky                                             Denně 8:30 – 16:30/17:30               

Webové stránky                                                        www.visitfiemme.it      

Val di Fiemme

Ve Fiemme  jsme byli oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. K tréninku i navigaci používáme hodinky Garmin Fénix 3 a na odpolední lenošení ve střediscích využíváme sedacích pytlů Lamzac. Fotografie jsou pořízené technikou Samsung a další techniku nám zajišťuje Foto Škoda. Kola nám servisují v pražském Finebiku.

Foto: Tomáš Rucký / Andrea Drengubáková