reklama

reklama

Nové metrické rozměry tlumičů od roku 2017

Manitou McLeod King CanTato zpráva dorazila od zástupců značky Manitou, jež je hrdá, že se může zařadit do skupiny šesti klíčových hráčů na trhu MTB odpružení, kteří se rozhodli, že od modelového roku 2017 upraví původní palcové rozměry tlumičů na metrické.

Za tímto hnutím a touto změnou stojí značky Cane Creek, DVO Suspension, Manitou, RockShox, SR Suntour a X-Fusion. Každá z těchto značek funguje nezávisle a každá vyvíjí a vyrábí vlastní tlumiče a používá pro ně běžně zavedené standardy montážních rozměrů, které doposud vycházely z „imperiálních“, tedy přístupněji řečeno z palcových rozměrů.

Všech šest výrobců zadního odpružení se přitom víceméně nezávisle rozhodlo přejít od příštího roku na metrické míry. To by mělo zjednodušit život jim, jakožto výrobcům tlumičů, usnadnit by se měla integrace nových tlumičů do nových rámů a přehlednější by časem měla být situace i pro koncové zákazníky kupující si tlumič jako samostatný díl pro své kolo. Základní výhodou by mělo být na první pohled jasnější a přehlednější rozdělení délek a zdvihů, upravit a v metrické soustavě ustálit by se měly také rozměry čepů a montážních vložek.

Přes velké naděje, které vkládá Manitou a pět dalších výrobců do zpřehlednění trhu s tlumiči díky zavedení metrických rozměrů, se samozřejmě nezapomene ani na původní palcové velikosti, které by měly být k dispozici tak dlouho, jak dlouho budou na trhu žádané.

Nechme se tedy překvapit, jak to celé dopadne, zda se situace skutečně zjednoduší (minimálně u nových kol), či zda dojde k totálnímu zmatku, jelikož půl světa pojede nově v milimetrech a druhá půlka postaru v palcích! Podvolí se skutečně všichni stavitelé rámů, nebo nastane revoluce?

Shocks-metric-sizing