reklama

reklama

FAT BIKE RACE Góry Stołowe – video a výsledky

FatBikeRace-Gory-Stolove-2016-startO uplynulém víkendu (24. 1. 2016) se těsně za našimi hranicemi, kousek od Broumova, uskutečnil dříve na našem webu anoncovaný závod fatbiků s názvem FAT BIKE RACE Góry Stołowe. Osobně jsme se účastnit nemohli, proto si zkusme přiblížit atmosféru alespoň prostřednictvím fotek a videí.

Pro zajímavost, ve výsledkové listině jsem napočítal letmým pohledem pět Čechů, kdy můžeme zmínit dva nejrychlejší, jimiž byli František Žilák jedoucí na fatbiku (10. místo celkově) a „nesmrtelný“ Véna Hornych, který dorazil do cíle na celkovém 12. místě. Fakticky byl ale prvním a tedy nejrychlejším, kdo tento závod zdolal na klasickém horském kole (viz výsledky po kategoriích). A to v polských Horách Stolových o sníh nouze rozhodně nebyla… Posuďte sami!

Bohatou galerii fotek najdete na oficiálním webu závodu, nebo třeba na Facebooku Siwek Fotografia (fotky použité v článku).

FatBikeRace-Gory-Stolove-2016-01

Původní reportáž pořadatele

První neoficiální mistrovství Polska pro fatbiky proběhlo 24. ledna 2016 v Karlowě – v půvabném místě v podhůří Hejšoviny, nejvyššího vrcholu Stolových hor. Dvacet tři kilometrů dlouhá trasa s převýšením zhruba 380 metrů byla vyznačena po cyklistických a běžkařských stezkách Národního parku Stolové hory, jehož vedení umožnilo organizátorům, tj. Cyklon Proal Teamu a Rekreačnímu středisku Szczeliniec, zorganizování prvních závodů „tlusťochů“ na svém území.

Závodu se zúčastnilo 80 závodníků. Kromě představitelů známých polských týmů, jako např. Bieniasz Rowerownia Team, SGR Srebrna Góra, Mitsubishi Materials MTB Team, se na startu objevili i závodníci z Čech, Běloruska a Maďarska. V závodě FAT BIKE RACE Stolové hory vystartovalo i několik polských čelních závodníků MTB, mj. Piotr Kurczab, Marcin Kawalec, bratři Maksymilian a Mirosław Bieniasz či Jarosław Miodoński. Hostem, který vzbudil údiv organizátorů, byl Rafał Gręźlikowski. Kromě toho, že nemá jednu nohu (z důvodu nádoru mu byla nad kolenem amputována), zůstává nadále aktivním člověkem – na svém kontě má více než sto medailí z různých sportovních disciplín. Sám o sobě říká, že byl odsouzený k optimizmu, protože i kdyby se snažil sebevíc, nikdy nevstane z postele levou nohou.

Většina trasy, která vedla lesem s mírným stoupáním a klesáním, nabídla účastníkům několik překvapení. Jedním z nich byla 320metrová lávka položená na bahnitém terénu vedoucí do Výřích skal. Několik účastníků uvedlo, že díky tomu, že lávka byla zhruba 60 cm široká, se zde nedalo předjíždět a závodníci si tak mohli trochu odpočinout. To bylo obzvláště ceněno, protože bikery pak následně čekal dost těžký a prudký singl vedoucí ve směru doliny Grodczy Dół vinoucí se mezi skalami.

Mnozí závodníci jedoucí na MTB sjezd vzdali a změnili pohon ze dvou kol na dvě nohy… „Tlusťoši“ sjezd většinou zvládli, bylo pouze pár zaznamenaných pádů. Tam, kde to terén umožňoval, byla trasa vyjetá rolbou, což způsobilo, že jízda byla plynulá, bez potřeby věčného boje o udržení rovnováhy. Výjimkou zaznamenanou na mnoha nahrávkách bylo prvních a současně posledních 15 metrů – pád anebo minimálně sestoupení z kola se nevyhnulo ani těm nejlepším závodníkům. O dobré atmosféře během závodů svědčilo nejlépe to, že pády na startu i výběhy do cíle pobavily jak diváky, tak i samotné závodníky. Zájemci, kteří se chtěli přesvědčit, jestli fatbike skutečně mění kvalitu jízdy na kole po sněhu, měli až do konce registrace možnost změnit kategorii a vypůjčit si „tlusťocha“.

FatBikeRace-Gory-Stolove-2016-02
Siwek Fotografia

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

VÝSLEDKY

První desítka v pořadí v kategorii Muži (kolo fat bike: šíře pláště od 3.1“) se vytvořila dost rychle a zůstala až do konce závodu víceméně ve stejné sestavě. Fatbiky definitivně prokázaly, že v zimních podmínkách není nic lepšího…

  1. Maksymilian Bieniasz (Bieniasz Rowerownia Team) 01:09:55
  2. Piotr Kurczab (SGR Srebrna Góra) 01:09:57
  3. Maciej Stanowicz (Mitsubishi Materials MTB Team) 01:09:58
  4. Marcin Kawalec (Im-Motion Kross Team) 01:10:25
  5. Krzysztof Paluszek (Cyklo obchod Bike-Finger Wałbrzych) 01:10:26
  6. Piotr Berdzik (Im-Motion Kross Team) 01:10:27
  7. Mirosław Bieniasz (KCP Elzat Bieniasz Bike Team) 01:10:28
  8. Łukasz Reiter (Im-Motion Kross Team) 01:11:07
  9. Andrzej Niziołek (Kamaro Sport Line Skarżysko-Kamienna) 01:11:21
  10. František Žilák (Rock Machine – Cyklomax Racing Team) 01:11:43

Mistrem FAT BIKE RACE Stolové hory, který nakonec překonal představitele týmu SGR Srebrna Góra Piotra Kurczabu o pouhé 2 setiny sekundy, se stal Maksymilian Bieniasz (Rowerownia Bieniasz Team), a to po dlouhém a pěkném boji korunovaným ostrým výběhem prvních tří závodníků do cíle ;). Třetí místo připadlo Maciejovi Stanowiczovi z Mitsubishi Materiale MTB Team.

FatBikeRace-Gory-Stolove-2016-04

Všichni výše jmenovaní, kteří se objevili v první desítce závodu, jeli právě na „tlustých kolech“! První horské kolo, na kterém „seděl“ Véna Hornych z českého týmu Kupkolo MtbTrilogy Stage Race, dojelo do cíle na 12. pozici, čímž tak Véna získal 1. místo v kategorii Muži (horské kolo: šíře pláště do 3“)

  1. Véna Hornych (Kupkolo MTB Trilogy Stage Race) 01:13:28
  2. Krzysztof Jarosiewicz (Sport-Pasja Żywiec Velonews.pl) 01:15:04
  3. Rafał Adamczyk (IN-Motion Kross Team) 01:19:59

FatBikeRace-Gory-Stolove-2016-03

V kategorii Ženy (kolo fat bike: šíře pláště od 3.1“), vyhrála Mamba on bike – Dorota Juranek, která, jak sama sdělila, „na sobě do posledních metrů cítila dech Agnieszky Łachman”. Zanedlouho po závodnici na 2. místě do cíle energicky vyběhla Ewa Duszyńska, jedna z představitelek Magazynu BIKE, odkud na závody FAT BIKE RACE Stolové hory dorazila početná skupina.

  1. Dorota Juranek (mambaonbike.pl) 01:23:01
  2. Agnieszka Łachman (Fatbike Przygoda) 01:23:13
  3. Ewa Duszyńska (Magazyn BIKE) 01:24:31

Organizátorům bylo mimořádnou ctí hostit Marka Konwu, čelního polského horského cyklistu, který se neoficiálně, tedy bez přihlášení, účastnil závodu na kole typu „enduro”. Tréninková účast polského leadera definitivně ukázala, že se „tlustým kolům” jezdí po sněhu lépe – i přes svou skvělou kondici se Konwa umístil na 11. místě.

Kompletní výsledky www.fatbikerace.pl
FatBike-Race-Gory-Stolove-results