reklama

reklama

Enduro X Race – Granč-Petrovce 2015 (Jiří Fikejz)

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)Jezdí se enduro za humny, ale také závody z českého Enduro X Race seriálu, které startují daleko za našimi hranicemi. Začátkem prázdnin to byla Bachledová dolina, nyní na konci léta zase Granč-Petrovce. Již druhý ročník tohoto závodu, který pro nás zmapoval vítěz Jirka Fikejz!

Text: Jirka Fikejz | Foto: Jirka Fikejz (flickr: JFtryall / wwww.enduroteam.cz)

Třetí zastávka seriálu Enduro X-Race se uskutečnila v krásném okolí Spišského hradu a pohoří Branisko. Zázemí závodu je společně s Královským MTB maratonem v obci Granč-Petrovce, maraton se jede v sobotu, enduro pak v neděli, což bylo rozhodně lepší než oba závody spojit do jediného dne.

Do Granče to máme z Východu kolem 450 km, ale místní profil a charakter tratí je opravdu „pure“, což nám sedí a každý den v kopcích je skvělou přípravou do budoucna. Letos navíc stavitel tratí Peter Kuiš slibuje velké změny a nové traily, takže se opravdu těšíme. Můj víkend lehce komplikuje naražený bok a problém s třísly, ve čtvrtek skoro nemůžu chodit, ale odpočívám a v pátek dávám taky volno a jen se jdeme ubytovat v nedalekém Studenci.

Sobota patří rozkoukávání a tréninku. Z loňska jsme celkem poučení a bereme hodně jídla :-), bohužel hned v úvodu bloudíme a to se mi moc nelíbí, protože čas běží a i tak na tréninku strávíme kolem 6 hodin. Pak se ale chytáme a jedeme na start RZ1. Starty erzet jsou podobně jako loni, ale vynechává se přejezd na Slubici a okruh je milosrdnější.

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Erzety jsou ale úplně jiná písnička a v neděli nás čeká hned 7 měřených úseků. Na tréninku pečlivě ladíme stopy a hlavně RZ2, která vede z vrcholu 1200 m vysoké Smrekovice. To je opravdu ortodoxní hřebenovka, kde jízda na čas znamená naprosté vyčerpání v cíli. Hodně zajímavé je i to, že erzetu zvanou „Carbon Killer“ jede i maratonská trasa!

Trénujeme pečlivě, hodně nás zaujaly hlavně erzety 5 a 6, které jsou nové a jednoduše skvělé! Čerstvý trail, plno zatáček, vln a technických fines. Poslední erzeta je z velké části podobná jako loni a jde o geniální flowtrail kombinovaný s výjezdy, bahenním potokem atd. Zkrátka jako jízda na horské dráze!

Nedělní závod

Nedělní race day začíná už v 8:50 startem z Granče a stoupáním na RZ1. Ta vede nejdřív výjezdem kolem skalky a následuje úplně předělaný trail, který křižuje lesní cestu a je zamotán v lesíku. Prudké zatáčky, rychlé změny pohybu a hlavně udržet maximální úsilí v hlubokém prachu. Trail jedu dobře, ale v cíli bohužel krabička nefunguje a čekání na pípnutí je dlouhé. Jsem trošku naštvaný, na občerstvovačce doplním pití a jedeme/jdeme lámat kopec na královskou erzetu číslo 2.

Tady se začne lámat chleba a je jasné, že tato erzeta bude rozhodující. Začíná se jízdou po hřebenu a následuje i několik výjezdů a techniky v borůvkách a kamenech. Poté se svah hodně zlomí a jede se dolů polomem s mnoha zatáčkami. Na konci nechybí zákeřné šlapání po kořínkách a mírně do kopce na pípnutí. V cíli vydýchávám hodně dlouho a čekám na Matěje Vitka, který jede druhý. Dojíždí se zlomeným kšiltem, bohužel šel v jedné technice k zemi.

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

Pro představu RZ 2 kamerou Toma Kutina

RZ3

Třetí erzeta je krátká a pro někoho možná navíc. Šlapavý trail, který trvá jen kolem 35 vteřin, ale obsahuje zrádná místa a dá se tady celkem dost ztratit. Osobně se mi podařil dobře a myslím, že i takové erzety do závodu patří. Klukům tady naděluji 4 vteřiny a i přes malý prostoj s časomírou jedu s čistou hlavou znovu na Smrekovici, kde je stejný start jako do RZ2.

RZ4 a RZ5

Čtyřka je celkem rychlá a začíná prudkým volným kamenným polem a pokračuje super trailem ve vysoké trávě. Přes rychlou spojovačku následuje šlapání v lese, ale neustálá nutnost změny směru a hlídání předního kola nejsou legrace. Na startu RZ5 máme chvíli čas a prohlížíme začátek. Trail je úplně nový a vysekaný v trávě, v celkem prudkém svahu a plný prachu. Těžko si vybavím jinou trať, která by měla tolik zatáček! Rovně se jede snad až před cílem a sám sobě děkuju, že jsem na předku nechal Maxxis Shorty, protože podmínky jsou velmi nevyzpytatelné a zapamatovat si tento trail je skoro nemožné!

Každopádně super trasovací práce! V cíli mi bohužel tuhne úsměv, protože dnes mi Sportsoft moc nepřeje a než čip pípne je to věčnost. To už trošku nadávám, protože erzetu jedu zázračně bez chyb. I s problémem v cíli to jako jediný dám pod 5 minut a Tomovi naděluji 13 vteřin, ale nálada není úplně ideální a cítím, že trošku slábnu – fyzicky i psychicky.

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

RZ6

Šestka je komplet nová a skvělá. Zatáčky přes nohu, rychlá pasáž, pumpování a členitý terén jsou naprosto ideální pro enduro. Tahle trasa splňuje všechno na 100 procent. Při tréninku jsme byli nadšení. V závodě to z mojí strany nebylo tak slavné, protože dělám chybu a o kámen ohýbám převodník, ale naštěstí můžu pokračovat a řetěz pouze ubírá watty – škrtá o vodítko. Toho si všímám ale až cestou na poslední měřený úsek a jsem celkem rád, že se jede už jen jednou na čas.

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

RZ7

Na sedmičku se ale těším a vím, že stačí jet pouze na „flow“ a zbytečně nebláznit. Začínám velmi dobře, všude mám rezervu a kolem kameramana proletím prašným korytem taky pod kontrolou. Pak ale přichází zásadní místo, zrychlující vrstevnice a pumpování a za ním následuje roleta, kde jsou vlny. Naneštěstí pasáž před roletou trefím perfektně, ale mám moc „přeplynováno“ a moje ruce už bohužel nemají dostatek sil!

Aaron Gwin by tohle určitě udržel, ale já letím tak tvrdě jako hodně dlouho ne. Typický škorpion s pádem na bok a ruku ve vysoké rychlosti. Okamžitě se sbírám, ale jenom vidím jak kolo mizí pod trailem! Bez přehánění je tak 6-8 metrů mimo, protože rotovalo přes kola. Sprintuju za ním, kopu do předního kola a rovnám ho, aby se dalo jet rovně 🙂 Zbytek jedu na jistotu a jsem velmi naštvaný protože ruka se už začíná ozývat. V cíli vyčerpání nahrazuje vztek, ruka začíná tuhnout a zase jsem si narazil pravý bok. Citlivá místa otisknutá do představce taky nejsou úplně super!

Tomova jízda, moje fatální místo je v čase 1:10

Enduro X Race Granč-Petrovce – závěr

Po závodě jsou moje pocity smíšené, takhle dobrou enduro trať jen tak někde nenajdete a pořadatelům patří obrovský respekt. Moc mě mrzelo, že jsem si zase zkomplikoval sezonu, protože mi pohmožděná ruka neumožnila odjet závod v Mostě. Na Dolní Moravě ale budu určitě a těším se na další nálož přírodních trailů.

Výsledkově závod v Granči dopadl dobře a bereme týmový double, třetí Matěj Vitko neměl svůj den a vybral si také velkou porci smůly. Mezi dívkami vyhrála Andy Drengubáková jedoucí na oči!!! V masterech Peter Drábik před Martinem Papalou a juniory bral Vojta Bláha před Martinem Pešťákem, oba velcí stylaři, co mají morálu taky dostatek!

Krátký sestřih

EnduroXrace-gtanc-petrovce-2015-15

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

Děkuji všem partnerům, jezdcům, pořadatelům a mamce za support. Doufám, že se v Granči nevidíme naposled! Jirka Fikejz (JFtryall)

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)

Enduro X Race Granc-Petrovce 2015 - reportaz (foto: Jiri Fikejz)