reklama

reklama

Bikepark Schöneck – Easy flow a pestrý parcour!

SAMSUNG CSCBikepark Schöneck je co by kamenem dohodil od českých Kraslic, tedy zhruba 10 minut od českých hranic. Stavitelé bikeparku opět mysleli na všechny výkonnostní skupiny a najdete tu jak drsnější sjezdové tratě, tak i mírný singletrack s boulemi a klopenkami na způsob našeho Singltreku pod Smrkem a užijí si ho i ti, kteří s bikem teprve začínají.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Andrea Drengubáková, Tomáš Rucký

Bikepark Schöneck sice nedisponuje žádným velkým kopcem (lanovka má asi 7 sloupů), ale pět tratí všech barev a jeden velký cvičný „parcour“, alias skill centrum u horní stanice lanovky, dokazují propracovanost zdejšího areálu. Před samotným ježděním se vyplatí zahřát se v parcouru, kde na jednom místě najdete pumptrack, jednoduchý krátký singlík nebo lavice všech velikostí a náročností. Vše je koncipované tak, aby dopady skoků byly přívětivé i pro začátečníky, takže kdyby se mě někdo ptal, kde se má učit skákat, doporučím mu skill centrum v Schönecku.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Co jsem ocenila já, jakožto ještě ne zcela zkušený skokan, byly dropy tří velikostí, pěkně od nejmenšího po největší. Když skočíte nejmenší, skočíte i střední, když skočíte střední, skočíte i největší. Dopad je tu udělaný tak, že i když z dřevěné lavice jen „spadnete“, nestane se vám vůbec nic – a to mi věřte, zkusila jsem to na vlastní kůži! J

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Trať Erich Popp-Trail je v podstatě obdoba Flow lajny v Geisskopfu. Jde o jednoduchý uhlazený singletrack, kde nic nedrncá, takže žádné kameniště ani spletité kořeny. Jinými slovy si tu užije plynulou jízdu na kole i vaše babička a jestli vaše děti začínají „přičichávat“ ke kráse bikeparků, je tato trať tou první, na kterou byste je měli vzít. Zkušený biker si tu pak na vlnách dostatečně zaskáče a navíc si ještě zařádí v klopenkách.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Budeme-li pokračovat dál v rytmu hravých singletracků, přejdeme na druhou stranu bikeparku, kde se nachází dvě červené tratě, které si jsou technickou náročností dosti podobné. Na oba traily se dostanete buď spodním výjezdem z parcouru nebo přejezdem z tratí Roll&Rock Downhill či Jumpline rovněž pod parcourem. Trať Bärwurz-Trail, která lemuje sjezdovku, představuje technický lesní úsek, kde je minimum umělých překážek. Tedy až na jeden dřevěný drop. Trať není nijak přehnaně náročná, ale ani tolik zábavná, takže u nás nasbírala nejméně bodů.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Druhou červenou variantou na této straně, kde celopéro všechno pěkně pobírá, je Mosenbank-Pfad, trať, jež nás bavila mnohem víc. Snad to bylo i díky větší dávce kořenů nebo provedením zatáček… Z našeho pohledu to byla přesně ta trať, na které si celopéro mohlo jet to svoje.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Další „uhlazená“ trať v Schönecku je červená Jumpline. A jak již název jasně napovídá, je plná skoků. Co se nám na ní ale líbilo, byly vždy dvě možnosti každého skoku – červené a zelené stromečky. Zatímco zelené stromečky značily přívětivé skoky, vhodné pro začátečníky, červené byly už pro zkušené letce. Často s useklou hranou, zatímco zelené měly většinou oblé zakončení, takže případné nedoskočení až tak moc nevadilo.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Černá trať v Schönecku je pořád v pohodě sjízdná i na „běžném celopéru“. Je sice nejtechničtější tratí ve zdejším areálu, zdaleka se ale nerovná svou obtížností českým černým tratím, jako je například Struggle na Špičáku nebo Koutíkův Sen v Koutech. Má samostatný start vedle červené Jumpline a záhy se na ni i napojuje. Čeká vás tedy opět výběr zelených a červených stromečků, zanedlouho ale černá trať uhýbá opět doprava. Drandit budete tedy po velmi technickém lesním trailu, kde však nejsou žádné vyloženě obtížné úseky, které by na enduro kole nešly sjet.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

I černá trať v Schönecku má ale eso v rukávu pro otrlé – jde o dřevěný drop přes cestu. Tohle jsme si zatím nezkusili, ale předpokládáme, že zdatné skokany jsme do bikeparku určitě namlsali 😉

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Občerstvení v bikeparku Schöneck hledejte na třech místech – funguje tu menší hospůdka u nástupu vleku, dále bufet hned u horní stanice lanovky a plnohodnotná restaurace v přilehlém hotelu IFA. My se ve vedru nedoplazili dál jak k hornímu bufetu s teráskou. Za „špéci“ si tu sice zaplatíte 3 EUR a preso vyjde na solidních 1,70 EUR. Obsluha často mluví česky, takže stačí jen sledovat jejich jmenovky 😉 Na tomto místě doporučujeme najíst se v bikeparku a nehledat ve městě – tam jsme našli jen pramálo možností občerstvení, a když už se něco našlo, bylo mnohdy zavřeno …

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Schöneck a jeho okolí se rovněž pyšní hustou sítí cyklotras, kterých je zde celkem 130 km. Jak v tamním infocentru, tak na stránkách bikeparku Schöneck najdete několik možností, kam se na celoodpruženém kole vydat. Cyklotrasy jsou zde poměrně dobře značené barvami, takže byste měli obkroužit rundu kolem Schönecku bez potíží a bez bloudění. V Schönecku můžete rovněž volit trasu podle zajímavostí, nebo podle její délky.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Co dál v Schönecku kromě bikování?

Volnočasové aktivity hotelu IFA
Bezprostředně vedle bikeparku se nachází nepřehlédnutelná budova – Hotel IFA Schöneck. Nejen, že se díky tomu dá bydlet pár metrů od bikeparkových tratí, také zde můžete využít řadu aktivit a sportů, které hotel nabízí. Jde například o lezecké centrum, bungee trampolíny, putting green, nebo lukostřelbu.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Aquacentrum hotelu IFA
V době naší návštěvy přitom nebyla rozhodně nouze o teplé dny, takže jsme milerádi uvítali možnost koupačky hned vedle bikeparku. V hotelu IFA Schöneck můžete využít jak krytý, tak i venkovní bazén.

Více o aktivitách hotelu na: www.ifa-ferienpark-vogtland.de

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Pokud naopak počasí nepřeje, dá se tu strávit fajn odpoledne i v krytém bazénu. Nebo snad lépe napsat „koupaliště s lagunami a umělými vlnami“, jak je uvedeno i na stránkách hotelu. V každou celou se tu můžete vydovádět ve vlnách, zaplavat si ve vodních jeskyních nebo se sklouznout na zážitkovém tobogánu. Koupaliště je otevřené každý den do 20:00, v pátek a v sobotu pak do 21:30. Dvouhodinový vstup pro dospělého s dítětem tu vyjde na 13 EUR.

Bikepark Schöneck - www.MTBbikepark.cz

Sumarizace Schöneck

Vzdálenost z Prahy: 184 km
Celodenní jízdné do bikeparku: 23 EUR
Zapůjčení horského kola (1 den): 10 EUR (půjčovna Sport Point u parkoviště)

Webové stránky parku (CZ/DE): www.bikewelt-schoeneck.de

Ceník a provozní doba bikeparku Schöneck
půlden 15 / 8 Eur
1 den 23 / 14 Eur
2 dny 41 / 25 Eur
3 dny 58 / 36 Eur
dospělý / dítě (6-15 let)

Provozní doba lanové dráhy Schöneck 2015
Letní sezóna
červenec, srpen St-Ne 10:00 – 18:00
květen, červen, září, říjen Pátek 14:00 – 18:00
květen, červen, září, říjen So + Ne 10:00 – 18:00

Informace, objednávky – Bikepark Schöneck
Telefon 037 464 330 011
Email info@schoeneck.eu

Bikepark Schöneck - #MTBbikeparkCZ

Foto: Andrea Drengubáková, Tomáš Rucký