reklama

reklama

Enduro serie 2015 – již tento víkend v Koutech

Enduro-2014-Kouty-web-startJiž tuto neděli 24. května bude startovat první závod české Enduro serie 2015 – Specialized Enduro Race Kouty v Koutech nad Desnou, kde se bude bojovat o první body do celého seriálu.

(tisková zpráva)
V letošním roce se koná plnohodnotný třetí ročník Enduro serie, celkové prvenství z loňského ročníku bude obhajovat Jirka Fikejz mezi muži a Andrea Drengubáková mezi ženami.

Malá video pozvánka do Koutů

Enduro serie přidává v roce 2015 opět jeden nový závod navíc, novinkou v seriálu bude závod 16. 8. v Malé Morávce, pořádaný pod taktovkou Kamila Tatarkoviče. Ten si vzal na starost i letošní trať v Koutech nad Desnou, tak se nechme překvapit, co nového a zajímavého v této jesenické bikové mekce vymyslel.

Komu se nepodaří dorazit v neděli do Koutů, ale enduro by rád vyzkoušel a nebo pomýšlí na celkové seriálové umístění, bude mít dalších 5 šancí.

Kromě již zmíněného otvíráku 24. 5. v Koutech (Specialized Enduro Race Kouty), se uskuteční:

7. 6. – Rock Machine Enduro Race Ještěd – Liberec
28. 6. – Specialized Enduro Race Zadov – Zadov
16. 8. – Enduro Race Morávka – Malá Morávka
30. 8. – Specialized Enduro Race Most – Most
13. 9. – Giant Enduro Race Špičák – Železná Ruda

Tváří letošního seriálu je opět Michal Prokop, kdo chce od něj pozvat do Serie osobně, tady je jeho pozvánka na letošní závody a nebo to osobně vysvětlí v Koutech, které si samozřejmě nenechává ujít.

Jak vyplývá z názvu série i jednotlivých závodů, seriál nemá v letošním roce jediného generálního partnera, ale téměř každý ze závodů má svého partnera titulárního. Pro závodníky a účastníky seriálu to znamená, že se otevírá možnost pro testování i dalších značek kol, kromě značky Specialized tak budou k otestování i kola Rock Machine a Giant a to nejen na závodě, kde jsou společnosti titulárním partnerem.

Další novinkou v seriálu je otevření kategorie pro HOBBY. Závodníci přihlášení do této kategorie vynechají technicky nejsložitější RZety a navíc přibyla v kategorii i extra věková skupina pro juniory (15-17 let).

Všechny RZety absolvují samozřejmě závodníci přihlášení do kategorie RACE, ve které se budou letos rozdělovat body v kategoriích Muži 18-34 let, Ženy 18+ a Masters tj. Muži 35+.

Enduro-2014-Kouty-web-06

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Nově je v kategorii RACE povinnost integrálních helem při měřených RZetách, pokud nebude pro konkrétní závod uvedeno jinak.

Enduro-2014-Kouty-web-07Jaké tratě na vás v Koutech letos čekají? 
Kategorie RACE pojede 5 měřených RZ, kategorie Hobby vynechá poslední 5. RZ a absolvuje tedy celkem 4 měřené úseky.

Startovat se bude v 10:00 z parkoviště v Koutech v intervalech dle loňského pořadí do prvního transferu. Do prvního měřeného úseku vyrazí závodníci v 30s intervalech. RZ1 bude startovat z místa nazývaného U Obrázku a povede až dolů na parkoviště. Délka bude necelých 2,5 km s převýšením téměř 300 m. Následně se lanovkou závodníci vyvezou nahoru, kde bude start RZ2. Do cíle RZ2 potom přijedou na lesní cestu, která je v minulosti zavedla právě ke křížení U Obrázku.

RZ2 bude svojí délkou pod 2 km s převýšením okolo 250 m patřit v Koutech k těm méně náročným tratím. Bude obsahovat kromě spousty klopenek i novou vyhrabanou pasáž. RZ3 bude kopírovat celou, tolik oblíbenou bikeparkovou trať s názvem Medvědice a bude mít cíl u spodní stanice lanovky, délka cca 3 km a převýšení 600 m. Aby se jezdci dostali na start RZ4, budou muset vyšlapat výjezd po asfaltu na Dlouhé Stráně. Odměnou bude RZ4 s délkou přes 3,5 km a převýšením přes 500 m. Nemusíte mít ale z těchto čísel strach. Pořád to bude krásně odsýpat z kopce a jízdu si určitě všichni užijí.

Na poslední RZ5 se vydá pouze kategorie RACE a opět budou mít jezdci možnost využít místní lanovku. Pátá RZ bude začínat v místě křížení všech bikeparkových tratí a povede po černé trati až dolů na parkoviště. Na délce okolo 2 km sjedou závodníci o zhruba 400 m níže do cíle celého závodu. Vyhlášení všech kategorií proběhne od 16 hodin v areálu závodů, který bude na centrálním parkovišti v Koutech. Pro kategorii Race jsou připraveny price money, hobíci budou oceněni hmotnými cenami.

Stejně jako v loňském roce převezme nad jednou z vybraných RZ primariát RedBull a v rámci celého seriálu se uskuteční vložený RedBull Race. Nejrychlejší a nejspolehlivější letec mezi muži a ženami vyhraje i letos akrobatický let s RedBull Flying Duo. Podmínky jsou i letos tvrdé – podmínkou je účast a dokončení všech závodů serie a v součtu dosažení nejnižšího času ze všech šesti RZ označených jako RedBull.

V rámci závodu Specialized Enduro Race Kouty budete mít možnost zapůjčit a otestovat trailová/enduro kola Specialized modelových řad Stumpjumper FSR a Enduro. Navíc firma Specialized do Koutů přiveze k otestování své čerstvé trailové novinky. Kola je možné rezervovat od 19.5. od 10:00 na www.testthebest.bike.

Zapůjčení je ZDARMA, potřebné jsou pouze 2 doklady totožnosti. Počet kol je omezen.

Enduro-2014-Kouty-web-16

Kvalitní servis bude zajištěn francouzskou firmou Mavic, která letos oslavila 125 let své existence. Velkou pozornost tato firma věnuje právě i nové enduro disciplíně, a proto v letošní Enduro serii nabídne bezplatný servis všem startujícím ve žlutém servisním stanu Mavic v areálu. Až na tuto výjimku samozřejmě jinak není povolena v závodě cizí pomoc.

Chybět nebude ani občerstvovačka od firmy Nutrend, kde budou mít závodníci možnost chvíli si odpočinout a načerpat potřebou energii na náročné výjezdy.

Výjezdy lanovkou jsou během závodu součástí startovného, při tréninku si závodníci výjezdy lanovkami hradí. Tratě budou vyznačeny kompletně v sobotu 23. 5. od 11 hodin, od tohoto času bude povolen oficiální trénink. Předčasné najíždění tratí RZ není povolené a může být penalizováno. Měření během závodu bude opět čipovou technologií, stejnou jako v předešlém roce.

Kdo není ještě do závodu přihlášený, má šanci v sobotu od 15:30 do 18:00 a v neděli před závodem od 8:00 do 9:45.

Více informací o seriálu, závodech a pravidlech na www.enduroserie.cz
nebo na facebooku www.facebook.com/enduroserie.cz

Foto: Miloš Lubas
Enduro-2014-Kouty-web-36