reklama

reklama

Giant Anthem SX 27,5 – druhý pohled by „Zvolouš“

GIANT Anthem SX 27,5 - testMohla za to víceméně náhoda, že jsem měl možnost svézt se na testovačce Giant Anthem SX 27.5. Tento bike jsem původně pouze vyzvedával a v plánu bylo jej obratem předat Štěpánovi, který má přeci jenom víc zkušeností s koly podobného ražení.

Text: Jiří Zvolský „Zvolouš“ | Foto (jezdec): Štěpán Hájíček
Osobně nemám nic proti XC nebo all-mountain svezení a jednou za čas si vyhamtat kopec mi není úplně cizí. Rozhodně mi to neublíží! A tak oproti plánu vyrážím z předávky kola rovnou na nejbližší zdařilou bikovou lokalitu hned za Prahou a tou jsou Všenory.

Užít si hezký den

Zcela výjimečně nemám v plánu drtit kolo na DH nebo FR trati, ale spíš si užít krásný den a nějaké ty kopce směrem nahoru a traily směrem dolů na úplném okraji brdského hřebenu. Zvyk je železná košile, a tak parkuju přímo u cílových skoků sjezdové trati a ladím tlumič, vidlici a posed. Po krátkém laborování s pumpičkou a imbusy skáču na bike a jak už to mám ve zvyku, hodně nalehko se začínám sápat do kopců.

Cesta nahoru, to je něco, co si na tomhle biku rozhodně užijete. Moje fyzička není bůhvíjaká, proto hážu převody na lehčí a lehčí, i když si v duchu představuju, jak by Anthemu SX slušel jediný převodník. V praxi jsem ale rád za plný rozsah a dvojplacku na klikách.

GIANT Anthem SX 27,5 - test

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Ve dvou se to lépe táhne

Tlumič obvykle v terénu nezamykám a ani tady nedělám výjimku. Do kopce a v režimu Trail na tlumiči Fox CTD si užívám kombinaci aktivního, ale dopředu ochotně jedoucího biku. Těžko soudit, jestli na plynulosti jízdy v technických výjezdech přes kořeny a kameny má větší zásluhu virtuální zavěšení zadní stavby Maestro, nebo střední rozměr kol. Dá se ale tušit, že obojí dohromady funguje skvěle.

Bike je osazen 120mm vidlicí a ani to nijak negativně neovlivňuje chování ve středně prudkých výšlapech. V extrémně prudkých místech už samozřejmě pocítíte slabinu výše položeného řízení, zkrátka tady už je potřeba trochu balancovat a zasnažit se. Pokud jde o asfaltové dlouhé výjezdy, není co řešit. Zamykání vidlice i tlumiče je super a jediné, co vás bude trochu limitovat, je přeci jenom trochu hrubší vzorek přední pneumatiky. Ten ale vychází z charakteru tohoto kola a cestou dolů se sakra hodí!

GIANT Anthem SX 27,5 - test

Čas na obhlídku

Stojím na kopci a konečně jsem v rozpoložení se na kolo pořádně zadívat. Design je hodně individuální záležitostí, ale za sebe dávám palec nahoru. Rám vypadá moc dobře i bez extrémního slopingu ve velikosti M. Navíc dostal parádní závoďácký a hodně pěkně zpracovaný design.

Vidlici i tlumiči od Foxu s CTD tlumením není co vytknout. Příjemným zpestřením u takovéhoto kola je teleskopická sedlovka a příjemně naladěný set řídítek s představcem. Tak nějak akorát k pravděpodobnému zaměření kola, tak akorát právě dnes pro mě. Na komponentech se nešetřilo a převážné využití sady Shimano SLX kolu vysloveně sluší a je dobrým kompromisem ceny, funkčnosti a dostatečné odolnosti.

GIANT Anthem SX 27,5 - test

Mate tělem

Na cestu dolů jsem se samozřejmě těšil a jak už bylo v testu řečeno, ne úplně záměrně jsem kolu naložil i část všenorských trailů, na kterých využijete i dvojnásobný zdvih, než jakým disponuje Anthem SX. Celý bike opravdu mate tělem a vlastně i názvem, a tak po nasednutí a shození sedlovky na doraz řadím těžký převod a posílám jej do první rozbitější pasáže!

Okamžitě se dostávám zpět do reality 100 milimetrů zdvihu vzadu a tempo zvolňuji. Nejde ani tak o zdvih nebo geometrii. Obojí funguje a rychle se s tím jet určitě dá. Problém by ale nejspíš nastal častým využíváním kola v DH, FR či enduro režimu. To by prostě nemohl přežít a nikdo to od něj ani nemůže očekávat. Stále se jedná o lehce modifikovaný a po technické stránce šikovnější XC bike a ne hrubou vysokozdvihou mašinu.

V rychlých úsecích kolo sice hezky drží stopu, ale občasná nečekaná rána do zadního kola dává lehoučkému zavěšení a zadní stavbě evidentně zabrat. Tohle prostě není revír pro Anthema a nezbývá, než se k němu chovat trochu ohleduplněji, za což vás odmění super vlastnostmi na trailech kam patří.

GIANT Anthem SX 27,5 - test

Zábava nahoru i dolů

Nejvíc jsem si Giant Anthem SX 27,5 užil na svižnějších zábavných trailech bez extrémně rozbitých úseků. Svižná jízda Anthemu svědčí a ovladatelnost je díky vyšší vidlici super. Stejně tak zde nejvíc využijete teleskopickou sedlovku a široká řídítka. V tempu si můžete v zatáčkách dovolit opravdu hodně a vaše úsilí bude odměněno skvělou zábavou jak cestou na kopec, tak i z kopce nebo v rovinatých úsecích, kde kolo fakt letí.

Giant Anthem SX 27,5 – osobní závěr

Mě osobně Anthem SX nadchnul. I když jsem od něj původně čekal trošku něco jiného, dovedu si dobře představit jeho časté využití jak vysloveně k tréninku nebo v maratonech, tak i k zábavnému poletování po trailech typu Singltrek pod Smrkem a podobně. Když se kouknu na poměr využitelnosti biku, výbavu a cenu, pak mu není co vytknout. Samozřejmě by se zde našla spousta prostoru pro tuning, avšak už na sériovém kousku si jeho majitel užije velkou spoustu zábavy a s tímto kolem navíc udělá i slušnou parádu.

GIANT Anthem SX 27,5 - test