reklama

reklama

POMBA – Polská mountainbiková aliance (představení)

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)Po sérii článků a pozvánek na velice osobité a „bardzo trudne“ polské enduro závody bych Vám, váženým čtenářům, rád představil další bikerskou iniciativu našich severních sousedů EMTB.pl – organizaci POMBA.

Text: Jakub Šourek | foto: POMBA
V letošním roce byla partou nadšených bikerů z řad organizátorů polských enduro závodů EMTB.pl založena organizace Polish Mountain Bikers Alliance – POMBA. Tedy, jak název napovídá, de facto sestra naší ČEMBy a dcera mezinárodní IMBy – celosvětové struktury MTB organizací.

POMBA je nezisková organizace s cílem odborně a co nejkvalitněji rozvíjet udržitelnou bikerskou infrastrukturu v Polsku s citem pro terén a krajinu, dále pak s důrazem na rozvoj venkova a cestovního ruchu. Jejími členy jsou především stavitelé trailů, instruktoři techniky jízdy, průvodci a další odborníci přesvědčení o potenciálu polských hor pro bikování.

I přes svou krátkou historii již můžeme zmínit dosavadní přínosy POMBy pro bikerský svět – tato organizace stojí za vznikem stezek na kopci nad městem Mierozsow a dále za mnoha uskutečněnými kurzy techniky jízdy. Ty jsou užitečným pomocníkem jak pro začátečníky, tak i pro zkušenější jezdce, kterým poskytují možnost zdokonalení jejich schopností.

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)

V blízké budoucnosti nechají stavitelé z POMBA svůj nesmazatelný otisk na severních svazích Krkonoš poblíž Sněžky kolem měst Jelenia Gora a Sklarzska Poreba, kde má vzniknout síť „Krkonošské stezky“. Tedy traily různé náročnosti – od nejtěžších reprezentujících plnohodnotně divokost a horský charakter terénu, až po bezpečné vlnité singlíky poskytující široké veřejnosti radost z jízdy horskou krajinou.

Můžeme se tedy těšit na ideální příležitost promíchání koktejlů adrenalinu s endorfinem dle libovolného osobního poměru a především pak v bezprostřední blízkosti ČR. Termín dokončení první fáze je odhadován na letošní rok, něco z toho se možná protáhne na rok další.

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)

Projekt je zatím ve stádiu nezbytných technických příprav, plánů, jednání s lesnickými úřady a městskými samosprávami. Dále je třeba získat potřebná povolení a také důvěru široké veřejnosti a pochopení širších souvislostí a rozvojového potenciálu, což je pro úspěšnou realizaci takového projektu nezbytné. Vše již ale pozvolna postupuje správným směrem.

Kromě samotných stavitelských kapacit je pro POMBu důležité být i schopným poradcem a pomocníkem právě při jednání s úřady anebo například i umět poskytovat poradenství v oblasti možností financování z fondů EU. Třeba jako tomu bylo v případě Singltreku pod Smrkem, který je bezesporu názornou ukázkou účelnosti a návratnosti vynaložených dotací určených pro rozvoj venkova a turismu.

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)

K dalším aktuálním projektům POMBy patří spolupráce či patronace nad projekty stezek a bikeparku ve Wroclawi, stavba pumptracku a školícího centra ježdění POMBA/KROSS ve Swieradově, sítí stezek Suliwoods na hoře Ślęża, traily Złotoryja a Swierzawa a také vzdělávací i výzkumné záležitosti v oboru jako například semináře o budování trailů dle metodik IMBA nebo studie „Vliv sítí bikových stezek na místní společenství a životní prostředí“.

Mezi hlavní partnery POMBy patří vedle IMBA především polský výrobce kol KROSS. Dochází zde ke spojení výroby, testování kol a testování schopností jezdců továrního týmu, ale rovněž se naskýtá možnost seznámení se s koly KROSS během školení techniky jízdy pořádanými POMBou. I díky tomuto partnerství a podpoře se zástupci POMBy mohli podílet na IMBA summitu v Davosu, zaměřeném na vytváření evropských standardů pro činnost MTB průvodců a instruktorů.

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)

Přestože to není nijak nová idea, takovýchto snah není a nikdy nebude dost! Přejeme POMBě hodně úspěchu a těšíme se, až se svezeme po výsledcích jejich práce!

Pro více informací zavítejte na oficiální stránku www.pomba.pl
Případně sledujte aktuální dění na sociálních sítích:
Facebook | Twitter

POMBA-predstaveni-03

POMBA – Polská mountainbiková aliance (pøedstavení)