reklama

reklama

Leatt 3DF Air Fit Body – TEST vesty

Leatt 3DF AirFit Body Vest - testEnduro vlna neustále nabírá na síle a jak přitvrzují závody, je potřeba přitvrdit i v osobní ochraně. Kondomy jsou samozřejmostí mimo kolo, ale v sedle to chce něco odolnějšího. I proto jsme si na test našli lehkou vestu Leatt 3DF Air Fit Body Vest a jako bonus k ní na hraní dostali chránič krční páteře Leatt Brace 5.5.

Oba zmíněné produkty jsou novinkou roku 2014, avšak dříve, než si přečtete jak se nám s nimi jezdilo, se jim pojďme podívat trochu na zoubek.

Ochranná vesta Leatt 3DF Air Fit Body Vest

Pro letošní rok nová vesta 3DF Body Vest je určena nejen pro enduro, či kolo jako takové, ale rovněž i pro motorky, podobně jako dříve zkoušené chrániče Leatt 3DF. Díky „systému vzájemné konektivity“ nazvanému BraceOn (naštěstí žádný iBrace nebo něco podobně jablkovitého) lze vestu bez potíží spojit s chráničem krční páteře Leatt Brace, na který se podíváme blíže v samostatném článku.

Tuto vestu jsme si vybrali pro její lehkost a možnost použití při řádění v bikeparku i v rámci enduro závodů. K tomu jsme se sice letos ještě nedostali, i když na takovém Ještědu by nebyla od věci (a to zůstala pro lenost v autě…). Ale ještě bude řada příležitostí.

Leatt 3DF AirFit Body Vest - test

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Tři vrstvy na kulatá záda

Základními prvky ochrany těla jsou lehké a navrch odvětrané protektory, které se nacházejí na zádech a na hrudníku. Vyrobeny jsou z „inteligentní pěny“ Leatt 3DF Air Fit, tedy z takřka stejného materiálu jaký se nachází uvnitř již jednou zmiňovaných chráničů loktů a kolen Leatt 3DF. Zádové a prsní protektory jsou třívrstvé, díky čemuž se lépe přizpůsobí křivkám vašeho těla (zvláště pokud jej máte kulaté jako já).

Leatt 3DF AirFit Body Vest - test

Bezpečí zepředu, nebo zezadu?

Pěnové protektory lze samostatně vyndavat a tak si vestu upravit přesně podle vaší potřeby a sportu, který hodláte provozovat. Zároveň je můžete vyjmout, aby se zbytek vesty (trika) mohl snáze vyprat. Vedle již zmíněných „inteligentních protektorů“ nad vaším bezpečím bdí výstelky na bocích. Základ vesty (košilky) je vyroben z funkčního materiálu MoistureCool, který je stoprocentně funkční a navíc i náležitě pružný a vzdušný. Rychlé schnutí lze proto vnímat jako samozřejmý bonus.

Řetězová reakce

Podobně jako u kolenních chráničů i zde nese hlavní díl odpovědnosti za jisté usazení textilní základ, který se pojišťuje dvojicí stahovacích pásků pro přesné nastavení obvodu. Hmotnost a prodyšnost „pěnové vesty“ je díky použitým materiálům poloviční oproti starším verzím s pevnými plastovými chrániči. Inteligentní pěna 3DF přitom nepředstavuje žádné omezení s ohledem na bezpečnost, spíše naopak. Při loňském setkání na veletrhu Eurobike nás zástupci značky ujišťovali, že pěna je mnohem lepší – především kvůli tomu, že při nárazu tvrdne postupně a sílu nárazu tedy rozloží do větší plochy.

Tímto končím teleshopingovou část, pojďme se podívat, jak se nám s vestou jezdilo.

Leatt-3DF-AirFit-BodyVest-10

Leatt 3DF Air Fit Body Vest – v praxi

Vzhledem k tomu, že mě pěnové chrániče od Leattu již dříve ochránily i na DH kole, jsem se pranic nebál a vestu vytáhl napoprvé hned do bike parku. Ze začátku jsem měl obavy, jak se do ní dostanu, přeci jen nejsem žádný hubeňour. K oblékání jsem proto přistupoval poněkud skepticky, avšak vše šlo jako po másle. Vesta vřele objala mé tělo a okamžitě mě obrátila na svou víru.

Ochrana raz, dva, tři

Obléká se totiž skoro tak snadno jako běžná bunda nebo mikina. Rozuměj, vesta má v přední části, lehce vlevo (přes prso) dlouhý zip, takže ji rozepneš, oblékneš jako bundu, zapneš, připneš do přezky obvodový stahovací pásek a jsi ochráněn!

Leatt 3DF AirFit Body Vest - test

Na těle (i mém kanceláří pokrouceném) sedí Leatt jistě a pevně a to i díky plátovaným chráničům z 3DF pěny. Nikde nic neškrábe a neškrtí, což je více než pozitivní. Díky malé síle vesty přes ni bez problému natáhnu klasické tričko nebo krapet volnější dres a jde se jezdit. Vesta Leatt 3DF byla natolik pohodlná, až jsem na ni při ježdění někdy zapomínal a občas si pro klid duše poklepal na ochranné pláty, abych se ujistil, že ji mám stále na sobě.

Přehnaně se nepotí

Vestu Leatt 3DF Air Fit jsem poprvé zkoušel ve vlně jarních veder a musím uznat, že s prodyšnosti je na tom více než dobře. Materiál MoistureCool odvádí pot od těla nebo spodních vrstev minimálně stejně dobře jako klasická funkční trika. Samozřejmě poznáte, že máte na sobě další vrstvu oblečení, ale pokud jste zvyklí vozit pod dresem tričko nebo tílko, rozdíl v zahřívání těla a pocení bude pouze minimální.

Leatt 3DF AirFit Body Vest - test

Zatím jsem s vestou od Leattu nespadl, ale věřím, že mě materiál 3DF zajistí stejně dobře jako v případě chráničů kolen a loktů a ochrání můj hrudní košíček proti pomuchlání nebo snad proražení řidítky!

Těmito řádky vše zdaleka nekončí, tady to teprve začíná. Vestu budeme vozit i nadále, čeká ji nejedna účast na enduro závodech a mnoho a mnoho jízd v bike parcích. Stejně jako chránič krční páteře Leatt Brace 5.5, s nímž se ale omezíme spíše jen na bikeparky, či lokální trailsy, skočky a jiné radovánky, kde by náš krček mohl dojít úrazu.

Vesta Leatt 3DF Air Fit Body Vest se prodává za cenu 4 290 Kč a přídíte jí na eshopu výhradního dovozce eshop.Razzo.cz

Foto: Los Tomanos, Leatt (Razzo)