reklama

reklama

Rychlebské stezky 2012 – nový trail Velryba

Rychlebske stezky - Trail VelrybaDruhý prázdninový víkend klepe na dveře a já, při pohledu na prach ulpívající na horní rámové trubce mého kola, vybírám, kam se vydat za zážitky. Mám to, Rychlebské stezky! Lety minulými osvědčené místo, které prověří jak zahálející materiál, tak i lenivějícího majitele.

Rally Polsko

A opravdu, sobota je dnem, kdy vyrážíme z rovinatého Polabí směrem ke štítům Rychlebských hor. Kola na nosiči za autem se pozvolna grilují v přívalech ranního slunce, Ondra na sedadle spolujezdce sází fórky takovým stylem, že se ani nenadějeme a po pár desítkách kilometrů míjíme hranici s Polskem. Nejrychlejší trasou zdoláváme jednu vesničku za druhou, v rámci intelektuální zábavy hledáme tu nejhezčí z polských sousedek a sčítáme Pandy, které jsou zjevně velmi oblíbené u místních autoškol. Nejsme ale žurnálem pro začínající řidiče a ani pánským magazínem, proto strhávám volant zpět do Česka a zanedlouho parkuji v blízkosti Informačního centra stezek v obci Černá Voda. Zavázat tretry a vzhůru do sedel, naším cílem je prozkoumat, co nového si zdejší stavitelé přichystali do sezóny 2012.

Flow? Vážně?

Nedaleko za vsí potkáváme stoupání, které nás následujících pět kilometrů nehodlá opustit. Lehký usměv na rtech střídají lehké převody, vidlice se snižují, tlumiče zamykají a prostor k ufuněné debatě je otevřen. Vyměňujeme si načtené a odposlouchané informace o tom, jaké úseky nás čekají a neminou. Na Biskupský trail prý navazuje zbrusu nová část zvaná Velryba, jejíž doménou má být neopakovatelná atmosféra a flow s velkým F. Kdybych si nepamatoval scénku, kterak jsem minulý rok na konci Biskupského měnil proraženou duši a přitom s úžasem hleděl do lesa posetého obrovskými balvany, tak bych snad i uvěřil. Flow trail? Tady?
Rychlebske stezky - Trail Velryba

Nahoru a dolů

Poslední metry s anonymním kamarádem výjezdem a stojíme na startu trailů, kde už netrpělivě čeká další parťák, doktor Wiessner. Starý pán je trochu podivín, nutí nás hltat další výškové metry po bytelných dřevěných lávkách a s radostí sleduje naše přiblblé úsměvy. Poděkujeme a šineme se ještě trochu výš směrem k Walesu. Odtud už jen z kopce dolů, vstříc bajkové nirváně, ale s očima na stopkách, ať nemineme propíranou Velrybu.

Po hřbetě Velryby

Po zdolání Walesu bezstarostně brázdíme po Biskupském, když se na jeho konci zjeví ukazatel, co tu dříve nebýval. Pozvání na novou pasáž neodmítám, držím se vlevo, trochu přišlápnu, abych se vyhoupl na první balvan a už jen nechám bradu, aby podlehla gravitaci. S otevřenou pusou projíždím zákruty trailu, zdatnější jezdci to jistě zvládnou bez šlapání, houpu se po kamenech, kloužu po dřevěných lávkách, abych se v závěru spustil po hřbetu velrybě. Správně tušíte, že právě obří kámen připomínající největšího z řádu kytovců dal celému trailu název. Poprvé po dlouhé době jsem nadšený ze svého omylu, ani šutry velikosti malého osobního automobilu nedokázaly zastavit plynulost stezky a ani nadšení místních stavitelů. Stručně a jasně, tohle se povedlo!
Rychlebske stezky - Trail Velryba

Zábava plnými hrstmi

Zábava pokračuje na známých trailech Tajemný a Mramorový, poslední síly z těla vysaje část zvaná Sjezdy, kde přibylo několik zábavných zatáček a terénních schodů. Zbývá naladit sedlovky do polohy přejezd, vydat se zpět na náves v Černé Vodě a jestli někomu zbyla energie na pumptrack, tak prosím, není problém, i ten ještě voní novotou. Na dohled od „pumpičky“ leží Informační centrum nabízející odpovědi na většinu všetečných dotazů upocených, případně terénem ten den zatím nedotčených návštěvníků. Zapomenout bych neměl ani na možnost rezervovat si jízdu s instruktorem, Rychlebské stezky totiž navázaly spolupráci s Gaspiho projektem Simpleride.cz
Rychlebske stezky - Trail Velryba

Vítejte v bikovém resortu

Velrybí trail jasně dokazuje, že se v Rychlebských horách stále tvrdě pracuje s cílem vytvořit ráj pro terénní cyklisty. Hlavním plusem jsou zajímavé a rozmanité traily, hodnotné doprovodné služby a především fakt, že se tu nepřešlapuje na místě. Jeden důkaz za všechny – září se ponese v duchu dalšího rozšíření a to v podobě flowtrailu od známého britského stavitele Rowana Sorrella. Už se všichni těšíme!

Jako perličku na závěr tu máme ještě video z Rychleb

Foto: Jakub Svoboda