reklama

reklama

LowePro Photo Sport 200 AW – TEST

LowePro Photo Sport 200 AW - TESTJelikož jsem milovník batohů všeho druhu, přivítal jsem s nadšením možnost otestovat na svých zádech oranžového krasavce z nové sportovní rodiny Photo Sport značky LowePro, po kterém shodou okolností již nějakou dobu pokukuji. Byl jsem proto plný otázek o očekávání, zda se LowePro trefí do mého náročného vkusu.

Druhý pohled – Štěpán Hájíček

Také pro mě byl tento fotobatoh lákavou alternativou, jak vozit svou foto výbavu pohodlně a účelně, abych nemusel pořád motat foťák do ručníku nebo trika. Oproti Kubovi a jeho dělu mi přišel objem foto komory plně dostačující. Vešla se do něj pohodlně moje nezrcadlovka, externí blesk, dálkové odpalovače a ještě pár drobností navíc. Do hlavní komory jsem pak snadno vměstnal i vše potřebné oblečení a vybavení, stejně jako vodní vak. Zkrátka vše pro celodenní výpravu na kole. Batoh byl takto „v plné polní“ docela těžký, na zádech to ale moc znát nebylo. Tedy do doby, než jsem se ohnul k řídítkům.Ať jsem dělal, co jsem dělal, nedařilo se mi usadit vodní vak tak, aby mně nestačil do zad. Ve stoje se to vše hezky rozložilo do plochy, na kole mě ale tlačil jeden bod. Někdy méně, že jsem to skoro přestal vnímat, jindy více. Jinak se mi ale celkové zpracování a přístup k foťáku hodně líbilo. Na pěší turistiku bych ho bral hned, pro použití na kole si možná počkám na nové modely, které by snad měli být na světě již letos na podzim.

Hodil jsem si tedy LowePro na záda a vyrazil do akce. Už jen prázdný batoh mě mile překvapil výrazným polstrováním zádové části. Na první dotek jsem z něho měl velice dobrý pocit, nebudu ale předbíhat událostem, jelikož nejdůležitější je batoh samozřejmě naplnit! Ne pískem nebo kamením, ale fotoaparátem a další fototechnikou. Jestli se ptáte proč ne kameny, pak odpověď je jasná jako facka – je to přeci fotobatoh!

Do města i do přírody

Abych byl dostatečně vybaven informacemi, prošel jsem si, co se o tomto batohu píše na webu dovozce www.lowepro.cz, kde jsem se mimo jiné dozvěděl, že Photo Sport 200 AW je batoh sportovec univerzál. Nezalekne se údajně cyklistiky, turistiky a řady dalších outdoor aktivit a ostudu přitom rozhodně nenadělá ani ve městě. Rozhodl jsem se ho tedy pořádně potrápit. Na kole, na trekovém výletě a vzal jsem ho kluka oranžovýho i do centra matičky Prahy. Jak si vedl? Kde mu teklo do komory? Teklo vůbec? To se dozvíte v zápětí.

Se zrcadlem i bez zrcadla…

Při prvním nakládání před cyklo jízdou jsem se s batohem seznámil víc než důvěrně. Jako první jsem totiž z fotokomory vyndal přepážku, která má dokonale obklopit fotoaparát, aby se nehýbal a byl ze všech směrů dostatečně chráněný. Důvod? Můj Nikon D300s s batery gripem byl pro něj poněkud velké sousto. Štěpán alias pan Pišta, který měl batoh také čas ve své moci, naopak tuto komoru dokonale využil pro uložení svého obstarožního přístroje Canon EOS 350D a později nového Samsungu NX20. Obě foto hračky, jak starší skladná zrcadlovka, tak i nová a ještě skladnější nezrcadlovka, si v batohu hověli jako v peřince. A ještě vedle nich zbylo dost místa na velký externí blesk a dálkové odpalovače.
LowePro Photo Sport 200 AW - test

Jak pravil Neruda

Zpět ale k mému „boji“ s velkým poloprofi macíkem. Nikon D300s s širokouhlým sklem 10-24 mm se mi do batohu vešel po vyndání přepážky celkem pohodlně i s gripem. Jakmile ale na něj nasadíte něco většího, připravte se na velký oranžový hlavolam. Klasická nerudovská otázka „kam s ním“ vám v hlavě bude zvonit asi pěkně dlouho. Batoh LowePro Photo Sport 200 AW ale naštěstí disponuje celkovým objemem 20l, proto se do jeho hlavní komory vešlo i další moje náčiní v podobě externího blesku a rozměrného skla 24-70 mm. Na toto příslušenství mám originální polstrovaná pouzdra, proto jsem k tomu všemu zvládl do batohu nasázet ještě cestovní sadu nářadí, zámek, lehkou bundičku, rukavice a také malou svačinku.

Kudy strčím vak?

Jak je v dnešní době zvykem, tak i toto sportovní fotografické LowePro má rovněž jednu malou komůrku na vodní rezervoár. Přístup do ní je trochu nešikovný, jelikož zde poněkud překáží pásky k nastavení ramenních popruhů. Je pravda, že do této komůrky polezete většinou pouze dvakrát za výlet a to na začátku a na konci, proto se nejedná o žádnou zásadní nevýhodu. Kdyby ale byly upínací popruhy spojeny batohem prostřednictvím přezek, jak tomu je třeba u batohu Osprey Raptor 18, byla by manipulace s vakem podstatně jednodušší.
LowePro Photo Sport 200 AW - test

Hurá do akce

Plnění batohu jsme úspěšně zvládli, jdeme jezdit! Při většině mých výletů byl batoh naplněn skoro na maximum, dostal jsem do něj ale vše, co jsem potřeboval. Široké ramení popruhy jsou velice příjemné, zejména pokud máte, tak jako já, batoh naplněný až po okraj. LowePro jsem si bez problémů seřídil i na svoje „křivá záda“, bederní popruh jsem si upravil pro potřeby mé vany a hrudní pásek jsem si nastavil na velikost D a mohl jsem vyrazit. Batoh seděl velice pěkně, nic mě netlačilo, a co je snad ještě důležitější – na zádech držel pevně a jistě i se zátěží přes 8Kg!
LowePro Photo Sport 200 AW - test

Vyztuž si záda!

Při poklidné jízdě po zemi bylo usazení naprosto perfektní, v těžkém terénu s občasnými skoky ale batoh na zádech trochu cvičil. Na druhou stranu musím na jeho obhajobu říct, že aby i s touto zátěží obstál bez poskvrnky všechny moje lesní divočiny, musel bych ho mít do zad nastřelený! Krapet horší to ale bylo v případě, že jsem k tomu všemu nákladu přihodil ještě vodní vak. To již zádová část „nevydržela“ a vytvořila se na ní nepříjemná boule. Přišel jsem ale na dobrý trik, vložil jsem do batohu vodní rezervoár Osprey, který sám o sobě využívá profilovanou výztuž a bylo prakticky po problému.

Tady pomůžou jen nůžky

Další méně příjemnou věcí, která mě zastihla, byla tma a déšť. Batoh LowePro Photo Sport 200 AW je samozřejmě vybaven pláštěnkou, které ale k dokonalosti chybí dva prky. Zaprvé jsem postrádal poutko na blikačku, které je na těle samotného batohu, na pláštěnce už ne. Další problém nastal doma při sušení, když jsem narazil na pevné uchycení pláštěnky. Batoh se proto po dešti dost nešikovně suší! Představte si, že má vaše ratolest na pevno připevněný bryndáček, dali byste ho pak i s ním do pračky nebo jen opláchli vodou a pověsili ven na šňůru? Asi ne, že?
LowePro Photo Sport 200 AW - test

Pěšky do lesa

Na delší výlety do přírody je velikost batohu poněkud na hraně. I pokud bude vaše foto výbava prostorově skromnější než moje, možná narazíte na problém, že se vám do hlavní komory vše nevejde. Foto komora totiž zabírá téměř polovinu z jejího objemu. Proto záleží na tom, jak moc jste velkorysí při balení se na delší výlety. Na druhé straně se dá na LowePro pomocí popruhů ledacos navěsit i z venku, takže to vše opět záleží na tom, co přesně od batohu vyžadujete. Snadný přístup k fotoaparátu bočním vstupem je jen základ.
LowePro Photo Sport 200 AW - test

V centru se potí záda

Na druhé straně se mi Photo Sport 200 AW maximálně osvědčil při výletech do města. Jeho křiklavá barva jde s poslední módou, navíc vás váš doprovod díky ní snadno najde i v tisícihlavém davu, když se někde zaseknete a cvakáte jak o život. Paradoxně mi ve městě nejvíce vadila nepříliš odvětraná záda. Na kole nebo v horách mi rozhodně nevadí, že mám propocené triko, protože jsem zpocený od hlavy k patě, ale v civilizaci? Uznávám ale, že pokud by měl mít tento batoh ještě rám a síťku, musel by zase v něčem ubrat – v objemu, vnitřním uspořádání, polstrování fotoaparátu atd.

LowePro Photo Sport 200 AW – závěr

Když shrnu dohromady všechny své poznatky a zkušenosti, pak můžu, i přes některé výhrady, tento batoh milovníkům sportu a fotografie vřele doporučit. Otázku pevně upevněné pláštěnky lze snadno vyřešit pomocí nůžek, chybějící poutko na blikačku by možná dokázala přišít vaše přítelkyně nebo maminka a zbytek je už vlastně bez větších výhrad. Po chvilce vzájemného soužití vám proto LowePro Photo Sport 200 AW udělá mnohem větší službu než jakýkoliv jiný nefotobatoh a o to jde přece v první řadě!

*Více informací na stránkách www.lowepro.cz

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Snadný přístup k fotoaparátu z boku
Dostatečný prostor pro foťák normálních rozměrů + příslušenství
Nápadná barva
Kvalita provedení a materiálů
Pevná záda
Jistota usazení
Pláštěnka napevno
Chybí poutko na blikačku na pláštěnce
Při zaplnění a použití vodního vaku tlačí do zad
Horší přístup k vodnímu vaku

LowePro Photo Sport 200 AW - test

LowePro Photo Sport Sling 100 AW

Vedle velkého batohu LowePro Photo Sport 200 AW jsme měli na čas k dispozici i menší variantu LowePro Photo Sport Sling 100 AW s jediným popruhem přes rameno. Tento batůžek se mi na jedné straně velice líbil, protože jsem do něj nacpal prakticky vše potřebné na jednodenní výlet. Jeho vnitřní stavba je prakticky stejná jako u většího modelu, chybí jen komora na vodní vak. A také jeden popruh! Někomu možná batoh přes jedno rameno sedí, mě ale tato koncepce neoslovila ani pro účely foto výletů po městě apod. Ať jsem se snažil sebevíc, batoh byl stále na křivo. Kdyby měl klasické dva ramenní popruhy, byl by jistě pro mnohé uživatele mnohem lákavější a hlavně praktičtější.
PhotoSport_Family_Black

Foto: Jakub Douda, Štěpán Hájíček, LowePro