reklama

reklama

ALPSHRED – nová forma enduro závodů

ALPSHRED – nova forma enduraStále silnějším fenoménem posledních několika málo let v oblasti technického MTB jsou závody v Enduro stylu. Tato disciplína je hodně čerstvá, proto se hledají různé modely „jako to celé může fungovat“. Zajímavou novinkou pro rok 2012 je forma otevřeného rallye – ALPSHRED.

K nám, zatím a bohužel, enduro závody ještě oficiální cestou nedorazily. Výjimkou potvrzující pravidlo je podnik Falcon Ultimate Enduro v rámci akce Rychleby MTB Challenge, která se bude konat letos již podruhé (1.-3. června 2012). To jsme ale poněkud odbočili od tématu. Ona novinka, pojmenovaná ALPSHRED vzešla ze spolupráce organizace trailAddiction a značky Nukeproof.

Co je to ALPSHRED?

Je to vlastně hrozně jednoduché a zároveň velice lákavé! Bude vytyčena trať a na ní 4 až 5 měřených úseků – Rychlostní Zkoušky (RZ alias „eRZety“), oficiálně pojmenované Special Stages jako v rallye. Ty propojí tzv. Liaison Stages, které narozdíl od „RZ“ budou mít vzestupný charakter, občas za využití lanovek. To by nebylo nic až tak výjimečného, Kouzlo celé akce spočívá v tom, že na tento závod nemusíte dorazit v určitý den a postavit se na start v určitém čase. Naopak, zaplatíte registrační/startovní poplatek, vyzvednete si čip pro měření času a na trať poté vyrazíte kdykoliv v průběhu července letošního roku. Žádné tlačenice, žádné přetahování se o stezku, žádné rozhořčení z toho, že zrovna v den startu nepřálo počasí!
ALPSHRED – nova forma endura | Foto: Singletrack Magazine

Nemusíš jet jen jednou

Navíc nejste limitováni tím, že byste si celou trať projeli jen jednou a konec. Každý jezdec má možnost si v rámci tréninku vyzkoušet celou trať jednou nebo dvakrát v rámci jednoho dne, poté má nárok na čtyři měřené starty v průběhu celého měsíce. Do výsledkové tabulky se automaticky zaznamenávají jen ty nejlepší dosažené časy.

Open Day

Pokud by vás naopak lákala možnost na živo poměřit své síly se soupeři, můžete se do místa konání závodu (centrum je ve francouzském horském městečku Arêches) vypravit v neděli 15. července, na kdy je vyhlášen tzv. Open Day. Startovné v rámci Open Day je 25 eur a kromě zapůjčení čipu zahrnuje také večerní BBQ a pivo. Standardní startovné je přístupných 20 eur.
ALPSHRED – nova forma endura | Foto: Singletrack Magazine

Pojedeme spolu do Alp?

Uzávěrka celého klání je 25. července, přičemž na celkového vítěze čeká odměna v podobě rámu Nukeproof Mega. A ještě slůvko o destinaci. Již jsem zmínil, že centrem závodu je městečko Arêches ve Francouzských Alpách. Samotná trasa se pak vlní v této lokaci Arêches-Beaufort, která je obecně známá jako Destination X (více o tomto místě v reportáži Singletrack Magazine). Co říkáte, nepotkáme se tam náhodou? Nebo že bychom tam vyrazili společně jako „Účastníci zájezdu?“
ALPSHRED – nova forma endura

Více informací najdete na stránce trailaddiction.com, případně na facebook stránce ALPSHRED

Aby vás to celé ještě víc nalákalo, tak zde jsou dvě vide z Destination X