reklama

reklama

V-Tour & BikeAndRide trip, Lago di Garda

BnR & V-Tour - Garda TripJe jen nemnoho zeměpisných pojmů, které zná snad každý biker. Pomineme-li pro mnohé těžko dosažitelné sny jako je Whistler (Kanada) a Moab (USA), pak mezi evropskými jasně vládně Lago di Garda. Vyrazíte v září na Gardu s námi?

TREMÍN: 27. září – 2. října 2011
My, redakční team BikeAndRide.cz a lidé z brněnské cestovky V-Tour jsme spojili své síly a zapracovali na programu bikového a feratového zájezdu, jehož první termín je plánován na konec září. Díky svátku 28.9. (Den české státnosti), vám postačí pro šestidenní zájezd jen dva dny dovolené!

Garda – biková legenda Dolomit

Proč Garda? Proč ne! Garda je prostě taková nevadnoucí legenda dolomitského MTB. Mnozí tam již byli a pravidelně se na toto místo vracejí, jiní zatím neměli tu možnost. Což je potřeba napravit! Toto místo má vedle náramného bikingu, který je ale v lecčem specifický, neopakovatelné kouzlo. Jezero Garda zaklíněné mezi strmými štíty hor s výškou okolo 2000 metrů v permanentním obležení milovníky vodních sportů, jižní slunce, italská decentní a přitom nápaditá klasická architektura, loučky, krávy, vinice, zmrzlina, pizza a hlavně neskutečně pohodová atmosféra. Je to prostě malý ráj na zemi. Snoubí se tu mnoho a mnoho kladných vjemů a požitků, takže snad není člověka, který by si toto místo po první návštěvě okamžitě nezamiloval.
BnR & V-Tour - Garda Trip
Ideální den pro bikera na Gardě: Vyrazit dopoledne na kolo (po vlastní ose nebo za použití shuttle busu), celý den si užívat neskutečné bikové radovánky, navečer sjet dolů k jezeru, vykoupat se v celoročně chladných vodách Lago di Garda, dojít (v civilu dojet) si do některého z romantických městeček na břehu (Riva, Limone, Malcesine atd.), dát si skvělou večeři, zmrzlinu, projít si staré úzké uličky a vše zakončit posezením na zahrádce se sklenkou italského vína a výhledem na klidnou hladinu jezera.
BnR & V-Tour - Garda Trip

Bikování na Gardě

Garda je v mnohém pro bikera značně nekompromisní. Je třeba počítat s tím, že tu je teplo až vedro a taky sucho. Sundat si helmu z hlavy při dlouhém výjezdu není tady bráno jako prohřešek proti cyklistickým mravům. Před sjezdem jí ale rozhodně na řídítkách nenechávejte! Samotné jezero leží ve výšce zhruba 60 metrů nad mořem, kamkoliv tedy jedete, je to prakticky vždy do kopce! A „do kopce“ tady znamená, že budete šlapat pokaždé minimálně hodinu v kuse, navíc obvykle na nejlehčí převod, a to i po asfaltu! Řešením je samozřejmě shuttle (dodávka pro jezdce a kola). Lanovka je zde pouze jedna – z Malcesine na Monte Baldo.
BnR & V-Tour - Garda Trip

Co komu

Garda osloví každého bikera něčím trochu jiným. XC (cross-country) trasy jezdí ti, co se nevyžívají v divokých sjezdech po volných kamenech. Proto nejčastěji volí pro cesty dolů širší šotolinové cesty, případně i úzké horské asfaltky. On již samotný sklon a tedy snadno dosažená vysoká rychlost zajistí dostatečný adrenalinový zážitek. Pro XC nadšence je ostatně největším požitkem vyšlapat hezky „za své“ na jeden či více místních vrcholů. A že jich tu je! Inspirovat se lze, krom jiného, také trasou tradičního jarního Garda maratonu.

Milovníci Enduro a FR (freeride) jízdy naopak musí „přečkat“ nebo „vyřešit“ (shuttle/lanovka – shuttle bude k dispozici za příplatek na místě) cestu nahoru a pravé bikové eldorádo si užijí až cestou zpět k jezeru. Krásných sjezdů je tu celá řada. Náročnost se často liší. Jeden z mých oblíbených enduro sjezdů (Nr. 6) se dá absolvovat i na pevném kole, kdo má plné odpružení, nudit se tu taky nebude. Jen bude rychlejší. Naopak klasika 601 je pouze pro zkušené borce. 160 mm zdvihu a 20mm přední osa jsou tu naprostý základ.
BnR & V-Tour - Garda Trip

Když biker ví, co chce

Když biker ví, co chce, najde si tu velice snadno to nejlepší pro sebe a bude odjíždět naprosto spokojen a příjemně vyčerpán. Přijměte proto pozvánku k naší výpravě (zájezdu), ať již za vaším prvním poznáním bikingu na Lago di Garda nebo prostě jen pro znovu získání skvělého pocitu, který si odtud odváží snad opravdu každý.

A nejen BIKE…

Tento zájezd pořádaný ve spolupráci s Alpským klubem a cestovkou V-Tour není ale koncipován jen a pouze pro cyklisty. Stejný termín a stejné místo mohou využít i lezci ferratisti. Pro ně jsou nachystané výstupy s instruktáží a doprovodem v klasických farratových lokalitách v okolí městečka Arco. Samozřejmě, kdo bude chtít, může obě disciplíny kombinovat – 2 dny kolo, 2 dny ferraty. Záleží na každém, jeho preferencích a samozřejmě také na kapacitě dílčích výletů.

Více informací, cenu atd. najdete na stránkách V-tour s rozdělením zvlášť pro bikery a ferratysty.

Pro doplnění zde jsou vybrané cíle výprav bikových výprav:
Zahřívačka – Lago di Tenno (570 m), Lago di Ledro (653 m)
Enduro zahřívačka – Baita della Selva (1051 m!) – trail Nr. 6
Big trip Nr. 1 – Monte di Tremalzo (1715 m)
Big trip Nr. 2 – Monte Altissimo di Nago (2076 m)

Tady pár foteček z naší zahrádky…
FOTO: Štěpán Hájíček