reklama

reklama

TOPEAK MicroShock – TEST

Topeak Microshock

Na první pohled to vypadá jako luxusní pero Vašeho šéfa! Ale to je jen zdání, je to parádní pumpička na odpružení od americké značky TOPEAK. Hmotnost pouhých 48g, navíc se vejde do každého cyklobatohu nebo kapsy dresu. Paráda!


Topeak Microshock - regulační závit

Materiál, ze kterého je vyrobená, je hliník. Tedy hlavně tělo a pístnice, pak je tu taky něco plastu a gumy, aby se pumpička lépe držela a neklouzala v ruce, když už je tak titěrná. S ohledem na to, že je tato pomůcka určena spíše jako pohotovostní doplněk a ne plnohodnotný dílenský nástroj, překvapí přítomnost regulačního závitu. Ten má na starosti, aby nedošlo k nežádoucímu úniku tlaku při nasazování nebo sundávání z ventilku. Jeho funkce je prostá, nejprve se povolí stříbrné kolečko, poté se našroubuje černá hlavice na ventilek a ve finále se opět stříbrné kolečko utáhne. Tím se samotný ventilek otevře až ve chvíli, kdy je vše již těsně spojeno. Při sundávání je postup přesně obrácený.

Tento doplněk se zdá být smysluplnější u pumpiček s manometrem, kde lze díky němu přesně dosáhnout požadovaného natlakování tlumiče, či vidlice. Jeho přítomnost ale rozhodně není na škodu ani v tomto případě – není se třeba obávat, že byste si neopatrnou manipulací vypustili celou vzduchovou komoru.

Kapacitně zvládne tato drobná tlumičová pumpička Topeak 300 psi (20,7 bar), což je víc než dostačující. Nevýhodou její velikosti je celkem pochopitelně menší kapacita a tedy i delší doba potřebná k dosažení požadovaného tlaku. Přiznejme si ale, jak často v terénu šaháme po tlumičové pumpě! Moc často to rozhodně není. A když už k tomu dojde, tak se obvykle jedná jen o drobné úpravy tlaku. Proč se tedy tahat s velkou pumpou? Jako by nestačila jedna klasická na duše!

Za nevýhodu této pumpičky může někdo považovat absenci barometru. Jeho přítomnost padla na oltář kompaktních rozměrů a minimalistické hmotnosti. Rozčarování ale není na místě. Přestože je dnes na mnoha vidlicích přítomná tabulka s doporučenými tlaky, tím nejlepším ukazatelem je a vždy bude SAG – tedy míra poklesu odpružení statickým zatížením vahou jezdce (zhruba 20 % zdvihu pro XC, 30% pro enduro). Zkušení rideři pak často tlakují své odpružení čistě dle citu.

Celkově jde tedy o hodně povedenou hračku, která je nadto velice praktická. Může to být také super dárek, pokud chcete potěšit svého kamaráda, partnera, nebo kohokoli, kdo je majitelem vzduchového odpružení. A cena? Poměrně příznivých 559 Kč. Tak proč si neudělat radost a neušetřit něco místa a zatížení batohu.

Líbí se nám Co by se dalo zlepšit
vzhled a zpracování
minimální hmotnost a rozměry
regulační závit
mechanické zajištění proti nechtěnému roztažení
úchyt na rám
menší kapacita – není zásadní
absence manometru – to taky není zásadní