reklama

reklama

MEGAVALANCHE 2018 – Jak na to a jaký to bylo?! (Matěj Charvát)

Jet Megu byl pro mě takovej malej cíl s neurčitým datem. Právě letos díky tomu, že se na poslední chvíli objevila volná místa, jsem okamžitě svolal starou partu, k mému překvapení jsem nemusel nikoho přemlouvat, a během deseti minut jsme byli všichni přihlášení!

Text: Matěj Charvát | Foto a video: Charvatbros

Hned na začátek musím říct konec: 

Megavalanche je opravdu NĚCO, co je nutný zažít!

Historie Megy sahá až do roku 1995 a většinu věcí proto mají Francouzi opravdu podchycenou. Než se dostanete do hlavního závodu, je nutný projít kvalifikací, která se jede na zkrácené trati (cca 20 min). Pokud se vám nepovede zajet v top35 ve vašem rozjezdu, jedete stejný závod, akorát o den dřív s pomalejšíma lidma. Užijete si to ale rozhodně úplně stejně… Naopak možná ještě víc, protože na trati prostě budete mnohem déle!

Nám se podařilo probít se do hlavního závodu a mě dokonce do druhé řady na startu po tom, co jsem byl v kvalifikaci 4.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Hlavní závod je ale už trošku něco jinýho. Start na ledovci ve výšce 3330 m.n.m., kterej je prudkej tak, že tam prostě nikdo moc najet nechce, je fakt zážitek. Motání se v partě 300 riderů řítících se většinou střemhlav dolů vytvoří atmosféru, kterou nejde nahradit ani srovnat s čímkoliv jiným, přičemž následujících 20 kiláků a převýšení skoro 2700 m vám dá tak zabrat, že si to nedokážete představit.

Tohle je prostě mountainbiking v nejsurovější podobě! Loket na loket, drsnej terén, stres, únava a pocit, kterej nejde popsat nikomu, kdo si to nezkusil, vážně. Musíte si to zažít na vlastní kůži. Tak to zkuste třeba příští rok.

Mně se podařilo zaletět celkově na 27. místě s tím, že jsem během první třetiny píchnul předek, naštěstí se zalepil a následně jsem cca 3 km před cílem měl defekt i na zadku, na kterém jsem to prostě už musel dojet! Další Čech s ambicema byl určitě i Přéma Tejchman, který má už čtyřletou zkušenost, a tak ji mohl zúročit. Bohužel ale neprolomil smůlu a po třetí v řadě měl defekt!

Do videa jsem vám dal pár tipů, který se vám můžou hodit. Než tam totiž dojedete, pravděpodobně nebudete mít vůbec představu co očekávat.

Jestli Vás něco konkrétně zajímá, neváhajte mi to napsat do komentářů přímo na YouTube pod video. Rád odpovím.

Mějte se a uvidíme se zase příště. Třeba příští rok na ledovci. Já tam asi budu, je to návykový.

Matěj Charvát

Sledujte Matěje a jeho Vlogy na YouTube kánálu (www.youtube.com/user/charvatbros) a nenechte si ujít novinky na jeho profilech na facebooku (www.facebook.com/matejcharvat) a instagramu(www.instagram.com/matejcharvat)  @matejcharvat. Tohle není ještě zdaleka cílová destinace a čeká vás po boku Matěje mnoho dobrodružství!