reklama

reklama

Acros – návštěva továrny (převzatá reportáž)

Dostal jsem následující zadání: „Prosím tě, rádi bychom, abys připravil představení značky Acros, kterou nově zastupujeme na našem trhu. Je to německý specialista na náboje a hlavová složení. Jako jedni z mála na světě vyrábějí nejen náboje, ale i vlastní ložiska, skoro vše ‚in-house‘! Šlo by to nějak smysluplně zpracovat a využít?“

Zadání bylo jasné, pointa příběhu také, ale jak to uchopit? Začal jsem pátrat po dostupných materiálech, až jsem narazil na Pinkbike na velice zajímavou reportáž z návštěvy samotné továrny značky Acros. Projel jsem si obrázky, proběhl texty a bylo rozhodnuto: „Nejsnazší bude převzít tento materiál, přeložit a bude vystaráno!“

*Snad to nikdo nebude brát jako krádež obsahu! Zdroj, autora fotek i textu dopředu přiznávám. Když se sám nemám možnost dostat přímo do fabriky, proč se tam nepodívat alespoň takto zprostředkovaně?

Původní článek: Inside Acros – www.pinkbike.com
Text a foto: Matt Wragg
Překlad: Štěpán Hájíček

reklama

V dnešní době existuje jen hrstka výjimečných společností, které vyrábějí vlastní náboje kompletně „in-house“, tedy plně ve vlastní režii. Většina z nás si při úvahách vedených tímto směrem vybaví především značky Chris King nebo Hope, které jsou oprávněně honorovány a obdivovány za svou neutuchající snahu vyvíjet a nabízet ty nejlepší možné díly, přestože se nabízí cesta levné a snadné výroby daleko na východě.

Až do tohoto bodu patří obdiv v plné míře výše zmíněným značkám, zároveň bychom ale měli upozornit, že se na jedno jméno často zapomíná. Zejména, pokud se v MTB komunitě řeší náboje a jiné podobné díly kdekoliv mimo Německo. Oním často zapomínaným jménem je Acros!

Značka Acros, která sídlí těsně za oficiální hranicí města Stuttgart, vyrábí náboje, hlavová složení a středová složení již od roku 1999. Vzhledem k národní tradici dodržují v Acrosu typicky německou disciplínu a preciznost, ať se již hovoří o samotných produktech, ale nepřímo i o marketingu.

To v praxi znamená, že pod jejich rukama vznikají jedinečné produkty, které ale nedoprovází hlučné fanfáry a zářivé ohňostroje oslavující jejich výjimečnost, jak je to mu u mnohých produktů konkurence, jejichž kvalita se s tou u Acrosu často nemůže ani měřit.

Stejně jako Chris King a Hope, i v Acrosu jsou přesvědčeni o tom, že stoprocentní kvalitu zajistí jen tím, že budou všechny součásti svých produktů vyrábět sami, že se tedy nebudou spoléhat na síť subdodavatelů. Díky tomu vznikají produkty důkladně promyšlené, precizně vyrobené a pečlivě složené, které odolají zubu času. Ostatně co jiného byste čekali od německé společnosti?

V rámci naší návštěvy jsme se přitom měli možnost porozhlédnout v „hlavním velitelství“ značky Acros, kde se rovněž nachází většina výrobních prostor a technologií, abychom mohli osobně prozkoumat tento doposud nespravedlivě opomíjený technologický drahokam.

Seznamte se se Svenem, inženýrem, který se skrývá za náboji Acros. Toto je člověk, který je doslova posedlý všemi úžasnými detaily, jež činí z nábojů Acros to, čím jsou!
Základní model náboje vytištěný na 3D tiskárně. V Acrosu vyrábí prototypy dnes již hlavně touto metodou, včetně detailů rohatkové volnoběžky (ratchet system).
Na 3D tiskárně vytvořené díly rohatkového systému volnoběžky (cvrčka).
Již ve fázi plastového prototypu je míra detailů značně blízká konečnému produktu.
Po stádiu 3D tisku následují kovové prototypy vyrobené na CNC strojích.
Zatímco DT Swiss ve svém systému star-ratchet využívá dvou kónických pružin, Acros volí sestavu třech klasických pružinek. To, vedle jiného, znamená, že si majitel náboje může snadno pružinky vyměnit, dokonce lze měnit kousky kratší a delší, které vyvíjí na rohatkový mechanizmus větší či menší sílu. Takto lze kupříkladu ladit hlučnost celého systému.
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Těla nábojů jsou opracovávána ve dvou krocích. V prvním je odebrána nejvýraznější část materiálu, načež začne původní blok hliníku vypadat jako náboj.

Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Kontrola kvality je proces, který se zde bere hodně vážně! Proto po každém výrobním kroku následuje důkladná kontrola všech důležitých rozměrů, aby se včas odhalily případné nedostatky. Jedním z odpovědných kontrolorů je Dietmar, který kontroluje každý vyrobený náboj. Jakákoliv odchylka přesahující 9 mikrometrů znamená opravu, či vyřazení daného kusu!
Takto vypadá náboj na konci prvního cyklu výroby – v této podobě vypadne z prvního CNC stroje.

Acros je živým příkladem německé preciznosti – zde se žádná fáze testování nedělá napůl! V tomto stroji je celý výplet vystaven 700 hodin trvající zátěži ve slaném, vodní párou nasyceném prostředí, aby se ukázalo, co s jednotlivými díly udělají nehorší možné podmínky.
Jak sami vidíte, náboje a jeho hlavní čísti nejsou nijak dramaticky zasaženy korozivními procesy. Míru zátěže přitom dokonale ilustruje vzhled kovového upínacího trnu.
Rohatka – základní část volnoběžky. Toto je základní výkovek a díl, který prošel prvním stupněm CNC obrábění, díky čemuž se již rýsuje konečný tvar.
Andreas je zdejší mistr mechanik, jenž dohlíží na celý výrobní proces nábojů Acros.
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Foto: Matt Wragg
Nyní se dostáváme k druhému kroku mechanického opracování těla náboje, kde se frézuje tvar do nejmenších detailů.
Je těžké nezamilovat si tyto detaily dokazující precizní opracování CNC stroji.
Samotná rohatka po konečném stádiu strojového opracování. Při bližším pohledu je krásně vidět o kolik přesnější a ostřejší jsou tvary a hrany jednotlivých zubů.
Čerstvě ofrézované náboje jsou připravené pro anodizaci. Tento proces je pověstnou výjimkou potvrzující pravidlo, jelikož se Acros anodizaci nevěnuje, ale své náboje posílá k lokálním specialistům, kteří plně ovládají magii skrývající se za tímto druhem povrchové úpravy.
Poslední strojní kontakt – na tělo náboje je laserem vypálená firemní grafika.

reklama

Skládání ložisek je prací pro šikovný pár rukou, zde žádná mechanizace nezasahuje.
Značka Acros má oproti drtivé většině svých konkurentů jednu obrovskou výhodu – její mateřská společnost HWG je totiž výrobcem ložisek! Přestože jsou obě společnosti po právní stránce samostatnými subjekty a Acros si musí výrobu ložisek objednávat standardní cestou, existuje zde výhoda v tom, že lze u dodavatele (mateřského HWG) zadat výrobu ložisek navržených přesně pro potřeby produktů Acros. Tedy i netradiční a originální rozměry, konfigurace, případně konstrukce ložisek, které nejsou běžně dostupné u standardních dodavatelů.
Acros testuje svá kola až na jejich absolutní limit. Tato měřící stolice simuluje různé síly působící na ráfek, aby bylo zřejmé, jak se celá kola chovají při různém namáhání, nakolik se boční zatížení projevuje na ložiscích, zkrátka v situacích, kdy nepřichází zatížení jen v ose kola.
Kompletace každého náboje je práce vyžadující lidské ruce. Prvním krokem je usazení ložisek do těla náboje. K tomu se používá hydraulický lis.
Rohatku je potřeba před vložením do ořechu dostatečně promazat.
Jednoduchý, ale účinný způsob jako vytvořit rovnoměrnou vrstvu vazelíny v náboji i na rohatce samotné.
Rohatka je poté nalisována na ořech.
Je-li ořech kompletní a souvislá vrstva vazelíny aplikována na zuby rohatky, lze přistoupit k dalšímu kroku.
Lehkému potření povrchu ložisek vazelínou.
Finální kompletace. Osa, náboj a ořech jsou složeny v jeden celek pouze lidskou silou.
Rychlá kontrola, zda vše funguje, točí se a zda zuby do sebe správně zapadají.
Konečný produkt je na světě! Náboj Acros Nineteen FR je připraven do akce, třeba právě jako základ vašich nových kol!

Náboje a další díly Acros najdete na webu protocycles.cz, kde si můžete objednat třeba i ráfky Praxis Works (hliník či karbon) a nechat si zde složit špičkový zapletený set! Jeden takový se bude brzy otáčet i na jednom z redakčních testovacích kol. Více se dozvíte již brzy!