reklama

reklama

Red Bull Rampage 2014 – na novém místě!

Cam McCaul - ActionPoslední ročníky Red Bull Rampage nebyly rozhodně nudné, přesto ale pořadatelé naznali, že je čas posunout tuto mimořádnou přehlídku toho nejlepšího z technického MTB zase o kus dál. Nebo naopak zpět?! Rampage 2014 se totiž vrací zpět ke kořenům!

Důležité upozornění – Red Bull Rampage 2014 startuje 28. září v 21 hodin (našeho času)
A zde je odkaz na on-line vysílání

Foto: RedBull
V letošním roce se totiž Red Bull Rampage přesune na nové místo, konkrétně půjde již o třetí lokalitu v historii tohoto ultimátního klání. Nová poloha se nachází ve stejné geografické lokalitě jako Rampage předchozího roku, avšak na místech, která zatím nebyla plášti horských kol nijak výrazně poznamenána. Letos to tedy bude celé hlavně na jezdcích a jejich nápadech a stavitelských schopnostech. Oni budou vybírat lajny, kudy se pojede a kde se bude skákat!

Cam McCaul, tradiční účastník Red Bull Rampage, který okusil všechny tři dosavadní lokality, k tomu říká:

RedBull: Letošní Rampage se pojede de facto na druhé straně kopce, než se jelo loni. Co dalšího nám o tomto místě můžeš říct?
Cam McCaul: Jo, druhá strana kopce je vlastně v mnohém stejná a na tohle místo se jede po stejné silnici. Strávil jsem zde něco času díky filmování se štábem New World Disorder. To ale není podstatné. Důležité je, že na původním místě konání již bylo všechno, co se dalo, postavené. Byla zde spousta lajn a každý si tak kdykoliv mohl vybrat tu svou. Další věci se tu už vlastně ani nestavěly, jelikož potenciál toho kopce jsme dokonale vytěžili. Pokud bychom stavěli cokoliv dalšího, bylo by to už za hranicí zdravého rozumu. Byly by to věci, kde by hrozila skutečně vážná zranění. Proto je jednoznačně smysluplné přesunout se jinam, na místo, kde nás čekají nové výzvy.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Red Bull Rampage 2014 - nove misto

RedBull: Je nová lokace nějak zásadně odlišná proti té původní – strmější kopce, víc kamenů apod.?
Cam McCaul: Ani ne. Potenciál je zde víceméně stejný, jelikož se jedná o stejnou horu, jen se pojede z druhé strany. Jedna pozitivní věc je počasí, které nemůžete ovlivnit a často ani pořádně předvídat. V tomhle místě je poměrně běžné, že zde fouká od západu a právě stará lokalita ležela na západní straně kopce, takže vždy hrozilo riziko, že vítr celý podnik ukončí, jak se to také loni stalo. Jasně, může přijít bouřka a pak to bude foukat ze všech stran, avšak pokud bude alespoň trochu stabilní počasí, bude nová lokalita, odvrácená strana kopce, proti větru krásně chráněná. Druhou stranou mince je ale světlo, kterého zde bude míň a to je velká výzva pro filmaře a fotografy. Pro jezdce ale bude příjemnější nejezdit přímo do slunce. Jezdíte-li totiž v místě, kde je stín, snáze se odhaduje a očima kontroluje rychlost, jakou najíždíte na klíčový skok a podobně. V případě, že se jede proti slunci, je tohle celé hlavně o pocitu. Odvrácená strana kopce tak bude k jezdcům mnohem vlídnější a navíc je zde spousta prostoru, kde se mohou vyřádit.

Red Bull Rampage 2014 - nove misto

RedBull: A čekají nás nějaké styčné, či orientační body jako minulé roky?
Cam McCaul: Když jsem na původní straně kopce začínal jezdit v roce 2008, bylo to zde naprosto jiné. Kopec čistý jako nepopsaný list papíru, což je dneska přesný opak. Naší prací a za pomoci techniky jsme celý kopec překopali k obrazu svému. Když se díváte na druhou stranu, není tu skoro nic. Přesto se dá ale najít 10 až 15 míst, která mohou sloužit jako záchytné body. Tady se budou nejspíš dít velké věci. Když jsem se tam byl podívat, před očima se mi rýsovalo několik velkých gapů a hřebenových trailů. V dolní části pak jsou přírodní útvary, ze kterých jistě rychle vyrostou úchvatné skoky. Jeden člověk vidí něco, skupina lidí vidí mnohem víc. Ve chvíli, kdy se sem sjedou nejlepší jezdci světa a s nimi i nejlepší stavitelé trailů, sami uvidíte, co vše se zde zrodí.

Red Bull Rampage 2014 - nove misto

RedBull: Troufáš si odhadnout, do jak velkého kopání se jezdci a jejich týmy pustí? Jestli nechají tuto oblast částečně panenskou, nebo ji naopak kompletně změní?
Cam McCaul: No tohle vám vážně neřeknu! Já jen vím, že se organizátorům moc nechtělo přesouvat celý podnik na nové místo. Nejspíš si říkali něco jako: „Podívejte se, na jaké úrovni je dnes tenhle podnik a jaké triky se tu předvádí. Bude možné něčeho podobného dosáhnout i v jiné lokaci?“ Já si myslím, že toho schopni jsme! Bude to ale něco za něco. Každá jednotlivá lajna bude zcela nová od vrcholku po patu kopce. Úžasné jsou na Red Bull Rampage již jen dny tréninku a přípravy trailů. Každý něco vymýšlí, zkouší a buduje a snaží se odhadnout, co vše by se tu dalo předvést. Pak řada lidí o něčem prohlásí, že to je zhola nemožné a najednou se najde borec, který to tam pošle a je vymalováno! A tohle je podle mého pro fanoušky Rampage to hlavní. Ne jen soutěž o největší trik na jednom umělém odpalu, ale právě to hledání, pokoušení a boření hranic. Náš sport už je hodně daleko a je jen málo triků, které svět ještě neviděl. Avšak právě to objevování a zkoušení nového je oním magickým kořením Red Bull Rampage.

Red-Bull-Rampage-2014-new-spot-06

RedBull: Je vzrušující podívat se zpět na to, co vše se na Rampage již povedlo, přitom teď je to ale jako by se stisklo tlačítko RESET a vše se zkoušelo znovu na novém místě, nemyslíš?
Cam McCaul: Tahle akce poslední roky možná lehce ztrácela na svém lesku. Rampage je ale kořením našeho sportu a proto bychom jej neměli nechat umřít pomalou a bolestivou smrtí. A to je ten hlavní důvod, proč se tahle změna koná. Bude s tím spojená spousta práce jak ze strany organizátorů, tak i jezdců, výsledek ale jistě bude stát za to. Ostatně už jen ta možnost přemístit tenhle podnik na zcela nové místo a přitom zůstat ve stejné lokalitě je sama o sobě vzrušující. Navíc nová strana kopce má minimálně stejný potenciál jako ta původní, proto se můžeme jen těšit, co vše letos uvidíme! Důležité je, aby Red Bull Rampage nezanikl. Po tolika letech by to byla obrovská škoda.

Road to Rampage

Jedna strana mince je lokace, druhou představují jezdci. Jejich výběr není rozhodně náhodný, naopak jsou vybíráni jen nejlepší z nejlepších, především ti, kteří přežijí ve zdraví celou sezonu FMB World Tour. Níže je celá řádka videí ze seriálu Road to Rampage, která mapují jejich cestu k tomuto vrcholu sezóny.

Road to Rampage

Cam McCaul - Action

A než se zadíváte na tyto snímky, přidejme aktuální seznam do finále předem pozvaných VIP jezdců:

Brandon Semenuk - Action

Red Bull Rampage 2013 - Virgin

Garett Buehler (Canada)
Pierre Edouard Ferry (France)
Brendan Fairclough (Great Britain)
Thomas Genon (Belgium)
Ramon Hunziker (Switzerland)
Andreu Lacondeguy (Spain)
Cam McCaul (USA)
Kelly McGarry (New Zealand)
Mike Montgomery (USA)
Brandon Semenuk (Canada)
Kurt Sorge (Canada)
Kyle Strait (USA)
Cam Zink (USA)

Jezdci nastupující do kvalifikace:
Athletes to compete in qualifying round

Graham Agassiz (Canada)
Gee Atherton (Great Britain)
Paul Basagoitia (USA)
Darren Berrecloth (Canada)
Logan Binggeli (USA)
Antoine Bizet (France)
Robbie Bourdon (Canada)
Mitch Chubey (USA)
James Doerfling (Canada)
Yannick Granieri (France)
Geoff Gulevich (Canada)
Mick Hannah (Australia)
Makken Haugen (Norway)
Jeff Herbertson (Canada)
Mike Hopkins (Canada)
Ryan Howard (USA)
Brendan Howey (Canada)
Kyle Jameson (USA)
Bernard Kerr (Great Britain)
Anthony Messere (Canada)
Kyle Norbraten (Canada)
Logan Peat (Canada)
Brett Rheeder (Canada)
Anton Thelander (Sweden)
Chris Van Dine (USA)
Tom van Steenbergen (Canada)
Thomas Vanderham (Canada)
Nico Vink (Belgium)
Wil White (USA)