reklama

reklama

BnR Trip – Železné hory

BnR Trip - Zelezne HoryKol k otestování máme poslední dobou víc než dost a abychom s nimi nejezdili stále dokola na stejných trailech, snažíme se vyrážet trochu „do světa.“ Aktuálně jsme podnikli rychlý jednodenní výlet do Železných hor. Startovali jsme u hradu Lichnice, objeli vodní nádrž Seč a vrátili se zpět.

Na poměry našich posledních výletů se jednalo o poměrně dlouhý trip s délkou přes 40 km a převýšením téměř 1400 m (alespoň dle údajů z navigace Holux Funtrek 132). Pravdou je, že mnoho kilometrů zabraly přejezdy z jedné lokality do druhé.
BnR Trip - Zelezne Hory

Želené hory jsou krásné a mají svou atmosféru, ale není to zde tak, že byste mohli jezdit nahoru a dolů a užívat si jeden luxusní trail za druhým. Zajímavých míst na kolo i s vyšším zdvihem je zde dost, jen se holt nevyhnete přesunům po asfaltu nebo lesních cestách.

Proto bych dnes zmínil několik málo klíčových míst a zásadních úseků. První je sjezd z rozcestí Krkanka dolů na širší lesní cestu, z níž je krásný výhled na „Čáslavskou pánev.“ Po opětovném dosažení vrcholu následuje krásný úsek Lovětínskou roklí a bez zajímavosti není ani „Karlíkova továrna na čokoládu“ v Hedvikově a následné stoupání údolím Zlatého potoka.
BnR Trip - Zelezne Hory

Od rybníků Horní a Dolní Peklo pokračujeme přesunem k vodní nádrži Seč, kde je úžasným místem okolí zříceniny Oheb. Parádní je pak cesta podél vody po kořenech až na Mladiny. Pak už se jen musí poutník na kole dostat zpět k Lichnici.
BnR Trip - Zelezne Hory

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Kdybychom bývali měli o něco více času, tak to střihneme po červené ještě přes Javorku a po hřebeni Kaňkových hor se závěrečným sjezdem ke Zlatému potoku a následným výjezdem k Lichnici. Snad příště.

Respektive příště si za výchozí bod zvolíme Seč a projedeme traily na východ (směrem k Chrudimi).

Základní data
Lokalita: Železné hory (Lichnice, Seč)
Délka: 40 Km
Převýšení: 968 m
On-line mapa a GPX data


BnR Trip - Zelezne Hory

BnR Trip - Zelezne Hory

BnR Trip - Zelezne Hory

BnR Trip - Zelezne Hory