reklama

reklama

Turner Burner & Flux – novinky na 27,5“

Turner Burner & Flux - novinky na 27,5“Značka Turner je, jak jistě víte, jedním z legendárních Kalifornských malovýrobců rámů. Dave Turner přitom aktuálně představil dvě novinky na středním průměru 27,5“. Pokud vše vyjde jak má, měli bychom ještě letos alespoň jednoho mazlíka od Turnera důkladně proklepnout v redakčním testu.

Kola Turner byla vždy známa svým specifickým „hrubším“ vzhledem. To znamená, že na nich nenajdete začišťované sváry, decentní křivky a jemné designové kudrlinky. Namísto toho potěší tato kola všechny, kteří se dokážou kochat tvary precizně vyfrézovaných ramen zadní stavby, otevřených patek, případně ocení základní geometrické tvary uznávající zadní stavbu.

Dave Turner dlouhá léta platil za patent FSR náležící Specializedu, před řadou let ale tuto filosofii opustil a namísto toho nastartoval úzkou spolupráci s Davem Weaglem. Díky tomu se kola Turner zařadila do „ligy vyvolených“, která staví svá kola na základech zavěšení DW-Link (Ibis, Pivot a právě Turner). Turner si ale nadále drží svou tvář, vedle jiného také v tom směru, že již od počátků sází na čepy s kluznými pouzdry namísto klasických strojních ložisek (kuličkových). Každé řešení má své pro a proti. Hlavní Turnerovy argumenty pro kluzná pouzdra jsou vyšší tuhost spoje, delší životnost a nižší hmotnost. Toto téma si ostatně ještě v budoucnu nad jedním z rámů Turner blíže rozebereme. A rozebereme i nějaký ten čep!

Turner Burner 275

Historicky první plně odpružený trailbike značky Turner, představený v roce 1993, se jmenoval Burner. Po dvaceti letech je tento model zpět, přičemž původních 80 mm zdvihu nad oběma koly střídá hodnota 140 mm a zvětšila se také kola – průměr 27,5“ (650B). Sám Dave Turner oslavil toto dvacetileté výročí stylově – zavřel kancelář, vyrazil do Utahu do Park City, kde se konal každoroční novinářský kemp a společně s pisálky jezdil každý den na zdejších trailech na kole, které je přímým pokračovatelem stroje, jenž stál na počátku jeho kariéry stavitele rámů.

Turner Burner & Flux - novinky na 27,5“

Již původní stroj Burner z roku 1993 byl navržen jako maximálně všestranné kolo a tato filosofie mu zůstala vlastní i po 20 letech. Zajímavý je ale vývoj, jaký zaznamenal tento model za poslední rok, než se z prototypu stal produkční kus. Před rokem Turner představil prvotní návrh modelu Burner, který měl hlavový úhel 67° a relativně nízko položený střed.

Po roce testování a konzultace s jezdci a potenciálními kupci, se Dave nakonec rozhodl geometrii lehce předělat. Hlavový úhel se vzrostl na hodnotu 68° a střed se posunul o nějaký centimetr výš. Výsledkem, jak tvrdí sám Dave Turner, je mnohem všestrannější kolo, které ale nedoznalo ztrát a omezení, co se sjezdařských schopností týká.

Turner Burner & Flux - novinky na 27,5“

Snad budeme mít možnost sami posoudit, nakolik je toto tvrzení reálné. Každopádně na základě našich dosavadních zkušeností se systémem DW-Link lze očekávat, že bude Burner 275 slušná raketa, která se rozhodně neztratí ani v těžím terénu. 140 mm vzadu, až 150 mm vepředu, Dave Turner doporučuje vidlice Fox řady 34 případně nový RockShox Pike a hmotnost rámu s tlumičem Fox CTD 3,09 kg až 3,45 kg (v závislosti na jeho velikosti) působí velice slibně!

Obsáhlejší galerii fotek najdete na bikeradar.com

Turner Burner & Flux - novinky na 27,5“

Turner Flux 275

Druhou novinkou na středních kolech je model Flux, který rovněž zažívá znovuvzkříšení. Tento stroj byl v nabídce značky Turner již dříve, původně na 100 mm coby sportovně trailový bike. Zaměření opět zůstalo nezměněno, a opět narostl zdvih = 120 mm. Připomínat nový průměr kol už snad ani není netřeba.

Projděme si pár zajímavých čísel Turner Flex 275: úhel hlavy 68°, sedlový úhel 73°, výška středu 325 mm a hmotnost rámu s tlumičem Fox CTD 2,55 Kg. Vše nasvědčuje tomu, že nový Flux bude poměrně stabilním a přikrčeným kolem. Ač působí zejména výška středu jako poněkud podceněná (rozuměj příliš nízká), Dave Turner vysvětluje, že díky závěsu DW-Link zůstává zadní část kola obecně výše, než u jiných systémů, proto se není třeba obávat přílišných střetů pedálů s terénem. Zajímavé, že Turner aplikoval skoro stejnou geometrii u 140 mm modelu Burner jakož i u 120 mm rychlíku Flux. Porovnat tato dvě kola v praxi, to by bylo…

Turner Burner & Flux - novinky na 27,5“

Možná ještě zmiňme, že Dave Turner se nechal slyšet, že by, dle jeho názoru, mohla 26“ kola do tří až pěti let prakticky vymizet. Je to možná odvážné tvrzení, když se tak ale rozhlížíme napříč cyklistickým světem, pozorujeme tsunami 650B a zároveň pomalý, avšak nezadržitelný příliv velkých kol, i nám se zdá, že to budou mít šestadvacítky brzy hodně, hodně těžké. Dost množná, že zůstanou jen na levných kolech a v DH/FR, jinak vše nad 30 až 40 tisíc Kč a s plným odpružením bude stát na jednom z větších parametrů! Kdo ví? Odvážných a velkolepých proroctví tu již bylo…

Obsáhlejší galerii fotek najdete na bikeradar.com