reklama

reklama

Kona Carbon Operator 2014 (video)

Kona Carbon Operator 2014Doba jde kupředu sakra rychle! Napadlo by vás před rokem, či dvěma, že dnes budeme zírat na karbonový sjezďák Kona Carbon Operator, který byl právě představen? Mě asi ne! Zrovna u Kony ne!

Ale budiž, karbon je dnes skoro nutností, či povinností, svět DH nevyjímaje. Když už karbonové DH ráfky ENVE lámou zažité představy o křehkosti uhlíklového kompozitu, proč nestavět celé sjezďáky z černých vláken. Samozřejmě, Kona není ani zdaleka první značkou „světového formátu“, která podobný výtvor představila, ale zrovna u Kony je to krok poměrně nečekaný.

Co nový Carbon Operator nabídne? Monocoque přední rámový trojúhelník s vnitřním vedením bovdenů, integrované dorazy vidlice, kompaktní horní karbonové rameno, zesílené duté čepy zadní stavby, vzduchový tlumič RockShox Vivid a zadní stavbu z hliníku. Změny tedy nebyly pouze kosmetické, ba naopak lze říct, že nezůstal kámen na kameni.

Schválně porovnejte vzhled současného brutálně vyhlížejícího Operatoru a výrazně kompaktnější podobu jeho karbonového nástupce. Když nic jiného, tak by vás do očí melo udeřit výrazně zkrácené horní rameno, které je navíc radikálně skloněné směrem nahoru. Tak trochu ve stylu all-mountain strojů (např. Norco Sight) Proč? To je naprosto zřejmé, „aby to lépe šlapalo“. Jinak řečeno kvůli efektivitě při šlapání. Snad tím ale nebude příliš dotčen výkon samotného odpružení, které je u kola tohoto ražení naprosto zásadní.

Kona Carbon Operator 2014

KONA Carbon Operator 2014

Kona Supreme Operator 2013

KONA Supereme Operator 2013

A teď už promluví prezentační video, kde to na Koně Opeator Carbon luxusně drtí Graham Agassiz v divokých lesích v Duncanu, BC (Kanada).

Kona 2014 Carbon Operator from Kona Bikes on Vimeo.