reklama

reklama

Cannondale Trigger 29er – Druhý pohled

Cannondale Trigger 29er 1 - TESTAčkoli nepatřím mezi nadšené příznivce devětadvacetipalcových kol s vyššími zdvihy, musím čestně přiznat, že na test Triggeru 29er jsem byl doslova natěšený. Spojení levonohé vidlice, roztažitelného tlumiče a velkých kol totiž dalo vzniknout lákavě vyhlížejícímu trailbiku, který ze židle nadzvedne nejednoho odrostlého hračičku.

Cannondale Trigger 29er 1 - TEST

Cannondale Trigger 29er 1 - TEST

Kličkování mezi kompromisy

Od prvních kilometrů je jasné, že Cannondale Trigger snadno dostojí představě o všestranném dříči. Schopnost mistrně kličkovat mezi kompromisy prokazuje jak při rychlých přesunech, tak v zákrutách náročného terénu. A právě technické stezky, zvláště ty z kopce se linoucí, dodávají Triggeru na sebevědomí. Snad díky devětadvacetipalcovým kolům, která jsou navíc obuta do bytelných plášťů Schwalbe Hans Dampf, se sjezdový apetit podobá kolům z kategorie enduro.

Cvaknu si, ať to líp jede

Pozice za řídítky je příjemně univerzální, neočekávejte chrtí nataženost, ale ani vzpřímený posez rekreačního výletníka. Rovinaté etapy zvládá Trigger s nadšením cross-country stroje, neubránil jsem se však vtíravému dojmu, že na asfaltu a rychlých lesních cestách zbytečně plýtvám jeho schopnostmi. Do kopce jsem s oblibou využíval možnosti snížení zdvihu zadní stavby pomocí praktické páčky na řídítkách. Maličkost, kterou ale naplno oceníte, když pár metrů pod vrcholem melete z posledního.

Líbezné vábení

V technickém terénu, plném obtížných sjezdů a strmých výjezdů, Cannondale Trigger 29er doslova ožívá. Boduje především vyváženou geometrií, která v dokonalém poměru kombinuje ovladatelnost a stabilitu, a příkladně pracujícím systémem odpružení. Velká kola a objemné pláště přidávají nějaký ten milimetr zdvihu navíc a jezdec tak snadno získá pocit, že pilotuje kolo jiné kategorie. S širokými řídítky v rukou se vábení k drsnější jízdě jen těžko odolává a nedokázal jsem to ani já. O tuhý rám a supertuhou vidlici Lefty se přesto obávat nemusíte a dostatečnou pevnost prokázaly i lehoučké ráfky ZTR Crest.

Cannondale Trigger 29er – můj závěr

Cannondale Trigger 29er mě donutil zcela přehodnotit zpočátku odměřený postoj. Tenhle univerzální trailbike zkrátka funguje a s přesvědčivostí boří mýty o tom, že devětadvacítky nemají v technickém terénu co pohledávat. Výtku si zaslouží drobná nedotažení, například nešikovné prohlubně u ovládání odskoku tlumiče, které se v blátivých podmínkách takřka okamžitě zaplní vodou, nebo na kole za sto tisíc nepatřičná zadní kónusová nába Shimano XT. Poněkud za očekáváním zůstala také vidlice Lefty. Větší nerovnosti zpracovávala výborně, ve vztahu k těm drobnějším by však mohla být citlivější.

Kompletní test – Cannondale Trigger 29er 1

Cannondale Trigger 29er 1 – Testing from BikeAndRide.cz on Vimeo.

Foto: Jakub Svoboda | Štěpán Hájíček