reklama

reklama

Manitou Mezzer Expert | Hodnotný základ (tech news)

Před pár týdny vzbudila celkem slušný zájem informace o nové limitované edici enduro vidlic Manitou Mezzer Sterling, což je krásný leskle stříbrný kousek, funkčně a vzhledově vyšlechtěný Mezzer Pro. Manitou ale nezapomíná ani na jedince s omezenějším rozpočtem, proto nyní tuto rodinu rozšiřuje o základní provedení Manitou Mezzer Expert.

Nově představený Mezzer Expert je sice základní model, není to ale žádný nechtěný či přehlížený potomek ušlechtilých rodičů! Naopak se jedná o šikovně poskládaný a rozhodně funkční základ s několika originálními nápady, na kterém lze stavět a případně jej postupně vylepšovat až na úroveň modelu Mezzer Pro. Nebo se můžete spokojit s jeho výchozími parametry, či vylepšit jen něco. Záleží jen na vás!

Druhá nejlehčí…

Základem i této vidlice je konstrukce využívající vnitřní nohy průměru 37 mm a typické konstrukce Manitou Reverse Arch s můstkem otočeným dozadu. Výsledkem je luxusní hmotnost lehce přes dvě kila (přesně 2030 g u Manitou Mezzer Expert 27,5“/180 mm), což znamená druhou nejlehčí vidlici v této třídě (enduro)! Tedy hned za Mezzerem Pro! 😉

Uvnitř sice není vzduchová pružina Dorado Air ani tlumení MC2, ale ani použitý „základ“ není špatný. Ve vzduchové noze najdete systém Expert Air, o trochu jednodušší derivát systému Dorado Air. I zde je speciální ventilek, který se stará o přesný balanc mezi tlaky pozitivní a negativní komory, přičemž se přepouštění mezi nimi aktivuje ve chvíli, kdy je k plnícímu ventilku (na spodní straně levé nohy) připojena pumpička.

Jednou z výhod tohoto řešení je možnost snadné úpravy zdvihu pomocí spacerů vkládaných do vidlice, kdy lze u Mezzeru Expert nastavit délku kroku v rozsahu 140-180 mm (kroky po 10 mm, platí pro 27,5“ i 29“) bez potřeby něco předělávat či dokupovat.

Z horní strany korunky najdeme systém pro úpravu objemu vzduchové komory IVA (Incremental Volume Adjuster), kam se nevkládají jednotlivé tokeny, ale přeskládávají se zde nacvakávací prvky. Více v jednom starším článku o možném tuningu vidlic Manitou.

Na straně druhé, tedy v pravé noze, najdeme zcela nový systém tlumení vyvinutý primárně pro vidlice Manitou Mezzer Expert – systém VTT-6P. Toto řešení využívá jednu kontrolní páčku na korunce disponující 6 polohami (proto 6P), jejímž otáčením se postupně utahuje nízko i vysokorychlostní komprese. První dvě polohy představují otevřené nastavení, od „trojky do šestky“ se zvyšuje stabilita v nízké i vysoké rychlosti.

Manitou VTT-6P je šikovné a v dnešní „přečudlíkované“ a překolečkované“ době MTB odpružení rozhodně elegantní, praktické a uživatelsky přívětivé řešení!

Kompresní tlumení VTT-6P (vlevo) / Víčko systému pro úpravu objemu hlavní vzduchové komory IVA (vpravo).

Z Experta na Profíka?!

A konečně, v úvodu zmíněná možnost upgradu na řešení shodná s vrcholnou řadou Mezzer Pro. Zkrátka a dobře pro vidlice Mezzer Expert je možné samostatně koupit a do vidlice jednoduše vložit systém s plovoucím pístem IRT pro ještě přesnější tuning vzduchové pružiny – vyměnit za systém IVA. Do druhé nohy si pak můžete pořídit celou tlumící patronu MC2 a rozšířit tak možnosti úpravy kroku do maximálních výšin.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Manitou (Hayes Performance Systems)

Porty pro odvzdušnění vnějších nohou – Trail Side Relief (TSR) – jsou na různých místech.

Manitou Mezzer Expert

Průměr kol (hmotnost): 27,5“ (2030 g) / 29“ 2062 g)
Zdvih: 140-180 mm (vnitřní nastavení, kroky po 10 mm)
Pružina: Expert Air
Tlumení: VTT-6P (komprese) / TPC
Průměr vnitřních nohou: 37 mm
Možnosti nastavení: Tlak vzduchu, Objem hlavní komory (IVA), Odskok, Komprese (6 poloh)
Osa: Hexlock 15×110 mm
Cena: 797 EUR

Více informací na webu hayesbicycle.com