reklama

reklama

Crankbrothers Mallet / Stamp – K pedálům vlastní boty! (news)

Značka Crankbrothers začínala jako výrobce vlastních nášlapných pedálů, k nimž postupem času přibyla hromada dalšího „železa“. Nyní se ale Crankbrothers pouští do zcela nové oblasti, jelikož představuje vlastní MTB boty Mallet a Stamp uzpůsobené nejen pro stejnojmenné pedály!

Už jejich modelové označení ledacos naznačuje… Třeba to, že nové bikové boty Crankbrothers nebudou žádné vycházkové kecky, ani upjaté závodní tretry, ale obuv pro jezdce, kteří vyznávají technickou podobu MTB a náročný terén. Základní rozdíl mezi nimi přitom taktéž vychází z jejich názvu – Mallety budou určené pro pedály s nášlapným mechanismem a s větší ohrádkou, Stamp pak bude určen pro pedály volné, neboli platformové.

Proč vlastní boty Crankbrothers?

Tato otázka je vcelku klíčová! Jednak jde o snahu rozšířit portfolio vlastních produktů a nabídnout něco nového, jednak o snahu ovládnout celý proces spojení nohy s kolem, či s pedálem. Crankbrothers totiž nyní ovládal „pouze“ pedály a kufry (zarážky do bot), samotné boty nikoliv.

Vývojářům z Crankbrothers a zřejmě i jejich testovacím jezdcům, jakož i řadě zákazníkům nejspíš vadilo a vadí, že ne vždy je spojení jejich bot a pedálů Crankbrothers zcela ideální. Řeč je především o variantě Mallet s nášlapným mechanizmem. V prezentaci k novým botám je ukázáno, jak se u některých bot externích výrobců musí poupravit plocha okolo kufrů, aby bylo možné boty snadno a s jistotou zacvaknout a zase vycvaknout za sucha či v blátě…

Jindy může být problém v odlišné hloubce zapuštění základny pro kufry, což se dohání podložkami. Případně se stává, že se naráží na nedostatečnou délku možného posunu kufrů na podrážce. V Crankbrothers proto řekli STOP! Uděláme vlastní boty, které si budou dokonale rozumět (nejen) s našimi pedály!

Crankbrothers Mallet / Mallet E / Stamp

Výsledkem tohoto rozhodnutí jsou dnes představované tři modelové řady bot Crankbrothers – Mallet, Mallet E a Stamp! K nám se ale v prvním roce dostanou pouze modely Mallet E (Enduro) a Stamp. Základní řady Mallet a Stamp jsou si dost podobné, rozdíl je v určení pro nášlapy (Mallet), či volné pedály (Stamp). Mallet E je drsnější verze těchto bot s robustnější stavbou, hrubší podrážkou atd.

Další členění jednotlivých řad odráží zejména systém stahování boty. Nejvýše jsou postaveny modely s kolečkem Boa a stahovací páskou (u nás v prvním roce nebudou běžně v nabídce), další možností je tzv. Speed Lace se štíhlou stahovací tkaničkou a páskem na suchý zip, základem bude model Lace s klasickými tkaničkami. Ceny a specifikace na konci článku.

Crankbrothers Mallet E Lace
Crankbrothers Stamp Speed Lace
Crankbrothers Stamp Lace

Crankbrothers Match system

Obecnou představu o nových botách máme, pojďme se na ně podívat více zblízka. Jedna z věcí, co se pečlivě ladily, byly směsi podrážky, odlišné pro řady Mallet a Stamp, dále pak ono ideální spojení s nášlapným pedálem – nášlapným mechanismem. Zde kupříkladu přichází Crankbrothers se systémem Match, což bychom si měli představit jako do sebe krásně pasující kostičky lega.

Zkrátka bota + kufr + pedál = jeden dokonale sladěný celek! Crankbrothers si dal hodně záležet na vytvoření dostatku prostoru okolo kufrů, či na zpevnění této oblasti. *U řady Crankbrothers Mallet zde navíc najdeme o kousek rozšířenou možnost posunu kufrů směrem dozadu (tzv. Race Zone) pro jezdce se specifickými DH potřebami!

Crankbrothers Mallet – Race Zone

Vývojáři se též zamýšleli nad různými nášlapnými systémy, kdy je třeba podstatné zjištění, že kufry Shimano jsou zhruba 7 mm silné, kufry Crankbrothers jen 6 mm. Podrážka a prostor pro kufry nových bot Crakbrothers Mallet je proto navržen tak, abyste sem mohli napřímo vložit kufry Shimano, pod kufry Crankbrothers je ale potřeba vložit jednu podložku. Nejen marketingově zajímavým tahem je skutečnost že:

Crankbrothers bude všechny své boty Mallet a Mallet E dodávat s předem instalovanými vlastními kufry usazenými v ideální neutrální pozici!

Vzhledem k tomu, že se kufry Crankbrothers samostatně prodávají za cca 650 Kč by už jen tato drobnost mohla pár lidí zlákat!

Crankbrothers – Match system

Směs MC1 a MC2

Otázku nové speciální směsi podrážky bot Crankbrothers jsme již nakousli o kousek výš, nyní pojďme toto sousto dožvýkat! V Crankbrothers nejsou troškaři, proto se pustili do vývoje vlastních směsí pryže pro podrážky jedné a druhé řady svých bot. Modelové rodiny Crankbrothers Mallet a Mallet E tak dostanou o něco tvrdší a odolnější směs MC1, platformové Stampy pak extra přilnavou, přitom údajně dostatečně odolnou a trvanlivou směs MC2.

U Malletů se asi nemusíme dlouho zdržovat, skutečně zásadní je směs u bot určených pro volné pedály Crankbrothers Stamp, tedy směs MC2. Zde se v Crankbrothers snažili dosáhnout maximální možné přilnavosti, až skoro lepivosti, pro lepší trakci, sníženého „odskoku gumy“, aby boty dobře absorbovaly piny a zároveň zmíněné dostatečné životnosti podrážky. To je u mnoha bot určených pro volné pedály docela velká bolístka – často dobře drží, ale rychle se opotřebují a po sezóně jsou mnohdy na vyhození!

Jakými kroky procházel vývoj vlastní směsi Crankbrothers MC2 přitom nejlépe znázorňuje diagram s tabulkou na obrázku níže:

Crankbrothers Stamp boty + pedál Crankbrothers Stamp

Boty Crankbrothers Stamp / Mallet – detaily

Než vše postupně shrneme, pojďme se ještě podívat na vybrané detaily nových bot. Když byla řeč o podrážkách – u všech modelů (Mallet/Mallet E/Stamp) najdeme hladší střední kontaktní část, která třeba u varianty Stamp tvoří vzor připomínající profil nášlapných pedálů. Krom této střední části, kde se uvnitř nachází zesílená mezipodešev pro kvalitní přenos síly na pedál, najdeme výraznější vzorek na špičce a patě, jenž by měl zajistit pohodlnou a jistou chůzi z kopce (pata) či do kopce (špička).

Dalšími technickými detaily mohou být – perforovaný materiál svrchní části, větrací okna, lepené švy či zesílené pogumované oblasti na špičce a patě pro vyšší odolnost boty. Z dalších prvků jmenujme ještě ergonomicky tvarovaný jazyk, speciální kapsu na tkaničky na vrcholu jazyka, nebo třeba protiskluzové silikonové prvky uvnitř boty v oblasti paty zabraňující nechtěnému vyzouvání!

Jednou z perliček této nové kolekce bikových bot Crankbrothers je speciální edice „kecek“ Crankbrothers Stamp Lace v nápadném bílém provedení nesoucí podpis Fabio Wibmera!

Crankbrothers Stamp Lace – Fabio Wibmer
Crankbrothers Stamp Lace – Fabio Wibmer

Test bude!

Tolik základní informace k tretrám Crankbrothers Stamp a Mallet (E). Již nyní vám snad můžu prozradit, že na tyto nové tretry mám sám zálusk a jen co se dostanou první kusy do ČR, tak bych měl mít možnost otestovat a dlouhodobě používat jeden z modelů Crankbrothers Stamp, třeba už jen proto, že poslední roky k plné spokojenosti používám stejnojmenné pedály!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Crankbrothers

2020 EWS Zermatt – Iago Garay (Mallet E Boa)

Crankbrothers Mallet E Speed Lace

materiál: odolné syntetické vlákno, odvětrané panely, zesílené pogumované zóny
podrážka: MC1 Compound, Ready to Ride (nainstalované Crankbrothers kufry)
upínání: Speed Lace tkaničky, polstrovaný jazyk s kapsou na tkaničky, pásek na suchý zip
vložka: EVA
hmotnost (jedna bota, vel. 42): 437 g
velikosti: 42­­­­­­­­­­­–46
barva: Black/Silver
cena: 4 299 Kč / 164,95 €

Crankbrothers Mallet E Lace

materiál: odolné syntetické vlákno, odvětrané panely, zesílené pogumované zóny
podrážka: MC1 Compound, Ready to Ride (nainstalované Crankbrothers kufry)
upínání: kulaté tkaničky, polstrovaný jazyk s kapsou na tkaničky
vložka: EVA
hmotnost (jedna bota, vel. 42): 432 g
velikosti: 42–46
barva: Black/Blue
cena: 3 799 Kč / 144,95 €

Crankbrothers Mallet E Lace
Crankbrothers Mallet E Lace
Crankbrothers Mallet E Lace

Crankbrothers Stamp Speed Lace

materiál: odolné syntetické vlákno, odvětrané panely, zesílené pogumované zóny
podrážka: MC2 Compound
upínání: Speed Lace tkaničky, jazyk s kapsou na tkaničky, pásek na suchý zip
vložka: EVA
hmotnost (jedna bota, vel. 42): 383 g
velikosti: 42–46
barva: Grey/Red
cena: 3 799 Kč / 144,95 €

Crankbrothers Stamp Lace

materiál: odolné syntetické vlákno, odvětrané panely, zesílené pogumované zóny
podrážka: MC2 Compound
upínání: kulaté tkaničky, jazyk s kapsou na tkaničky
vložka: EVA
hmotnost (jedna bota, vel. 42): 376 g
velikosti: 42–46
barvy: Black/Red, Navy/Gum/Silver
cena: 3 299 Kč / 124,95 €

Více o nových botách Crankbrothers najdete na webu crankbrothers.com, české ceny produktů Crankbrothers včetně dostupnosti atd. najdete na e-shopu progresscycle.cz

Crankbrothers Stamp Speed Lace
Crankbrothers Stamp Speed Lace
Crankbrothers Stamp Speed Lace