reklama

reklama

CamelBak – Novinky 2021 | Vesty, batohy, udržitelnost!

Pár klíčových novinek v nabídce značky CamelBak® pro rok 2021 jsme si ji ukázali v rámci reportáže z prezentace dovozce Progress Cycle konané na konci srpna. Nyní CamelBak vypustil jednu větší tiskovou zprávu, která vše nové a podstatné balí do jednoho celku a přidává řadu podrobností i dalších nových kategorií.

Obecněl lze říct, že CamelBak vzal své nejprodávanější produkty – batohy –, které meziročně vylepšil, odlehčil, upravil, přidal jim nové prvky, materiály, lepší ochranu proti vodě nebo také recyklované materiály v rámci snahy o dosažení udržitelného rozvoje.

V principu se přitom novinky pro rok 2021 dělí do třech kategorií. 1) bikový minimalismus v podobě vylepšené vesty Chase Bike Vest, 2) batohy s vakem pro celodenní dobrodružství – modely M.U.L.E. PRO a H.A.W.G. PRO, 3) biková všestrannost reprezentovaná vylepšenými lehoučkými batůžky Rouge Light, Classic Light a Hydrobak Light.

Ilustrační foto – CamelBak Chase 8 Vest / Chase Protector Vest (2020)

CamelBak – Lightweight series 2021

Pojďme si nyní představit jednotlivé batohy či jednotlivé řady postupně, ač v obráceném pořadí, než jsme je vypsali výše. Začněme u lehkých všestranných sportovních zavazadel, která jsou určena k převozu vodního vaku a pár osobních věcí.

Zde se meziročně hodně dbalo na odlehčování – úspora hmotnosti obecně okolo 30 % –, lepší izolaci reservoáru, tedy schopnost držet déle chladnou vodu (opět zlepšení okolo 30 %), ale také na celkovou udržitelnost výroby za pomoci zapojení nových recyklovaných materiálů. V neposlední řadě je důležitá i všestrannost, kdy by nové batohy měly být snadno využitelné nejen na kole, ale i pro další outdoorové aktivity.

CamelBak Rouge Light (2021)

CamelBak Rouge Light – je největší z malých kompaktních batůžků. Oproti předchůdci zhubnul o solidních 200 g – výsledkem je hmotnost 215 g. Nový Rouge Light bude vybaven vakem Crux® objemu 2 l, jeho celková kapacita přitom činí 7 l. Hodně se (nejen) v tomto případě hledělo na komfort a odvětrání, proto zde najdeme lehké síťované popruhy a zádový panel Air Support™ Light. Uvnitř je praktický organizér a řada kapes, zvenku lze na batoh snadno upnout helmu pomocí chytrých oček (viz foto).  

CamelBak Classic Light – je dalším bratrem v této řadě, který nabízí podobné parametry a vlastnosti, jen je vše o trochu menší a lehčí. Celkový objem činí v tomto případě 4 l, objem vodního vaku je shodný, tedy 2 l. Také zde najdeme zádový panel Air Support™ Light či recyklovaný materiál vnějšího pláště – 50D Nylon. Zkratka C0 DWR pak znační výraz „Durable Water Repellant“, tedy kvalitnější impregnaci, a tedy lepší odolnost proti vodě – najdete u většiny nových batohů. Hmotnost je zde 190 g!

CamelBak Hydrobak Light – představuje skutečně minimalistickou variantu. Objem úložného prostoru je 2,5 l, vak má 1,5 l. Díky tomuto a také třeba díky trochu jinak řešenému zádovému panelu – 3D Vent Mesh – se u modelu Hydrobak Light může CamelBak pochlubit hmotností luxusně redukovaných 170 g!

Všechny tři zmíněné batohy nabídnou i specifickou dámskou variantu, kupříkladu s upravenými ramenními popruhy opisujícími tvar písmene „S“ pro více komfortu a lepší přizpůsobení tělu.

CamelBak – Pro series 2021

V kategorii Pro jsou zařazeny další batohy CamelBak s dobře známými jmény, které rovněž doznaly zásadního vylepšení pro následující rok. Řeč je o modelech MULE Pro a HAWG Pro, u nichž bychom měli v první řadě připomenout informaci, jež zazněla již v letní reportáži.

V následujícím roce (2021) se již nebudeme potkávat se specifickými enduro modely vybavenými chráničem páteře, tedy s modely KUDU a TORO. Tuto řadu totiž nahradí právě nové verze MULE Pro a HAWG Pro s tím doplněním, že budou běžně prodávány bez chrániče páteře, avšak pro tento chránič (tzv. Impact Protector) budou připraveny. Stačí jej dokoupit samostatně a vložit do batohu.

Z obecného hlediska můžeme mezi novinkami vypíchnout třeba ještě vnitřní kapsu určenou pro baterii elektrokola využitelnou i pro jiné účely, nebo kupříkladu vzdušný a anatomicky tvarovaný zádový panel – Air Support Pro.

CamelBak M.U.L.E. Pro 14 – tento batoh by měl být takový bikový všeuměl, který hravě pobere všechno potřebné vybavení. Celkový objem činí 14 l, uvnitř najdete reservoár Crux s objemem 3 l s nově řešeným uchycením hadice Magnetic Tube Trap. V případě potřeby lze dokoupit a do batohu vložit tzv. Impact Protector, tedy chránič páteře a můžete vyrazit na enduro závody! Nářadí si snadno sbalíte do samostatné rolovací kapsy, kterou lze mít vždy po ruce.

CamelBak H.A.W.G. Pro 20 – větší a objemnější bratr nabídne, jak již název napovídá, vnitřní prostor o velikosti až 20 l, doplněný o stejný reservoár Crux 3 l. Plus se zde nabízí místo pro případný druhý záložní vak! Pro dlouhé expedice do vyprahlých oblastí, zřejmě? Také u modelu HAWG Pro najdeme extra kapsu pro baterii eBiku, zajímavou skrytou boční kapsu se snadným přístupem, možnost doplnění o chránič páteře, a tak podobně. Zkrátka plná výbava pro náročné expedice, kde potřebujete víc než jen vak, peněženku a drobnou sadu nářadí!

CamelBak Impact Protector – je vícevrstvý chránič páteře, který bude možné koupit samostatně, poté stačí vložit do batohů CamelBak MULE Pro nebo HAWG Pro, případně i do jiných batohů konkurence. Impact Protector je víceméně stejný, jaký se používal doposud, viditelnou změnou je především jeho nápadnější barevné provedení. Z technického hlediska je podstatné dodržení bezpečnostního standardu CE 1621-2, Level 2.

*MULE nebo M.U.L.E.? CamelBak u řady modelů používá záměrně názvy zapsané formou zkratky – např. M.U.L.E., H.A.W.G., T.O.R.O. – což je jejich oficiální označení. My zde v tomto textu, ale i jinde, občas záměrně píšeme tato jména celistvě – MULE, HAWG, TORO – už jen proto, aby to lépe vypadalo a aby se s textem lépe pracovalo.

CamelBak Chase Bike Vest

Poslední aktuálně představovanou novinkou je přepracovaná vesta CamelBak Chase Bike Vest, kde se opět hrálo na hmotnost (úspora 14 % oproti předchůdci). Také zde přitom byly do výroby zapojeny recyklované materiály – CamelBak hovoří o úspoře až 100 % vody při výrobě, 50% úspoře energie a o 60% snížení emisí CO2 přepočtených na jeden vyrobený batoh nebo vestu v porovnání s klasickými výrobními procesy! U vesty jde o materiál „40D Nylon“ u lehkých batohů „50D Nylon“.

Dále se hledělo na lepší ergonomii, či třeba snazší přístup k telefonu usazenému v kapse na ramenním popruhu – tzv. Command Center.

Co se týká parametrů, pak CamelBak Chase Bike Vest nabídne celkový objem 4 l a reservoár Crux 1,5 l. Zádový panel využívá technologii 3D Vent Mesh a hadice vaku je v tomto případě uchycena dvojicí spon na pravém popruhu. Vlevo je bezpečná kapsa na telefon se zipem (Command Center), vpravo na popruhu menší síťované kapsičky na drobnosti. I zde najdete specifickou dámskou variantu.

Pro porovnání se můžete podívat na námi testovanou vestu CamelBak Chase Protector Vest, kterou nadále s oblibou používám.

Více o produktech CamelBak najdete na webu www.camelbak.com, případně se můžete podívat na e-shop českého dovozce eshop.progresscycle.cz/../camelbak, kde lze ověřit dostupnost a české ceny. Všechny zmíněné novinky by se na trh měly dostávat zhruba od půlky ledna 2021.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: CamelBak

CamelBak Chase Bike Vest Women (2021)
CamelBak Chase Bike Vest Women (2021)