reklama

reklama

Giant Trance X 29 / Liv Intrigue 29 | Přidej mu pár cenťáků!

Přístup značky Giant k velkým kolům je už léta dosti specifický, kupříkladu v tom, že pokud již uveřejní novinku s větším průměrem, není to často lehce upravený klon svého „středového vzoru“, ale trochu jiná kategorie. Dokonalým příkladem je řada Giant Trance, která se nově dočkala dalšího rozšíření…

Původní, a dalo by se říci „klasický“ Giant Trance na středním průměru, je totiž poctivý, bytelný a dosti neohrožený all-mountain stroj se zdvihy 150/140 mm (P/Z). Oproti tomu Trance 29 je spíše ostřeji pojatým trailbikem s hodnotou zdvihu „jen“ 130/115 mm… Tím se rozhodně nesnažím říct, že je to špatné kolo, naopak i tenhle model mě rozhodně baví (test Giant Trance 29 3 – rok 2020), ale k dorovnání klasického Trance mu něco chybí!

Chybí, ale už dlouho nebude…

Ano, Giant právě nyní zaplňuje prozatím poměrně velkou mezeru mezi Trancem 29 a Reignem 29 a to novinkou Giant Trance X 29. Jelikož Giant používá označení „X“ již dlouhá léta, nebude asi velkým překvapení, když prozradíme, že Trance X 29 je „drsnější“ verze současného modelu Trance 29.

Pozor ale, kdo by si myslel, že zde půjde jen o určitou kosmetickou úpravu „snadno vyřízenou“ výměnou pár komponentů, ten by se šeredně mýlil. Giant Trance X 29 je totiž skutečně novým kolem, tak trochu novou platformou přinášející znatelně jiné parametry a také určitá, u Giantu zatím nepoužitá, vylepšení.

GIANT Trance X 29 1 
GIANT Trance X 29 2
GIANT Trance X 29 3

Vyšší zdvihy a úprava geometrie

Přestaňme už ale cupitat okolo horké kaše, abychom ji na sebe nakonec nevylili, a pojďme si raději nalít skleničku čistého vína. Jednou, ze skutečně podstatných změn, je vcelku očekávatelně nárůst zdvihu, kdy se z hodnot 130/115 mm (Trance 29) dostáváme na 150/135 mm (Trance X 29), což už je podstatně blíže „klasickému Trancu“.

V tomto bodě by se přitom naše povídání mohlo, za jiné situace, zastavit a blížit konci, jenže… Jenže Giant si u řady Trance X 29 připravil ještě jedno překvápko, kterým je možnost snadné úpravy geometrie pomocí otočných kamenů flip-chip.

Netvrdím, že si pamatuju vše, ale kam až moje paměť sahá, tak Giant rozhodně nic podobného nepoužil. Nebo ano? Ale co, flip-chipy jsou v módě, já sám nemám nic proti, naopak tomuto řešení nadšeně tleskám.

Řešení otočných kamenů (flip-chip) je přitom na Giantu Trance X 29 řešeno vcelku šikovně a docela nenápadně. Mění se totiž výšková pozice zadního čepu na horním karbonovém vahadle (technologie Advanced Forged Composite), které materiálově zpestřuje zatím jinak čistě hliníkové modely Giant Trance X 29.

Horní karbonové rameno vypadá podobně jako u Giantu Reign 29

Kameny se valí… Do terénu!

Na samotných kamenech není jinak nic extra světoborného, vše by mělo být poměrně prosté, snadno dostupné a jednoduše prohoditelné – stačí povolit a zase utáhnout dva šrouby.

Zajímat vás přitom jistě budou čísla geometrie, která se s otočením flip-chipů mění. Vězte tedy, že v pozici „High“ je úhel hlavy 66,2°, sedlový úhel 77,9° a rozdíl výšky středu vůči osám kol činí 30 mm. V pozici „Low“ se dostáváme na hodnoty 65,5° (hlava), 77,2° (sedlovka) a 40 mm (BB drop).

Bližší pohled odhalí otočné kameny Maestro Flip Chip

Výbava a ceny

To by snad mohla být dostačující porce informací pro začátek, každopádně doplňme ještě skutečnost, že u nás budou v nabídce tři modely (ceny viz níže). Všechny na hliníkovém rámu ALUXX SL, s řazením 1×12 (Shimano / SRAM), s kvalitním odpružením, kde dominuje Fox (základní verze má vidlici RockShox 35 Gold), s dostatečně pevnými bezdušovými koly Giant s náležitě širokými ráfky, plášti Maxxis Minion DHF 29×2,5“ a Maxxis Dissector 29×2,4“, čtyřpístkovými brzdami a samozřejmě s teleskopem Giant.

Giant Trance X 29 1 – 102 999 Kč
Giant Trance X 29 2 – 75 999 Kč
Giant Trance X 29 3 – 65 999 Kč

Více o novinkách Giant již brzy na stránkách www.giant-bicycles.com

Liv Intrigue 29

Druhou, blízce příbuznou novinkou, je sesterský model Liv Intrigue 29, který ale není až tak úplně dámským klonem modelu Trance 29 X, ač v mnoha směrech využívá stejnou techniku a obdobné konstrukční prvky. Faktem je, že řada Liv Intrigue zatím neměla svou 29“ verzi, proto se novinka Intrigue 29 řadí, při srovnání s pánskými modely Giant, někam mezi Trance 29 a Trance X 29.

Nejlépe to asi charakterizují hodnoty zdvihu, které u Liv Intrigue 29 činí 140/125 mm (P/Z), což z něj činí značně universální trailbike až lehký all-mountain stroj. Každopádně také Liv Intrigue 29 využívá tzv. Maestro Flip Chip, tedy možnost měnit geometrii ve dvou krocích s rozdílem cca 0,7° v případě úhlu hlavy a 10 mm co se výšky středu týká. V případě hlavového úhlu se přitom bavíme o údajích 65,8° (Low) a 66,5°(High).

Modely Liv Intrigue se u nás budou nabízet ve dvou variantách s cenami vypsanými níže:

Liv Intrigue 29 1 – 106 999 Kč
Liv Intrigue 29 2 – 79 999 Kč

Více o novinkách Liv již brzy na stránkách www.liv-cycling.com

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giant Bicycles