reklama

reklama

BikeYoke REVIVE 2.0 | Dosáhnout znovu na vrchol!

Určité oblasti světa MTB se poslední roky poměrně dramaticky mění… Velký posun se odehrává třeba v oblasti geometrií, hodně se také mění pohled na teleskopické sedlovky, což ovlivňuje i podobu nových rámů. Jinak řečeno, nejnovější trendy volají po kratších a rovných sedlových trubkách a delších teleskopech!

V tomto směru si německá značka BikeYoke svého času dost věřila, jelikož v roce 2017 uvedla sedlovku BikeYoke Revive s tehdy nejdelším zdvihem na trhu – 185 mm.

Čas ale běží dost rychle a vývoj jde neustále dopředu, proto již oněch 185 mm nemusí být vždy dostačujících… Zejména v případě jezdců vyšší postavy, kteří si pořídí rám s krátkou sedlovou trubkou. Pro něj totiž potřebují maximálně dlouhý teleskop, aby byli schopni dosáhnout optimální pozice pro šlapání bez překročení limitu pro vytažení sedlovky z rámu. Zde přitom konkurence značku BikeYoke, s dnes již relativně běžnou hodnotou 200 mm, poněkud přeskočila.

Nyní ale „Impérium BikeYoke vrací úder“, jelikož přichází (znovu) s nejdelším teleskopem na trhu – zdvih 213 mm! Přivítejte BikeYoke REVIVE 2.0!

Jak by se dalo snad vytušit z označení Revive 2.0, nejde jen o to, že se prodloužila délka těla samotné sedlovky a jeho horní „výsuvná část“. Tak snadné to rozhodně nebylo! Delší teleskop znamená mnohem delší páku, a tedy i výrazně větší zatížení a namáhání klíčových částí. Výsledkem tak je vylepšená konstrukce, za níž stojí několikaletý vývoj.

Nejviditelnější posun mezi první a druhou generací – nové jednodílné provedení (pístnice+hlava sedlovky – Revive 2.0 | vlevo) a původní dvoudílné provedení (vpravo).
Stará a nová iniciační páčka – nová je výrazně hladší a detailněji opracovaná. 
Tato páčka přenáší pohyb lanka na řídící píst v sedlovce. 
Spodní konec sedlovky BikeYoke Revive 2.0

Nešlo by to udělat najednou?

Zřejmě nejviditelnější změnu lze nalézt právě u horní výsuvné části sedlovky, kterou již při tomto rozměru nebylo možné vyrábět ze dvou kusů, jak tomu bylo doposud – pístnice a hlava sedlovky. Nyní se muselo přikročit k výrobě z jednoho kusu materiálu za pomocí 3D kování a precizního CNC obrábění. Změny se ale dotkly také vnitřních kluzných pouzder, která jsou upravená pro menší opotřebení, a tedy i delší životnost.

Výše zmíněné nezní špatně, že? Ale platí to jen pro nejdelší kus BikeYoke Revive 213 mm? Nikoliv! Stejné jednodílné anodizované tělo horní části sedlovky najdete i u zbylých kousků se zdvihy 120, 160 a 185 mm (dostupné průměry 30,9 a 31,6 mm). Proto souhrnné označení Revive 2.0.

*Co se naopak nemění je ultimátní kousek BikeYoke Revive Max (34,9 mm).

Další změny jsou už jen kosmetické, ale také dost praktické. Nově jsou tyto sedlovky vybaveny třeba delšími sedlovými šrouby či tvarově upravenou, symetrickou horní polovinou zámku sedlovky pro ještě snazší instalaci sedla. Drobným vylepšením je také tvarově lehce upravená, a hlavně nově CNC obráběním uhlazená „iniciační páčka“ (anglicky „actuator lever“ – přenáší pohyb lanka na píst v těle sedlovky), která by měla zajistit ještě snazší a hladší ovládání.

Jasně patrné CNC obrábění u BikeYoke Revive 2.0
Nové jsou delší sedlové šrouby a poupravená symetrická horní půlka zámku pro snazší instalaci sedla. 

Nezapomínáme ani na stávající zákazníky!

Nanejvýš pozitivní zprávou pro současné zákazníky BikeYoke, tedy majitele aktuálních sedlovek Revive, je skutečnost, že všechny klíčové novinky u Revive 2.0 jsou zpětně kompatibilní, proto lze vcelku snadno vylepšit starší kousky a upgradovat je na verzi Revive 2.0.

Značka BikeYoke také u této příležitosti vyhlašuje časově omezenou akci nazvanou BikeYoke USP (Update Service Program), jež slibuje, že majitelé stávajících sedlovek BikeYoke, kteří se nahlásí na klasický placený servis, dostanou za jistých podmínek nové díly z generace Revive 2.0 a to bez extra příplatku navíc. Lákavé!!!

Důležité změny u BikeYoke REVIVE 2.0

  • 3D kovaná a CNC opracovaná horní část teleskopu vyrobená z jednoho kusu materiálu – vyšší tuhost
  • Vylepšená úroveň anodizace pro lepší odolnost vůči korozi
  • CNC opracovaná iniciační páčka pro snazší ovládání
  • Nové delší sedlové šrouby a symetrická horní část zámku sedlovky pro snazší práci se sedlem
  • Možnosti zdvihu: 125, 160, 185 a 213 mm
  • Průměry: 30,9 a 31,6 mm
  • Cena: 335-405 Eur (dle rozměru)
  • Dostupnost v ČR: říjen 2020

Hmotnosti BikeYoke Revive 2.0 (30,9/31,6 mm):

  • 125 mm – 465/485 g
  • 160 mm – 525/545 g
  • 185 mm – 560/580 g
  • 213 mm – 610/640 g
Pro zajímavost rozměry nejdelší verze BikeYoke Revive 2.0 213 mm (další varianty s nákresy v galerii na konci článku).

Nová sedlovka si žádá novou páčku – BikeYoke Triggy Alpha

Aktuální sedovky BikeYoke se již čtyři roky standardně ovládají páčkou Triggy, která je poměrně jednoduchá, šikovná, praktická a široce oblíbená. Proč tedy něco měnit? Jelikož vývoj nespí ani v této oblasti, přichází nyní na scénu novinka BikeYoke Triggy Alpha, tedy páčka vybavená kuličkovým ložiskem pro ještě snazší chod a jemnější ovládání vaší sedlovky.

Triggy Alpha ale přináší víc než jen zapouzdřené ložisko. Nově lze u této páčky měnit úhel jejího natočení, či je možné prohodit samotné „pádlo“ dostupné ve dvou délkách. Zkrátka a dobře, nyní lze páčku ještě lépe upravit vlastním potřebám, abyste na ni vždy snadno dosáhli.

Praktickou doplňující informací budiž, že současné páčky Triggy neodchází na odpočinek, ale budou nabízeny stále jako možná levnější varianta. Respektive sedlovky BikeYoke Revive 2.0 se budou prodávat samostatně, ovládací páčka je volitelný (nepovinný) doplněk, nyní dostupný ve více podobách a cenách.

Nová páčka BikeYoke Triggy Alpha – kratší a delší „pádlo“.
BikeYoke Triggy Alpha – možnost úhlového natáčení. 

BikeYoke Triggy Alpha – základní údaje

  • Páčka na kuličkovém ložisku
  • Nastavitelný úhel
  • Černé eloxované tělo
  • Dvě volitelné délky pádla
  • Dva montážní otvory
  • Integrovaný stavěcí šroub napnutí lanka
  • Přímá montáž na většinu brzdových pák
  • Nízká hmotnost: 32/34 g (krátká/dlouhá)
  • Vhodné i pro jiné sedlovky
  • Maximální posun lanka 11 mm

Více informací o produktech BikeYoke najdete na stránkách www.bikeyoke.de, dovozcem do ČR je společnost Made For Trails s vlastním eshopem.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: BikeYoke

BikeYoke Triggy Alpha – kratší
BikeYoke Triggy Alpha – delší