reklama

reklama

Bikepark Bílá – Ve znamení flow (report Andrea D.)

Pro Bílou v Beskydech jsou charakteristické pohodové traily, které dají levou zadní i začínající bikeři a bikerky. Na druhou stranu pro zkušené jezdce jde o zábavný „playground“, kde si můžou s kolem do sytosti pohrát. Pro změnu je to místo, kde celý kopec nevisíte na rukách a necítíte se po ježdění jako byste makali celý den se sbíječkou.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: autorka, Tom Rucký

Já se na traily v Bílé vždycky těším, protože si tady zase trošku odpočinu od „hardcore“ endurových tratí, nechávám se unášet plynule se vlnící srtezkou, užívám si náklony v perfekně postavených klopenkách, odrážím se z boulí/skoků, pumpuju… Zkrátka si tady s kolem vždycky pěkně zablbnu a vím, že když sem vezmu ostatní kámoše, tak mě nebudou proklínat, že něco nesjedou 😉

Oficiální traily jsou v Bílé dva – Refresh a Medvěd, plus se tady můžete svézt ještě na neoficiální sjezdové trati, která se letos jela v rámci Moravsko-slovenského poháru ve DH. Mě asi nejvíc baví Refresh, který je relativně vyhlazený, široký a jeho hlavní předností jsou vysoké klopenky –nejvyšší jsou v horní části trailu.

V druhé polovině Refreshe, po přejetí dřevěné lávky, se charakter trailu trochu mění, víc zde připomíná hravou lesní pěšinku, zejména na rozdíl od horní „tobogánové“ pasáže. To mi taky docela vyhovuje, protože lajna není odshora dolů jak přes kopírák a i změna povrchu je tu fajn zpestřením – ubere se trochu šotolinového povrchu a frčí se tu po hlaďoučké hlíně.

Jednu dolní pasáž Refreshe vzala v době naší návštěvy voda, takže se tu sjíždělo na prozatimní objížďku po lesní pěšince… Jede se ale po regulérním lesním trialu, takže nejste nijak šizeni a můžete si vychutnávat příjemný jehličnatý podklad.

Druhý trail – Medvěd – je trochu náročnější a klesá dolů rychleji, takže je i o něco kratší (2,1 km). Na stránkách střediska je sice hodnocený jako „těžký“, ale kromě několika prudších úseků a občasných kořenových sekcí tady není nic extra obtížného. Ostřílený endurista bude i tenhle trail brát spíš jako flowtrail, i když trochu rychlejší.

I na Medvědovi se můžete zabavit několika menšími skoky. Já se tentokrát, vinou naražené ruky z Malina Brda (zpětně zjištěno, že jsem měla zlomenou zápěstní kůstku), do ničeho velkého nepouštěla, ale věřím, že bych tady jinak kolo do vzduchu občas dostala.

Asi nejvíc techniky najdete ke konci Medvěda, kde se trochu přitvrdí s kořeny, nejde ale o nic nejetelného – všechno se plynule projede nebo si tu přes kořeny trochu poskáčete. Pro skokany zde navíc nově vymysleli pěkné dva „posíláčky“, tedy jednoduché skoky, které vás na pohodu pošlou rovnou do dopadu.

Klidně bych tu přivítala víc takových menších a středních skoků, ale ono asi bude stačit počkat. Jak mi totiž bylo řečeno, překážky tohoto „hravého“ typu budou postupně přibývat. Za sebe můžu říct, že mě tady baví oba traily a jde pro mě o příjemnou změnu oproti některým „rtatatata bikeparkům“. Taková sobota „for fun“. 😄

Po ježdění si určitě zajděte do bufetu Špicar u pokladen – mají tu úplně geniální wafle s nuteoulou a ovocem, nebo, kdo není na sladké, ten nejspíš ocení chleba se škvarkovým sádlem. Samozřejmě si tu můžete objednat i teplá jídla jako jsou halušky, valašská kyselice nebo domácí borůvkové knedlíky.

Chleba se škvarkovým sádlem a wafle s nutelou a ovocem v bistru Špicar

Bílá v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                    3 hod 49 min
1 jízda na lanovce dospělí                                         100 Kč
1 jízda na lanovce děti                                               60 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                         400 Kč
Půjčení pašeráckého vaku k pašerácké stezce         50 Kč (500 Kč)
Zapůjčení elektrokola                                                390 Kč/den
Zapůjčení horského kola (hardtail)                            400 Kč/den
Zapůjčení enduro kola                                               700 Kč/den
Provozní doba lanovky                                               každý den 9:00 – 17:00
Vstup do dětského parku                                           320 Kč/den
Webové stránky                                                         www.skibila.cz

Na Bílé jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH.