reklama

reklama

QAYRON Spyro CrMo 29 – Ocel z Jestřebích hor (fotogalerie)

Při zběžném brouzdání světovými MTB weby jsem na VitalMTB narazil na zajímavý pevný ocelový trailbike s podezřele známým jménem výrobce – QAYRON! Ano, mladá domácí značka se evidentně pouští i do tohoto specifického segmentu, za což ji musím vyseknout poklonu.

Pevné trailbiky, nebo jednoduše hardtaily určené pro ostřejší způsob použití, nejsou zrovna masovou záležitostí, avšak v současné přetechnizované a často až záplavou čepů zahlcené době mi přijde, že se řada jezdců s oblibou vrací na pevné rámy, rozšiřuje s nimi svůj vozový park, či je minimálně touto kategorií fascinována.

I já musím říct, že mě obvykle potěší, pokud se naskytne příležitost otestovat nějaký povedený pevný bike s patřičnou geometrií a výbavou. Jako jediné kolo bych jej asi nechtěl, na to jsem už moc zpohodlnělý a příliš zpovykaný z moderních fullů všeho druhu, ale jako alternativu či zpestření tato kola rozhodně vítám a přijímám s otevřenou myslí i náručí.

Poslední kousek z této skupiny, který jsem měl možnost prohánět – Stevens Monarch Trail 29 – mě skutečně oslovil a obrovsky bavil. Občas bylo zapotřebí najít mu ideální terén, když se tak stalo, bylo následné svezení skutečně parádní.

Výrazná Tapered hlava a přímé napojení hlavních trubek.
Výztuha pod třmenem, pevná osa a jednoduchá oka IS pro adaptér brzdy.
Zjevně dost krátká zadní stavba s drobnou výztuhou místo klasického můstku.
Elegantně štíhlé nohy zadní vidlice.

Qayron Spyro CrMo 29

Tohle kolo vypadá dost lákavě! Ocelový rám v této kategorii působí spíš jako přidaná hodnota z hlediska stylu, vzhledu i funkce. Nákres a tabulku s geometrií, stejně jako dalších pár specifikací (vidlice 140 mm, 29″ nebo 27,5″ Plus kola, Boost osa atd.) najdete na obrázku nahoře.

V přehledu na vitalmtb.com je sice soupis výbavy testovacího vzorku zahrnující vidlici RockShox Pike Ultimate se 150 mm zdvihu, brzdy SRAM G2 Ultimate, bezdrátové řazení SRAM X01 Eagle AXS a bezdrátová sedlovka RockShox Reverb AXS, nebo kola Zipp 3ZERO Moto (test)… Ale to jsou vše jen třešničky na specificky poskládaném stroji určeném k testováním před uvedením do výroby.

Když totiž člověk zadá do vyhledávače klíčové slovo Qayron Spyro CrMo, najde na stránkách Qayron předběžné informace k modelu Spyro CrMo 1 (předpokládaná cena 38 990 Kč) a Spyro CrMo Q, barevně odpovídající po lesích již poletujícímu vzorku za odhadovanou cenu 45 990 Kč.

V obou případech se píše, že tato kola budou dostupná na podzim 2020, přičemž se finální cena, výbava nebo barva může ještě měnit. Nechme se tedy překvapit, jak to s projektem ocelového Qayronu Spyro nakonec dopadne. Rovnou přitom říkám, že pokud bude šance, tak si tento bike moc rád vyzkouším a něco o něm napíšu.

Bike of the day – vitalmtb.com / Qayron Spyro CrMo 1 / Qayron Spyro CrMo Q

Text: Štěpán Hájíček / foto: Kubánec