reklama

reklama

Giro Manifest Spherical | Nová vlajková loď v trail segmentu

Technologie MIPS začala svou cestu světem cyklistiky coby tenká pohyblivá skořápka přidaná jako doplněk standardní helmy. Značky Giro a Bell ale začaly postupně tuto technologii více a hlouběji integrovat do konstrukce samotných helem, přičemž Giro Manifest Spherical představuje další krok vpřed!

Tedy ona to není až tak úplně pravda… Giro totiž již jednu helmu obdobné konstrukce ve své nabídce má – Giro Aether – tedy loni představený silniční model. Každopádně Giro Manifest Spherical přináší jako první tuto stále poměrně novou konstrukci do světa trailových a enduro přileb nejen v rámci Gira samotného, ale do oblasti MTB helem obecně.

Není sféra jako sféra!

Možná byste namítli, že konstrukce MIPS Spherical se již chvíli objevuje u helem Bell, naposled třeba u námi představené a dlouhodobě testované helmy typu 2v1, Bell Super Air R, ale to je pravda tak na půl. U Bellu funguje MIPS Spherical tak, že se uvnitř vnějšího dominantního skeletu pohybuje na pružných čepech menší vnitřní čepička, Giro stejnou záležitost řeší de facto obráceně. 

Jak model Giro Aether, tak i nový Manifest Spherical používají jako výchozí strukturu pevný vnitřní základ, po jehož povrchu se může víceméně volně pohybovat samostatná vnější skořápka. Tato technologie je tedy u Bellu i u Gira v principu shodná, zároveň se ale její praktické zpracování dost liší, jelikož každá ze značek toto téma řeší po svém, každá k němu přistupuje z jiného konce. 

Další z podobností mezi nejnovějšími helmami Giro a Bell je třeba použití více druhů, více tvrdostí základního polyesteru (označení Progressive Layering), kdy je vnější vrstva z tvrdšího materiálu, aby vydržela vyšší síly nárazu, vnitřní část blíže hlavě je zase měkčí pro lepší absorpci sil, a tedy vyšší úroveň ochrany a vlastně i komfortu. 

MIPS Spherical

Ochrání tě pevná AURA

Jiným „zlepšovákem“, který byl nejspíš inspirován sportovními modely, je výztuha uprostřed helmy, zpevňující oblouk AURA. Jeho přítomnost by měla podpořit nejen bezpečí a strukturální pevnost helmy jako takové, ale zároveň umožňuje zapracovat do helmy větší ventilační otvory, které navádí velkou porci vzduchu okolo vaší hlavy, aniž by to mělo vliv právě na pevnost a bezpečnost.  

Výsledkem je celkem 19 ventilačních otvorů (technologie Wind Tunnel™), díky čemuž by měla být přilba Giro Manifest jednou z nejlépe odvětraných helem v této kategorii, respektive měla by se, z hlediska své „vzdušnosti“, přiblížit sportovním a XC modelům jako je třeba vícekrát zmiňovaná novinka roku 2020 – Giro Aether. 

Efektivita chlazení vybraných helem Giro v procentech

Giro Aether MIPS – 78,81 %
Giro Manifest Spherical – 76,31 %
Giro Chronicle MIPS – 75,09 %
Giro Montaro MIPS – 69,66 %
Giro Tyrant MIPS – 64,68 %

Zpevňující oblouk AURA

Další domyšlené detaily

Další specifikace snad již tak podrobně popisovat nemusíme. Kupříkladu vyladěné a odlehčené upínání Roc Loc Trail Air, velký široce nastavitelný štítek, nebo komfortní polstrování XT2 s antibakteriální úpravou. 

Z dalších nadstandardních prvků výbavy můžeme jmenovat třeba odlehčené pásky s magnetickou přezkou Fidlock®, pogumování v zadní části pro jistější usazení velkých MX brýlí, nebo třeba gumové jistící prvky vhodné pro jistější usazení klasických brýlí, zejména pokud máte ve zvyku odkládat si je nožičkami do větracích otvorů helmy. 

Tímto výčtem klíčových předností bychom mohli dnešní prvotní představení uzavřít s tím, že přidáme ještě stručný a přehledný výpis klíčových vlastností a parametrů. Teď už jen počkat až tyto helmy dorazí do ČR a doufat, že se pár vzorků uvolní pro praktické testování, ať můžeme doplnit také naše postřehy z terénu. 

Zadní strana s reflexními prvky 
Antibakteriální výstelky XT2®
Magnetická přezka Fidlock®
Upínací systém Roc Loc ® Trail Air

Giro Manifest Spherical – základní údaje 

  • Technologie Spherical MIPS®
  • Progresivní vrstvení materiálu
  • 19 velkých větracích otvorů (Wind Tunnel™)
  • Zpevňující oblouk AURA
  • Upínací systém Roc Loc ® Trail Air
  • Magnetická přezka pod bradou Fidlock®
  • Široce nastavitelný štítek v „moto-stylu“
  • Rychleschnoucí antibakteriální výstelky XT2®
  • Protiskluzový povrch pro jistější usazení velkých MX brýlí
  • Integrované jistící body pro odložení klasických brýlí
  • Extra lehké pásky
  • Reflexní prvky
  • Velikosti: S (51–55 cm) / M (55–59 cm) / L (59–63 cm)
  • Hmotnost: 346 g (vel. M)
  • Cena: 7 299 Kč

Více informací ne webu: www.giro.com

České ceny a dostupnost na eshopu: progresscycle.cz

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giro

Jistící prvky pro usazení klasických brýlí
Pogumování na zadní straně