reklama

reklama

Enduro MTB Series – sezóna uzavřena (Srebrna Góra)

O uplynulém víkendu neskončily pouze prázdniny, ale uzavřen byl rovněž seriál enduro závodů v Polsku – Enduro MTB Series. Poslední z letošních třech zastávek se přitom odehrála v dobře známé, a tedy již prověřené lokaci Srebrna Góra (o zdejších trailech jsem psal v jednom z posledních úvodníků).

(tisková zpráva | Překlad: Štěpán Hájíček | Foto Enduro MTB Series)

Více jak 140 jezdců se sjelo do místa, kde se loni odehrálo Mistrovství Polska v Enduru 2018, tedy v lokalitě, kde se nachází jedny z nejnáročnějších a nejhezčích (nejen) enduro trailů, jaké Polský kalendář závodů obsahuje. Tato lokalita je vyhlášená strmými sešupy, přičemž v určitých místech trail doslova padá z hradeb zdejšího historického opevnění.

Ostatní stezky pak „pouze“ protínají zdejší jedinečnou a vlastně i dost pestrou krajinu zahrnující velké skály, nebo třeba ikonický „Polský Whistler,“ tedy místa se skutečným Kanadsko-Alpským charakterem.  

Enduro ale rozhodně není jen o strmých sjezdech, jelikož mezi nejnáročnější místa tradičně patří úseky, které naplno prověří kondici závodníků. Letos přitom bylo zapotřebí zdolat čtyři erzety v srpnovém horku, respektive celý závodní okruh čítající okolo 30 km délky a 1200 m převýšení. Naštěstí občerstvovací stanice zásobované značkou OSHEE byly dostatečně zásobované, takže s tímto úkolem jezdcům v nemalé míře pomohly.

reklama

Přéma ovládl Srebrnou Góru!

Nejrychlejším závodníkem posledního podniku sezóny byl český jezdec Přemek Tejchman (Qayron Factory Team), který se nejlépe popral s kombinací náročné techniky a fyzických prověrek na trati. Přéma byl jediný, kdo dokázal pokořit hranici 23 minut v celkovém součtu časů na rychlostních zkouškách, k čemuž se propracoval sérií prvenství na každé erzetě. Ve výsledku tak najel na druhého v pořadí (Marek Konwa) 28 sekund.

Třetím byl v elitní kategorii Marcin Motyka, který podal neskutečný výkon, zejména s ohledem na fakt, že do startu nastupoval s čerstvými 14 stehy na noze, které si „pořídil“ den před ostrým startem! Tomu se říká skutečný závodní duch!

Podobně jako vždy se i tentokrát nejtěsnější a nejvíce napínavý boj odehrával v kategorii žen. V principu především díky lehčí a více šlapavé RZ1 brala zlato nakonec Katarzyna Burek (Ibis Beastie Bikes Racing), za níž zůstaly Czyszczoń a Joanna Światłoń. Tato nejlepší trojice se přitom postavila na stupně vítězů s tím, že rozdíl mezi jejich časy nebyl větší než 17 sekund.

V juniorech otevřel Jakub Gąsienica závod špičkovými časy, což mu ale nevydrželo, jelikož jej Dominik Dańkowski (#Dracer by SPORTSTORE.pl) dotáhl a v konečném důsledku porazil díky prvenství na zbylých erzetách. Třetí místo v juniorech bral Maciek Żołądź.

Mezi ostřílenými borci z kategorie Masters jsme mohli sledovat další skvělé výkony, které předváděl Roman Kwaśny (Trek Bielsko Racing). Tento borec jednoznačně opanoval všechny rychlostní zkoušky a v celkovém hodnocení (Open), obsadil páté místo. Kousek za ním se držel Bartosz Szwed, a třetí skončil Piotr Reczek.

Vedle hlavních kategorií byly i zde vypsány soutěže pro jezdce na pevných rámech a eMTB strojích. Zajímavostí bylo, že se tentokrát poměr obrátil, když se na start postavilo 11 eBikerů a 7 hardtailistů. V kategorii HT přitom kraloval Paweł Sadzik (Woo Crew), mezi eMTB skupinou zase zářil Dariusz Grudniewski (IN Mogilany Cycling Team), který bral v obecném hodnocení (Open) 3 místo.

Obecnou kategorii „Open“ zmiňujeme především proto, že jezdec s celkově nejlepším časem, bez ohledu na kategorii, získal speciální hodnotnou cenu od hlavního sponzora závodu. Konkrétně je řeč o špičkovém telefonu CAT Phones S61, který si odvezl Přemek Tejchman.

Při vyhlašování výsledků se neopomnělo ani na hodnocení teamů, kdy hlavní cenu brala sestava Eskimoo Racing Team, za níž se umístili Woo Crew a Knurświny.

Afterparty, testování, nebo škola dovednosti

Po konci závodu si bylo možné užít také afterparty doprovázenou ohni, což řada z přítomných vyhodnotila jako pátou rychlostní zkoušku. Mnoho z jezdců a jejich doprovodu využilo druhý den, neděli, nejen k odpočinku, jakožto hlavně k obhlídce zdejších tratí, tedy k jejich projetí si bez stressu závodního kolotoče.

Stejně tak bylo možné zapsat se do kurzu tréninku jízdních dovedností, které vedl Łukasz Szymczuk z Whyte Racing teamu, případně bylo možné zkusit si Britská kola v rámci akce Whyte Demo Day.

Závody v lokalitě Srebrna Góra uzavřely další kapitolu seriálu Enduro MTB Series. Jednoznačně zajímavou a důležitou kapitolu, či sezonu, plnou experimentů, kdy se vlastně všechny tři závody jely se značně netradičním scénářem a formou.

Jednak šlo o vůbec první dvoudenní závod v lokalitě Rabka-Zdrój (report), jednak šlo o nezvyklý formát v oblasti Przesieka, kde se jezdci pokoušeli dosáhnout nejlepšího možného času na tratích, které bylo možné jezdit opakovaně za sebou – tzv Time Hunt enduro (report)!

Poslední výzvou byly traily v obci Srebrna Góra, jejichž přesná podoba byla naopak známa několik týdnů před samotným závodem. Tím jsme tedy do značné míry opustili původní scénář „on-sight“ závodů (česky nejčastěji označováno „na oči“).

reklama

Jak se letošní experimenty promítnou do podoby dalšího ročníku (dalších ročníků) je zatím předčasné odhadovat. Odpověď na tuto otázku totiž budou organizátoři řešit až v průběhu podzimu a zimy, po celkovém vyhodnocení sezóny 2019.

Tak jako tak lidé stojící za seriálem Enduro MTB Series chtějí na jaře vrátit do hry s několika novými závody, či novými myšlenkami, aby posunuli úroveň Polských enduro závodů o další příčku výše.

Více informací o Enduro MTB Series najdete na FB: www.facebook.com/EnduroMTBseries/ či na webu: www.enduromtbseries.pl

Foto: Enduro MTB Series