reklama

reklama

Bílá – „refrešnutý“ bikepark (report Andrea D.)

Na Bílé se traily začínají otřásat v základech a hlavní letošní novinkou je přestavba loňského zeleného trailu, který se proměnil na moderní singltrail Refresh. Díky hravým a zábavným trailům v srdci Beskyd by měla být Bílá v hledáčků každého trailového nadšence! A děti navíc po dobu vašeho drandění můžete „odložit“ do obřího dětského parku 😁

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Singltraily na Bílé si mě díky jejich pohodovosti získaly už před pár lety, takže jsem na nové „refrešnutí“ byla docela zvědavá. Hlavní proměna zeleného trailu měřícího úctyhodné 3 km tkví v rozšíření a vyhlazení stezky, přidání vysoké klopenky a několika nových lavic.

reklama

Do klopenek se dá krásně opírat, jsou otevřené a plynulé, takže tu do zatáček nikde nemusíte lámat kolo, navíc díky pasážím kopírujícím vrstevnici tu nejste celý sjezd na brzdách. Zkrátka trail razí populární flow filozofii, pro kterou si najde zalíbení i širší škála jezdců. Osobně se mi nejvíc líbí spodní třetina trailu, která se dá díky maximální plynulosti a vyhlazenosti profrčet poměrně rychle.

Na trailu Refresh si můžete poskočit i na několika lavicích, které méně zkušený biker může samozřejmě bez problémů přejet, proto je i trail značen modře. Mně se podařilo si na lavicích poletět až druhou jízdu… Na prostřední sérii lavic je potřeba vyšší rychlost, trail se ale před nimi kroutí lehce do kopce, takže jsem si musela trochu zadupat, abych se přiměřeně odlepila od země. To ovšem neplatí hned pro úvodní lavici, tam stačí i menší rychlost!

Druhý, původně modrý trail, je letos nově přebarvený na červeno a jmenuje se Medvěd. Medvěda čeká přestavba na podzim, ale ani jeho aktuální podoba mě nijak neuráží a moc bych jí nevytkla. Jde opět o hravý jezdivý singltrail, momentálně tedy užší než je Refresh a o něco málo „drncavější“, tedy pěkně do přírodna. Žádné rock gardeny nebo spletité anakondy tu ale nečekejte.

Medvěd je sice kratší – měří 2,1 km, za to je o něco prudší, takže na rozdíl od Refreshe tu natrefíte i na strmější pasáže. Nejde však o nic, kde byste museli brousit zadkem zadní kolo. Klopenky tu sice nejsou tak vysoké jako na Refreshi, ničemu to ale nepřekáží, a i tak se do nich dá v pohodě opřít a získat pěknou rychlost.

Až ve spodní části přibude trochu víc kořenů a trail získá tvář lesní pěšiny, díky pozvolnému klesání a nenáročnosti jde ale spíš o zvýšení fun faktoru na trati.

Bílá celkově nespí na vavřínech, a kromě přestavby Medvěda chystá v budoucnu i obnovení DH trati. Líbí se mi směr, kterým se bikepark ubírá a s partou kluků, kteří se stavbě trailů aktivně věnují, se máme určitě ještě na co těšit.

Oceňuju tady i příjemné zázemí s dostatečně velkým parkovištěm, pokladnami a půjčovnou kol na jednom místě. Pár metrů od lanovky najdete i menší skill centrum, kde se dá rozcvičit v klopenkách, na terénních vlnách a také na dřevěných překážkách testujících nejen balanc.

Kdo hledá bikovou destinaci i s rodinným vyžitím, je pro něj Bílá jak dělaná. Zatímco budete brousit singltraily, vaše děti si můžou hrát přímo naproti bikeparku v rozlehlém dětském parku s nejrůznějšími atrakcemi jako jsou například trampolíny s popruhy, skákací hrad, šlapací lodičky, vodní zorbing, šlapací autíčka a oproti loňsku je tu nově dokonce i skok z výšky do duchny.

Více informací o parku a aktivitách pro děti zde: www.nabile.cz.

Bílá v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                       3 hod 49 min
1 jízda na lanovce dospělí                             80 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí            390 Kč
Zapůjčení elektrokola                                    390 Kč/den
Zapůjčení horského kola                               400 Kč/den
Zapůjčení sjezdového kola                            800 Kč/den
Provozní doba lanovky                                  každý den 9:00 – 17:00
Vstup do dětského parku                               290 Kč/den
Webové stránky                                             www.skibila.cz

reklama

V Bílé jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Ghost Hybride SL AMR X S 7.7, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chrániči a helmami Poc a batůžky Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký