reklama

reklama

TREK Enduro MTB Series Rabka-Zdrój – dvoudenní race!

V rámci historicky prvního dvoudenního enduro závodu konaného v Polsku se na 200 závodníků vydalo do boje s tratí čítající dohromady přes 90 km opepřenou více jak 3 000 metry převýšení!

(tisková zpráva | přeložil: Štěpán Hájíček / foto: TREK Enduro MTB Series/Eskimoo Racing)
Tato akce byla spolupořádána lokálním teamem Eskimoo Racing, jehož členové v kopcích okolo městečka Rabka-Zdrój nachystali pro závodníky celkem 7 měřených zkoušek (RZ – erzet) a jako bonus městský epilog. Jsou-li tratě svěřeny do péče vedoucích enduro závodníků z Polska, můžete si být jisti, že nebude nouze o fyzické ani technické výzvy!

Trasa závodu, ač byl rozhodně náročný, se ukázala být poměrně bezpečná, jelikož se účastníci obešli bez vážnějších úrazů. Fyzická náročnost pak byla do značné míry kompenzována kvalitním zásobováním občerstvovacích stanic, které si vzala do parády společnost OSHEE a veleznámý Red Bull. Nad to nechyběly ani lokální podomácku připravované koláčky a jiné dobroty, nebo také folkové písně v podání místních hudebních spolků.

reklama

Hudební atrakce ale neskončily jen u lidovek, naopak pokračovaly v podobě večerní párty, kde zazněly „trochu“ tvrdší tóny v podání kapel No Line a Krzywa Alternatywa. Enduro rozhodně není jen o závodění, ale o celkové atmosféře a dobré náladě.

Krom toho všeho je to zábava i pro nejmladší, kteří mohou prověřit své schopnosti a soutěživého ducha na závodech pro děti, jehož se zúčastnilo dobře třicet potenciálních šampiónů! Vedle toho mohl nejen jejich doprovod otestovat kola TREK a Whyte.

První den v rámci závodního programu čekaly na jezdce čtyři erzety startující z Luboń Wielki a z vrcholu Krzywoń. Zatímco sjezd začínající na vrcholu Krzywoń byl dobře známý ještě před touto akcí, tak další vrcholy a další partie z celkového převýšení 1000 m se jely čistě na oči. Tedy bez předchozí možnosti tréninku.

Nejrychlejším jezdcem prvního dne byl Marek Konwa (TREK Bielsko Racing), který dominoval na třech z celkových čtyř erzet! Díky tomu dokončil první den s výrazným náskokem 15 sekund před Marcinem Motykou (Marin Bikes Polska), který se ten samý den vrátil z dovolené. Tentokrát ale nerozhodoval pouze jeden závodní den, ale hned dva, takže bitva zdaleka neskončila!

První RZ druhého dne (sjezd „na oči“ z vrcholu Grzebień) se ukázal být rozhodující. Marek zde ztratil nemálo času kvůli navigační chybě, což pro něj znamenalo propad na osmé místo celkově. Přestože pak další dvě erzety vyhrál (Krzywoń a Luboń), nedokázal smazat ztrátu z úvodu druhého dne.

Poté, co ve dvou dnech strávil dobře 41 minut na měřených úsecích, vystoupal Marcin Motyka na vrchol nejvyšší, a to s náskokem… 75 setin sekundy! Podle nás se v rámci Polského endura zatím nestalo, že by o vítězi rozhodoval tak malý časový rozdíl! Třetí místo pak po Marcinovi a Markovi bral Patryk Talaga (IN Mogilany Cycling Team).

Poměrně ostrá bitva o stupně nejvyšší se odehrála také v juniorské kategorii, kde si tři jezdci mezi sebou prohazovali jednotlivá vítězství na měřených úsecích – Piotr Janik (Specialized MTB Academy), Maciej Miłek a Jakub Gąsienica (dva reprezentanti Dartmoor Enduro Teamu). Nakonec se postavili na pódium přesně v tomto pořadí, přičemž je celkově dělilo méně jak 19 sekund rozdílu.

Mezi ženami se jako nejurputnější bojovnice předvedla Katarzyna Burek (Ibis Cycles BeastieRacing), která se snažila urvat si pro sebe maximum jednotlivých prvenství a porazit svou největší rivalku – Joanna Światłoń (Eskimoo Racing). Nakonec jí však domácí matadorka nedala šanci, když ovládla pět z celkových osmi RZ. Vyrovnanou jízdou a závoděním bez větších chyb si pak poctivé třetí místo vybojovala Karolina Krasińska.

V kategorii Masters opět dominoval Romek Kwaśny (TREK Bielsko Racing), který zjevně zraje jako víno – čím starší, tím lepší! Vítězství na šesti erzetách pro něj znamenalo náskok více jak jednu minutu na svého největšího soupeře – Piotr Reczek (Eskimoo Racing) –, který tak skončil celkově druhý. Na třetí místo se poté postavil Bartosz Szwed (Scott Bartbass Group).

Závody v Rabka-Zdrój hostily rovněž speciální kategorii eBiků, jejíž členská základna roste pomalu, ale jistě. Boj o prvenství se v této třídě rozhořel mezi jezdci Dariusz Grudniewski (IN Mogilany Cycling Team) a Krystian Białka (2B Enduro Team). Krystian vyhrál nejdelší stage z vrcholu Luboń, to mu ale bohužel nestačilo k tomu, aby smazal ztrátu z kratších a v ostřejším tempu absolvovaných erzet Grzebień a Krzywoń. Třetí místo pak obsadil Michał Szewc (Dirt It More).

Tradiční specialitou je rovněž kategorie pevných rámů. Kde do cíle s nejlepším časem dorazil Pawel Sadzik (Woo Crew), za ním Arthur Hejniak a poté Norbert Rutkowski.

V rámci všech kategorií nejvíce bodů posbíral team TREK Bielsko Racing riders, který tak vyhrál hodnocení družstev před druhým seskupením Eskimoo Racing a třetím Rowerowe Podhale team.

Jménem organizátorů chceme poděkovat především všem účastníkům, nadšeným závodníkům, kteří se nebáli přijmout výzvu v podobě takto náročného závodu i jejich doprovodu.

Zároveň vás chceme pozvat na další start našeho seriálu – Whyte Enduro MTB Series in Przesieka – který se uskuteční ani ne za dva týdny, a to se zcela novým závodním scénářem:

Time hunt! Dvě speciální rychlostní zkoušky bude možné pokoušet kolikrát jen budete chtít s tím, že je cílem vylepšit svůj vlastní čas z první jízdy absolvované na oči! Tato cesta může být na jednu stranu snazší, ale rozhodně neméně vzrušující!

Přihlášky na tuto akci (stále zvýhodněné startovné) na webu: zapisy.enduromtbseries.pl

reklama