reklama

reklama

Pondělní Videonálož #23_2019 | Shimano se probírá z dlouhého spánku!

Za běžných okolností si úvodník Pondělní Videonálože nechávám pro témata ve skrze obecná, pro všelijaká zamyšlení, a tak podobně. Dnes ale udělám lehčí výjimku, jelikož nastala chvíle, kdy Shimano konečně přestalo mlžit a vyslalo do světa informace o nových 12rychlostních sadách XT a SLX.

Na druhou stranu dnes to nechci pojmout jako vyslovené produktové představení, ale stále více ve stylu zamyšlení či částečně odlehčeného fejetonu. Přemýšlím přitom, kde začít, nebo kde to vše začalo, či naopak málem skončilo? Asi všichni dobře víte, jak se SRAMu poslední roky daří se svou cestou v podobě řazení SRAM Eagle 1×12.

To, co začalo jako předražený výstřelek u sad XX1 a X01 se poměrně brzy podařilo prosadit coby široce rozšířený „standard“, který určuje nejen důležité trendy v MTB řazení, ale de facto i v podobě a konstrukci celých kol a souvisejících dílů. Vždyť si vezměte už jen fakt, nakolik jednodušší je práce konstruktérů zadního odpružení v případě, kdy mohou kalkulovat s jedním jediným převodníkem.

Nyní mohou vývojáři odpružení těžit z faktu, že se řetěz pohybuje v přední části ve stále stejné rovině a neskáče po dvou a dříve dokonce po třech někdy sakra velkých schodech!

Uvědomte si, kolik je dnes okolo středu místa, když se sem musí vejít jen onen samostatný převodník, navíc v poměrně kompaktním rozměru s maximálně 36 zuby! Dřív zde zadnímu kolu, čepu zadní stavby a řetězovým vzpěrám „překážel“ přesmykač a převodníky klidně až do rozměru 44 zubů!!!

Shimano XT – M8100

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Že to ale trvalo…

…než i Shimano uznalo, že to bez řazení 1×12 prostě nepůjde! I když, jak se zdá, myšlenky na více převodníků pro MTB stroje se Shimano nehodlá vzdát ani nyní, kdy budou nové sady (letošní XTR, a budoucí XT/SLX) stále k dispozici i s dvoupřevodníkem! Zejména pro „ony tři zákazníky“, kteří stále ještě nepochopili, v čem se skrývá kouzlo řazení 1xcokoliv, jak ve svém článku představujícím sady Shimano XT a SLX 1×12 vtipně naráží Mike Kazimer (pinkbike.com).

Z mého pohledu je na jedné straně určitě dobře, že se Shimano konečně vzpamatovalo ze své vícepřevodníkové letargie a začíná produkovat řazení, které i mě, zarytého zastánce SRAMu, snad přesvědčí, že bych mohl tuto značku vzít opět na milost. Nové Shimano XT (M8100) a SLX (M7100) vypadá rozhodně dobře a nabízí řadu zajímavých vlastností.

Konečně se tyto sady zbavují nevzhledných vícebarevných kazet, kde se sice kombinace více materiálů a odstínů Japonci nevzdávají, ale berou to poněkud střízlivěji, když skládají dohromady černou (hliníkové pastorky) a stříbrnou (ocel). Pro snazší identifikaci – nové XT má černé hliníkové pastorky dva, SLX jen jeden (XTR tři hliníkové, pět titanových a čtyři ocelové).

Luxusní je také rozsah, kdy se Shimano rozhodlo pokořit SRAM a nasazuje mocných 510 %, tedy rozsah 10-51 zubů! Je to rozdíl jednoho symbolického zubu, ale budiž. Každopádně kdo by toto považoval za přehnané, ten může sáhnout po kazetách s rozsahem 10-45 zubů, jež jsou primárně určeny pro sportovce a závodníky, ale klidně by mohly posloužit také jako základ Gravel biků s řazením Shimano 1×12!?

Shimano SLX – M7100

Zpětná kompatibilita (bohužel) nehrozí!

Stinnou stránkou nových sad Shimano (XTR) XT a SLX je nutnost použít originální ořech určený pro tyto „velké kazety“, který nese označení Micro Spline. Ano, také SRAM přišel s vlastním řešením ořechů XD (za mě konstrukčně i uživatelsky vážně dobře vymyšlené), také bojoval, ale vymezil si na to delší čas a zaváděl toto řešení postupně a déle.

Shimano nyní nabídne tyto sady až po vysoce dostupnou úroveň SLX, jenže náboje s ořechem Micro Spline zatím nabízí snad jen Shimano samotné, dále pak DT Swiss, Industry Nine a Newmen. Jistě, s nástupem nových sad XT a SLX lze očekávat jejich další rychlé rozšíření. Hodně rychle se s tím budou muset poprat také výrobci kol, kteří často používají svoje náboje, či jiné hromadně vyráběné díly, jinak na tuto lákavou novinku Shimana budou moci rovnou zapomenout. Ale snad se to chytí a tlak trhu zvítězí.

Jen je tedy trochu „na palici“ zavádět další, třetí druh ořechu, když jsme si již zvykli, že jsou na trhu dva namísto jednoho všestranného univerzálu!

*Ohledně ořechů kompatibilních s kazetami Shimano 12-speed (Micro Spline) není situace zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát – žádná otevřená licence! Proto jsem radši na toto téma sepsal pár poznatků na základě článku, na nějž jsem byl jedním ze čtenářů upozorněn a nasměrován. Díky!

Shimano a licence na ořechy Micro Spline.

Shimano XT – M8100

Zbraně jsou zdviženy!

Pokud vyvstává z celého tématu nějaká otázka, pak je to zejména ta, jak na novou invazi z Japonských ostrovů zareaguje globální cyklistický trh? Dnes, když se podíváte okolo sebe, je drtivá většina nových kol od střední třídy výše vybavena SRAMem, obvykle v podobě řazení Eagle. Tedy ať již s kazetami na ořechu XD (10-50 zubů), či na levnějším, ale široce rozšířeném „Shimano“ ořechu s rozsahem 11-50 zubů.

Z mého osobního pohledu je rozložení sil SRAM/Shimano u kolekce 2019 v poměru 80/20 ve prospěch USA (Německo) nad Japonskem!

Právě už jen v ohledu na použité ořechy mám pocit, jako by si Shimano střelilo vlastní gól, jelikož není (zatím) schopné nabídnout moderní dvanáctku na klasickém ořechu, zatímco SRAM ano. Interní oborové hlasy nicméně tu a tam tvrdí, že cenová politika Shimana bude i nadále dosti agresivní, což by mohlo výrobce a stavitele kol donutit v mnoha případech přehodnotit své současné strategie a začít na svá kola věšet mnohem častěji sady Shimano 1×12 na úkor SRAMu 1×12 Eagle?!

Zákazníci, kteří až doposud byli věrni Shimanu takovéto vyhlídky jistě ocení, zatímco nám fanouškům SRAMu naskakují lehké krůpěje potu na čele. Na druhou stranu, na SRAM Eagle si již zvyklo a přijalo jej za své mnoho lidí a mnoho firem. Že se poměr obsazení řazení Shimano a SRAM na poli nových MTB strojů zamíchá, posune či přímo otočí, je rozhodně pravděpodobné. Přesto podobně, jako věřím, že se Tesla (opět už po kolikáté) vyhrabe ze svých současných finančních problémů, tak věřím, že ani tento krok SRAM rozhodně nepoloží či nezatlačí do ústraní.

Uvidíme, krom jiného, jak moc se chytí elektronické řazení SRAM Eagle AXS, zda se třeba za rok nedočkáme levnější verze někde na úrovni řady GX a tak vůbec. Křišťálovou kouli nikdo z nás nemá, proto nám nezbývá nic jiného než pozorovat dění okolo a číst dostupné signály a podle nich si v hlavě skládat svůj vlastní obraz bez ohledu na to, zda jste fanouškem Sparty, nebo Komety či Shimana, nebo SRAMu!

Shimano SLX – M7100

First look: Deore XT M8100 | SHIMANO

Jedno ilustrační video k představení nového řazení Shimano XT a SLX

Bryn Atkinson Rides the New 12-Speed SLX | SHIMANO

Pivot Shuttle – The Revolutionary MTB Evolution

Zde zase jedna připomínka nedávno představené nové generace eBiku Pivot Shuttle

The 2019 Dunbar Cycles Race Team Take On Prevost

Dva pohledy na závodníky z teamu Dunbar Cycles Race Team

Dunbar Cycles Team Camp 2019

Brage Vestavik – OUT THERE

Kratší film o tom, jak se staví, kope a jezdí v Norsku!

Commencal Canada x Coast Gravity Park

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**ČESKÁ STOPA**

KDE BUDE PODZIMNÍ BLINDURO?

Nejen z Facebooku BikeAndRide.cz již jistě víte, v jaké nové lokalitě se pojede podzimní Blinduro?

Breathtaking, beautiful and BEYOND BAD ASS! | Mountain Biking Rychlebské Stezky

Další dva díly z bikování po ČR očima zahraničních hostů…

Dropping into the natural wonders (and a sketchy feature) of the Czech Republic

**BONUS**

RAIN, WIND & ROCKS – Vital RAW Fort William World Cup DH Day 1

 

UCI World Cup #2 – Fort William – GoPro Track Preview with Amaury Pierron

Safety Third

Pro určité jedince není bezpečnost na prvním, ale ani na druhém místě…