reklama

reklama

Davos Klosters – „víc trailů nejde!“ (report A.D.)

„Víc trailů nejde“ je jedním ze sloganů trailového ráje Davos Klosters ve švýcarském kantonu Garubünden, který dohromady čítá přes 700 km značených bikových tras. Drtivou většinu představují hravé singltraily, ale i ryzí bikeparkové lajny, které jsou dostupné přímo z centra Davosu díky husté síti lanovek.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký/Andrea
Většina trailů v okolí Davos Klosters startuje na některém z 8 hlavních vrcholů, které se tyčí do výšky přes 2 tisíce metrů a na všechny vás vyveze kabinková nebo pozemní lanovka. Hned na úvod bych ráda zmínila, že všechny lanovky i vlaky na trase Davos-Filisur máte zdarma s kartičkou Guest Card, kterou dostanete, když se v Davosu nebo Klosters ubytujete (byť jen na jednu noc). Díky lanovkám si můžete ušetřit zdlouhavá stoupání, pokud ale chcete jezdit po vlastní ose, ani to není díky krásným stoupacím trailům problém.

reklama

Davos Klosters je největší trailovou arénou Švýcarska a projet se tu můžete prakticky po jakékoliv pěšině, protože žádná, ani ta nejkrkolomnější cestička tu není bikerům zakázaná. Naopak se tu vyznává heslo „share the trail“, tedy „sdílej stezku“. Místní horské cesty a pěšiny jsou tedy přístupné jak turistům, tak i bikerům. Davos Klosters zahrnuje rovněž i nejdelší trail Švýcarska – Alps Epic Trail – který je dlouhý neskutečných 38 km!

Alps Epic Trail představuje z 80 % čistý singltrail a na svých 38 kilometrech nevede jen z kopce, ale protáhne vás po stoupacích pasážích. Jeho start je na Jakobshornu (2590 m), kam vás přímo z Davosu vyveze kabinková lanovka. Značení tu trochu pokulhává, takže nečekejte žádnou ceduli „Alps Epic Trail“, ideálně si stáhněte mapku trailu z internetových stránek do své outdoor navigace.

Z Jakobshornu se vydejte nejprve po šotolinové cestě směrem na „Sertig Dörfli“ (údolí Sertig) a po pár stech metrech vyhlížejte start trailu na pravé straně cesty. Právě tady začíná ta nejkrásnější část tohoto epického alpského putování.

Alps Epic Trail se v této části žene stylem „flow“ bezlesou krajinou po úbočí hor a člověk má co dělat, aby co 20 metrů nezastavoval kvůli nějaké té „instagramovce“. Pěšina je místy proložená kameny, které se někdy profrčí jak nic a někdy vyžadují trochu technického umu a trochu přišlápnutí – zkrátka příroda!

Po určité chvíli se trail promění do krásného flow sjezdu mezi borovicemi, kterému nechybí klopené zatáčky a notná dávka fun faktoru. Tato zábavná sekce vás dovede až do zmíněného údolí Sertig.

Z údolí Sertig pokračuje Alps Epic Trail do kopce na vrchol Rinnerhorn, nejedete ovšem po žádné nudné asfaltce, ale klikatíte se po horském singlu. Pokud se vám do kopce šlapat nechce, můžete kopec lišácky vynechat a dát se po houpavém lesním trailu č. 647 podél údolí dolů do Frauenkirchu a dále po cyklostezce dojedete k lanovce vedoucí na Rinnerhorn.

Z Rinnerhornu Alps Epic Trail není ani čistě z kopce, ani do kopce, ale pohoupe vás technickými úseky po vrstevnici, kde už se často musí šlápnout do pedálu. Na takové enduro elektrokolo je to ale úsek jako dělaný!

Na Alps Epic Trailu dohromady nastoupáte 615 metrů a naklesáte 2070 metrů. Mezi Rinnerhornem a Filisur se určitě nezapomeňte zastavit ve vesničce Monstein a ochutnat lokální pivo Monsteiner přímo z tamního pivovaru. Alps Epic Trail končí ve vesnici Filisur, odkud vás zpět do Davosu vezme zdarma vlak.

Ke zdolání kompletního Alps Epic Trailu si tedy vyhraďte celý den a nejlépe vyrazte brzy ráno, abyste si mohli udělat zastávku ve zmíněném pivovaru. Zajímavou bikovou výzvou je zde dále tzv. Bahnentour, kdy v rámci jednoho dne, díky hned osmi lanovkám, zdoláte 100 km trailů, přičemž ani jeden nejedete dvakrát! *Průvodce zamluvíte na herbert.bike. Tenhle trailový skvost si necháváme na další návštěvu!

Pokud si rádi bikový trip zpestřujete i horskou turistikou, je v okolí samozřejmě i nesčetné možností horských hřebenovek. Výhledy z 3 tisíců si samozřejmě užijete i bez nutnosti někam šplhat – stačí se nechat přímo z města Davos vyvézt pozemní lanovkou Parsennbahn na Weissfluhjoch, odkud vás kabinková lanovka vyveze až na vrchol Weissfluhgipfel do úctyhodné výšky 2 844 m.

Jedete-li na bikovou dovolenou s celou rodinou, můžete manželku s dětmi „odložit“ na Rinnerhornu, kde najdou dětské hřiště a minizoo, nebo na hřiště obřích rozměrů s lanovým centrem a nejrůznějšími skluzavkami na vrcholu Madrisa v Klosters.

reklama

Co se ubytování týká, při využití lokálních služeb vždy získáte zmíněnou kartu Guest Card (i v campu pod Rinnerhornem), se kterou máte všechny lanovky a vlaky na trase Davos-Filisur zdarma. Za kolo si ale do lanovky připlácíte cca 5 CHF, takže jestli chcete mít i tyto položky vyřešené, ubytujte se ideálně v některém z tzv. bike hotels – www.davos.ch/../bike-hotels.

Seznam tzv. „bike hotels“ zahrnuje všechny možnosti ubytování ubytování od hostelů po pětihvězdičkové hotely, navíc v rámci ceny za pobyt máte zdarma veškerý transport lanovkami i vlaky včetně kola. K dispozici vám jsou v těchto ubytovacích zařízeních také dílny, mytí kol nebo svačina na výlety.

My jsme byli ubytovaní v hotelu Hilton Garden Inn, který se nachází v centru městečka a rovněž nabízí pobytové karty, s kterými můžete zdarma využívat lanovky, autobusy a vlaky na trati Davos-Filisur.

Hotel se pyšní balkonovým výhledem na hory z každého pokoje, dále bohatým snídaňovým bufetem, kde si můžete poručit vajíčka na všechny způsoby, horké wafle nebo i párečky s pečenými brambory. V hotelu nechybí wellness se saunami a také malé fitko.

Davos Klosters v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                     6 hod 50 min
Jízdné na lanovky (s využitím tamního ubytování)                      zdarma

Jízdné, pokud nejste ubytovaní:
Celodenní jízdné dospělí                                                             52 CHF
Celodenní jízdné děti                                                                   21 CHF

Provozní doba lanovek:                                                              www.davos.ch/../summer-operating-times

Webové stránky                                                                            www.davos.ch
Ubytování                                                                                      www.davos.hdi.com

V Davos Klosters jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc a batůžkami Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký/Andrea