reklama

reklama

Praxis Works – středy, kliky a převodníky | Tech Lab

Praxis Cycles - Tech NewsKalifornská značka Praxis Works patří ke spíše mladším společnostem našeho oboru, i když vlastně za rok oslaví první dekádu své existence. Za necelých deset let se Praxis Works vyprofiloval v silného hráče v oblasti MTB a silničního pohonu díky špičkovému zpracování svých komponentů, jejich výjimečným vlastnostem a řadě zajímavých a unikátních nápadů či technologií.

Díky tomu se komponenty Praxis Works stále častěji objevují i na sériových kolech prestižních značek, a to obvykle ve střední a vyšší kategorii. Za příklad si můžeme vzít třeba značku Specialized, kde kliky Praxis najdete na mnoha silničních kolech, či zcela konkrétně můžeme z naší nedávné praxe ukázat na model Specialized Turbo Levo FSR, který byl rovněž osazen klikami a převodníkem Praxis.

Ústřední postavou značky Praxis Works je David Earle, člověk, který za svou kariéru prošel vývojovými středisky mnoha věhlasných značek (např. Bontrager, Specialized či Santa Cruz). V roce 2007 se ale rozhodl založit vlastní společnost specializující se na součásti pohonu. Komponenty Praxis Works si přitom před časem našly cestu i do České republiky díky dovozci Protocycles.cz, který u nás zastupuje mazání Juice Lubes (Fork Juice), kola Turner  (test Turner RFX), komponenty Chromag, sedlovky 9point8 či kola Industry Nine.

Turner RFX v4.0 - test Turner RFX v4.0 - testNedávno testovaný Turner RFX v4.0 osazený komponenty Praxis, 9point8, Industry Nine, Chromag atd.

Mít čím pohánět a co pohánět…

Nabídka komponentů Praxis se s každým rokem o něco rozšiřuje, proto dnes v jejím portfoliu najdeme jak středy, kliky a převodníky, tak třeba i vlastní desetirychlostní kazetu (11-40 z.), „chytré“ vodítko řetězu či dokonce zapletená karbonová a hliníková kola (představení nových kol Praxis). Dnes se ale pojďme blíže podívat na ty díly, které značku Praxis Works proslavily nejvíce, alespoň doposud! Tedy originální redukční středy pro systémy PressFit či BB30, ale také extra tuhé kliky a za studena kované převodníky pro MTB i silnici.

Praxis-Works-cassete-11-40Kazeta Praxis pro systémy řazení 1×10 a 2×10 s rozsahem 11-40 zubů

Ložiska do rámu, ložiska ven!

Oblast středového složení, podobně jako mnohé jiné sekce, prodělala za poslední roky vcelku bouřlivý vývoj a proto se dnes na kolech objevuje celá řada rozměrů a řešení. Před několika lety to vypadalo, že je budoucnost jednoznačně v systémech s ložisky přímo vkládanými do rámu, obecně označovaných jako PressFit. Postupem času se ale dospělo k poznání, že klasické závitové středy s ložisky vně rámu mají stále co nabídnout, jsou jistější a spolehlivější. Co ale dělat, máte-li na kole střed typu PressFit, ale chtěli byste využít jiné řešení? Potom je zde Praxis Works a jeho konverzní systémy!

Celý nápad je vlastně úžasně prostý. Z rámu vyhodíte původní ložiska, koupíte si set Praxis Works, tedy jednu z variant určenou pro středy Shimano (MTB/Silnice), SRAM GXP, Campagnolo Ultra Torque (vše buď ve variantě BB30 nebo PF30), případně Specialized OSBB. Z jedné strany vložíte ložisko se středovou trubkou, z druhé našroubujete samostatnou misku se závitem, utáhnete, vložíte kliky a jedete!

praxis_BB_schematic-01Konverzní střed Praxis Works – příkladně jednoduché, dokonale funkční!

Vtip celého řešení je v rozpěrné části, do které se šroubuje samostatná miska. Díky tomuto řešení se středové složení Praxis nejenom upne k rámu ze stran, ale rovněž se i vevnitř roztáhne a zajistí tak svoji polohu všemi směry. Tento konverzní set, neříkejte mu „pouhá redukce“, pak jednoduše nemá šanci se povolit, vyklepat, nebo snad vypadnout z rámu.

Uklepat je samozřejmě možné vše, avšak proti jiným samostatným redukcím do středů PressFit je toto řešení jednoznačně nejpevnější a měla by u něj být zajištěna minimální pravděpodobnost vzniku různých vrzavých a skřípavých pazvuků bez ohledu na sílu a intenzitu šlapání. Jeho velkou devizou je i skutečnost, že dokáže eliminovat různé výrobní nepřesnosti a nedodržené tolerance.

Praxis_CONVBB_NEW_bannerKonverzní střed Praxis Works lze umístit do většiny rámů s přímo vkládanými ložisky

Není střed jako střed…

Tímto konverzním kitem téma středových složení u Praxis Works nekončí, ale teprve začíná! Vybrat si lze i řadu dalších možností. Označení M30 zastupuje středy určené pro stejnojmenný systém klik Praxis Works s osou průměru 30 mm, která se, podobně jako u řešení SRAM GXP, zužuje u levé kliky na 28 mm (menší průměr ložiska). Tyto kliky s tímto středem lze přitom adaptovat do téměř jakéhokoliv rámu, jelikož by měla být zajištěna odpovídající podoba středového složení pro rámy osazené systémy BB86, BB92, BB30, ale také PF30 či Specialized OSBB (2010-2013, silniční).

Praxis_M30_individuals-01Středy Praxis Works M30 – stačí si jen vybrat ten pravý pro váš rám…

M30_BB30_with_without_sleeveM30-Spindle

Samostatnou skupinu představují středy označené jako M30 Thru s osou průměru 30 mm v celé délce. Tyto jsou určené pro nové kliky Praxis LYFT, RACE FACE „Cinch“ a Rotor „REX“ MTB a to do středů se závitem (73 mm), případně pro řešení rámu BB30/PF30.

Patentovaná konstrukce přitom drží ložiska Enduro 6806 co nejdále od středu kola, tedy vně rámu, aby byla zajištěna maximální tuhost a minimální namáhání ložisek jako takových.

FullSizeRender-4praxis_M30_thru_MTNStředy Praxis Works M30 Thru

Jednou ze specialit značky Praxis jsou středy určené pro kliky OVAL 600 M35 MTB s nápadně odlišným vzhledem misky, která se do rámu utahuje specifickým přípravkem (M35 TOOL). Naopak zcela běžným prvkem jsou středy určené pro přímou montáž do rámů se závitovým domečkem v šíři 68 mm (silnice) či 73 mm (MTB). Obě varianty jsou určeny pro středy s anglickým závitem (obě misky se povolují dolů dopředu směrem k přednímu kolu).

Praxis_M35-01Střed Praxis Works M35 pro kliky OVAL 600 M35 MTB

Praxis_Standard_BBStřed Praxis Works pro běžné závitové středy 68/73 mm

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Vezměte za kliku!

Než se dostaneme k převodníkům, které jsou samy o sobě slušným technologický unikátem, projděme si ještě sekci klik, kde dnes Praxis Works nabízí tři technologické, či materiálové varianty. Doposud se u Praxisu vše točilo hodně okolo hliníku, proto se není čemu divit, že hliníkové jsou téměř všechny kliky. Zde používá Praxis dvě varianty zpracování a to buď unikátní duté kované kliky – modely Zayante (silnice) a Girder (MTB), případně nově do nabídky zařazené kliky Alba (silnice) a Cadet (MTB) vykované celistvě z jednoho kusu hliníku bez extra dutin.

Turn_Girder-02 Praxis Works Grinder M30

Turn_Zayante_Product-01Praxis Works Zayante M30

Obě tyto metody zpracování mají „za následek“ zhutnění materiálu, což je zárukou vysoké pevnosti a odolnosti, kdy je zároveň možné nemálo materiálu odebrat a takto dosáhnout i výjimečně nízké hmotnosti. Kliky Praxis Works již vyhrály nejeden srovnávací test právě díky poměru tuhosti a nízké hmotnosti.

Každopádně sebelepší metody zpracování hliníku na absolutní špičku možností dnešní doby jednoduše nestačí, proto na samotný vrchol nastupuje i zde karbon! Zatím pouze v MTB sekci, konkrétně zbrusu nové kliky Praxis Works LYFT. Z pohledu poslední módy v MTB by nás měly nejvíce zajímat nejnovější modely Cadet a zmíněný LYFT, kdy oboje kliky dostaly Direct Mount převodníky Praxis využívající tzv. „Wave Tech tooth profile“. Tedy nestejně široké zuby (Narrow-Wide) určené pro systémy 1×10 a 1×11 (SRAM/Shimano). Uzpůsobeny jsou přitom pro řetězovou linku 49 mm nebo 52 mm.

praxis_lyft_angle-01-01-1 Praxis Works LYFT M30 Thru

praxis_cadet_angle-01-01 Praxis Works Cadet M30

PRAXIS_ALBA_CRANK-02Praxis Works Alba M30

Praxis-CadetPraxis Works Cadet M30

Na jeden výstřel!

Poslední bod naší dnešní technické inventury u značky Praxis Works představují její unikátní za studena kované převodníky, kdy kouzlo jejich výsledných vlastností spočívá v jejich výrobě, tedy v kování za studena metodou „One-Shot“. Princip je vcelku prostý, realizace je ale mimořádně technologicky náročná. Na začátku se vezme kotouč materiálu (slitina hliníku 7075 T6), vloží se do obřího lisu a po působení silou více jak 1000 tun z něj vypadne skoro hotový převodník.

Po lisování je samozřejmě nutné převodníky ještě začistit a jemně „dopilovat“ jejich tvar, jakož i tvar samotných zubů a náběhů, což jsou již jen kosmetické úpravy. Každopádně díky této metodě kování za studena (One-Shot) lze dosáhnout mimořádně vysoké tuhosti samotného převodníku, opět díky zhutnění materiálu. Tento postup výroby se pozitivně odráží i v celkové pevnosti a odolnosti převodníků jako takových.

Praxis Works si hodně zakládá také na promyšleném systému náběhů a zdvihátek řetězu, díky nimž by mělo být řazení z menšího převodníku na větší snadnější, přesnější a rychlejší.

praxis-53-39-clover-blk-01_newZa studena lisovaný dvojpřevodník pro silnici typu Classic velikosti 52/39, 53/39 zubů, případně jako Mid-Compact 52/36 zubů nebo Compact 50/34 50/36 zubů

praxis_42t_cx_ring-02 Jednopřevodník Praxis pro cyklokros s Narrow-Wide zuby nabízený ve velikostech 40 a 42 zubů

Praxis_TT_Ring-01Limitovaná edice převodníku pro časovku (54/42 zubů)

Jeden, dva nebo tři?

Nabídka převodníků Praxis je dnes již poměrně široká a pokrývá spektrum od silnice, přes cyklokros až po MTB. Novinkou v silniční sekci by měly být jednopřevodníky pro CX velikosti 40 a 42 zubů. Jinak si lze vybrat dvojplacky od velikosti 46/36 zubů po sety Compact Road, Mid-Compact, Standard až po časovku (54/42 zubů).

V MTB oddělení nacházíme na první místě jednopřevodník 1x Wave Ring (30 až 34 zubů), případně jeho alternativu, za studena kovaný ocelový převodník (32 zubů), či převodníky pro kliky Shimano XTR  a XT (řady 9000 a 8000, 30 až 34 zubů). Dále zde máme již dříve zmiňovaný Direct-Mount převodník Wave (26 až 36 zubů) určený pro kliky Praxis a SRAM s třemi šrouby a MTB dvojpřevodník (38/26, 36/26, 36/22 zubů), či „old-school“ trojplacku 44/32/22 zubů.

Detaily najdete na stránkách www.praxiscycles.com, stejně tak na webu českého dovozce protocycles.cz/komponenty/praxis, dostupnost a aktuální ceny v korunách pak na e-shopu protocycles.cz/shop

praxis_32t_steel_104bcd
Unikátní ocelový za studena kovaný převodník se zuby typu Narrow-Wide (32 zubů)

praxis_wide_narrow_main„Standardní“ převodník pro MTB kliky se zuby typu Wave (30 až 38 zubů)

praxis_96bcd_shimano_xt8000-xt9000-01Novinka, specificky navržený převodník pro kliky Shimano XTR a XT řad 9000 a 8000

praxis_DM_wave_rings-01Direct-Mount převodník pro kliky Praxis LYFT a Cadet, stejně tak pro kliky SRAM (26 až 36 zubů)